ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικότερη επιτυχία της ΚΔ η ένταξη στην ΕΕ – Ο ρόλος της στη λύση του Κυπριακού - Βίντεο

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικότερη επιτυχία της ΚΔ η ένταξη στην ΕΕ – Ο ρόλος της στη λύση του Κυπριακού - Βίντεο

Χαιρετισμό στην εκδήλωση «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος» που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού στο Hilton στη Λευκωσία, σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 απηύθυνε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Όπως πολλές φορές έχω προαναφέρει, θεωρώ πως η ένταξη μας στην ΕΕ το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανακήρυξή της το 1960», τόνισε στον χαιρετισμό του.

Στόχος είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος», σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ένα σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται, καθορίζεται και επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και ότι είναι σημαντικό «να δούμε πως καθορίζεται ο ρόλος της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της ευρύτερης μας περιοχής, αλλά και της πατρίδας μας σε σχέση με το μέλλον της και τις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η πρωτόγνωρη πανδημία και η καταδικαστέα παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστούν την σημερινή πραγματικότητα άνευ προηγουμένου. Οι συνέπειες, είπε, και οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και οι αλλαγές που επέρχονται είναι ριζικές. Ήδη, πρόσθεσε, βιώνουμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ζωτικούς τομείς όπως είναι η επισιτιστική ασφάλεια και η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

«Είναι η στιγμή των ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι πρότυπο εξωστρέφειας, ανάπτυξης και συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι λύσεις και διέξοδοι από επικίνδυνες ατραπούς μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας, αναζωογόνηση της πολυμέρειας και θεσμοθέτηση του διαλόγου. Αυτή είναι η οδός, συνέχισε, για να μετατρέψουμε την μεγάλη κρίση σε ευκαιρία και να πετύχουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, έχει όλα τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ευημερήσει τα επόμενα χρόνια ασκώντας μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις και αυτός ήταν και ο στόχος μου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ξεκάθαρος ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός και η πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική είναι μόνο μερικοί από τους βασικούς πυλώνες που καθορίζουν και την αξιοπιστία μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κύπρος, είπε, και τα γειτονικά κράτη μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης για διασφάλιση της πολυπόθητης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργώντας τον διάδρομο φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, με την πολιτική, την οικονομική και την τεχνική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για το Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων και των τουρκικών απαιτήσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης και φυσικά των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχετικό έγγραφο πολιτικής με κομβικό σημείο την πρόταση για διορισμό, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάβει τα ηνία προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε, έχει την εργαλειοθήκη, έχει εκείνα τα ελκυστικά κίνητρα για την Τουρκία για να μπορέσει να μας οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό στέλνοντας με αυτό τον τρόπο και θετικά μηνύματα και θεμελιώνοντας ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ομιλητής στην εκδήλωση, με τον οποίο τους συνδέει φιλία πολλών ετών.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του με θέμα «Το ‘υπαρξιακό’ διακύβευμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης υπό τα ‘καυδιανά δίκρανα’ της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας» δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα «μπορούμε να αποδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμείς μπορούμε να εμπνεύσουμε την Ευρώπη σε μια εποχή παρακμής θεσμών και αξιών, εμείς μπορούμε να τις αναστηλώσουμε». Κάποιοι είπε, δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν την ευρωαγωνία από τον ευρωσκεπτικισμό. Έχουμε αγωνία, επισήμανε, για αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι η μοίρα μας, θέλουμε να το υπηρετήσουμε και εμείς μπορούμε. Έκανε λόγο επίσης, για πλανητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζεται στην ολοκλήρωσή της. Ακόμη, είπε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι μια χαίνουσα πληγή για την Ευρώπη. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να οργανώσει την άμυνά της για να υπερασπιστεί τον πολιτισμό της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top