ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πυρά» μαθητών, γονέων και καθηγητών κατά Προδρόμου – «Δεν θα αποδεχθούμε θυματοποίηση των μαθητών»

«Πυρά» μαθητών, γονέων και καθηγητών κατά Προδρόμου – «Δεν θα αποδεχθούμε θυματοποίηση των μαθητών»

Δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη θυματοποίηση κανενός/καμίας μαθητή/-τριας για όσα έγιναν χθες, αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων και η ΠΣΕΜ.

«Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι μαθητές τα λάθη άλλων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για το μάθημα των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, για να δοθεί η ευκαιρία να παρακαθήσουν σε εξέταση οι μαθητές που δεν παρακάθησαν χθες, αλλά και εκείνοι που επιθυμούν να επαναλάβουν τη γραπτή εξέταση», προσθέτουν.

Σημειώνουν ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους μαθητές, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχεια.

Καταγγέλλουν, παράλληλα, «την τραγική διαχείριση της κατάστασης από τον Υπουργό Παιδείας, μετά τη διαρροή των θεμάτων, με θύματα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής».

«Ο Υπουργός Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα έγιναν μετά τη διαρροή. Θυματοποιήθηκαν όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονταν εδώ και μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών για αυτές τις εξετάσεις. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες που τον βαραίνουν», προσθέτουν.

Αναφέρουν πως η καταδικαστέα διαρροή θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, για την οποία επιβάλλεται η διεξοδική διερεύνηση και τιμωρία όλων των εμπλεκομένων, ανέδειξε κάποια από τα τρωτά σημεία που είχαν επισημάνει εδώ και χρόνια στις διαδικασίες των εξετάσεων τετραμήνων.

«Γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε διαφωνήσει έντονα στην πρόταση που είχε καταθέσει προ διετίας ο Υπουργός Παιδείας, που προέβλεπε την κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και τη χρησιμοποίηση αυτών των διάτρητων διαδικασιών για σκοπούς πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Θα πρέπει ασφαλώς να σημειωθεί ότι η διαρροή σχετίζεται με τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την οποία υπήρξε παραδοχή από τον Υπουργό Παιδείας, ενώπιον της Βουλής, ότι είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι χθες, μόλις ενημερώθηκαν για την κυκλοφορία των επίμαχων μηνυμάτων με τα θέματα, επικοινώνησαν αμέσως με τον Υπουργό Παιδείας, πριν από την έναρξη των εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο θα επέβαλλε την ακύρωση των χθεσινών εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

«Παρά ταύτα, οι εξετάσεις ξεκίνησαν με το εξεταστικό δοκίμιο του οποίου είχαν διαρρεύσει τα θέματα και, στη συνέχεια, διακόπηκαν με οδηγίες του Υπουργείου», σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε στους τελειόφοιτους υπήρξε τεράστια.

«Η δε διαχείριση της κατάστασης από το Υπουργείο Παιδείας τραγική. Αγνοώντας την ψυχολογία των μαθητών, που είχαν αφιερώσει ήδη αρκετή ώρα για την επίλυση του γραπτού, αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, εκτός από τους μαθητές των διευκολύνσεων, που με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου συνέχιζαν την εξέταση με το πρώτο γραπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγίες του Υπουργείου έφτασαν με καθυστέρηση ή/και καθόλου, ενώ αλλού πολλοί μαθητές βρίσκονταν εκτός τάξης», συμπληρώνουν.

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας, πριν τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, του έθεσαν έντονα την ανάγκη ακύρωσης της χθεσινής εξέτασης και τον ορισμό νέας ημερομηνίας για την εξέταση των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, έχοντας επίγνωση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογία των μαθητών.

Η ΟΕΛΜΕΚ συνάντησε την άρνηση του Υπουργού Παιδείας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της, «με απαράδεκτο ύφος και επιχειρηματολογία».

«Καταγγέλλουμε την τραγική διαχείριση της κατάστασης από τον Υπουργό Παιδείας, μετά τη διαρροή των θεμάτων, με θύματα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής. Ο Υπουργός Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα έγιναν μετά τη διαρροή. Θυματοποιήθηκαν όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονταν εδώ και μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών για αυτές τις εξετάσεις. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες που τον βαραίνουν», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι ως ΟΕΛΜΕΚ, ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και ως ΠΣΕΜ δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη θυματοποίηση κανενός/καμίας μαθητή/-τριας για όσα έγιναν χθες.

«Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι μαθητές τα λάθη άλλων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για το μάθημα των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, για να δοθεί η ευκαιρία να παρακαθήσουν σε εξέταση οι μαθητές που δεν παρακάθησαν χθες, αλλά και εκείνοι που επιθυμούν να επαναλάβουν τη γραπτή εξέταση. Υπογραμμίζουμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους μαθητές, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχεια», επισημάνουν.

Αναφέρουν ότι όσον αφορά στο μέτρο των εξετάσεων τετραμήνων, «ο οποίος επισώρευσε τόσα προβλήματα και αποδεδειγμένα εδώ και καιρό δεν εξυπηρετεί κανένα εκπαιδευτικό στόχο, δεν υπάρχει πλέον ούτε ίχνος εμπιστοσύνης, ενώ η αξιοπιστία των διαδικασιών έχει καταρρακωθεί».

«Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχαν ήδη καταργηθεί. Καλούμε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέμβουν άμεσα και να εξευρεθούν λύσεις τόσο τα τρέχοντα ζητήματα όσο και γενικότερα για τις εξετάσεις τετραμήνων», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπά ο Τσίγκης: «Πέρασε τα όρια η κατάσταση του Προεδρικού - Νομίζουν ότι είναι υπεράνω επειδή εκλέγηκε ο Χριστοδουλίδης»

Τα πάνω κάτω έφερε ο Φειδίας στα κόμματα - Σήμερα συνεδριάζει το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ

Του απαγόρευσαν να οδηγεί – 41χρονος έπιασε τιμόνι μεθυσμένος και προκαλούσε τροχαία στο Παραλίμνι

E-shops: Καταγγελίες για λάθος προϊόντα και «δυσεύρετες» εταιρείες - Τι πρέπει να ξέρεις για να λειτουργήσεις δικό σου

Επίδομα Τέκνου: Πόσα στοίχισε στο Κράτος και πόσες οικογένειες ήταν δικαιούχοι

Βίντεο που σοκάρουν από την πυρκαγιά στη Λεμόνα - Η φωτιά μαινόταν πολύ κοντά σε σπίτιαLIVE: Τέθηκαν υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πολεμίου-Κούρδακα

LIVE: Τέθηκαν υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πολεμίου-Κούρδακα

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην επαρχία Πάφου, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν με το πρώτο φως της μέρας για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές. Δείτε όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top