Δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη με τις οποίες επιβεβαιώνει τις αναφορές του σε μυστικό σχέδιο δημιουργίας παράλληλου συστήματος πληρωμών, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Το σχέδιο Βαρουφάκη, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε υποκλοπή των λογαριασμών ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογουμένων και του λογισμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να καταστούν δυνατές ψηφιακές πληρωμές σε ένα σύστημα παράλληλης ρευστότητας, αποκάλυψε η Καθημερινή.
Ο Άμπροουζ Έβας-Πρίτσαρντ της Telegraph σημειώνει ότι η αναφορά στο σχέδιο έγινε την 16η Ιουλίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στελεχών διεθνών funds από τον κ. Βαρουφάκη, σε μια τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF) με έδρα το Λονδίνο.
Ο πρώην Υπουργός λέει στην Telegraph ότι τα λόγια που του αποδίδονται αναφορικά με το σχέδιο είναι ακριβή, αλλά ότι κάποιες αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ είναι εσκεμμένα διαστρεβλωμένες ώστε να φανεί ότι σχεδίαζε επιστροφή στη δραχμή από την πρώτη στιγμή.
«Σκοπός όλων αυτών είναι να με παρουσιάσουν ως αδίστακτο Υπουργό Οικονομικών και να μου προσάψουν κατηγορία προδοσίας. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρωθούν οι πρώτοι πέντε μήνες αυτής της κυβέρνησης και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.
Συνεχίζει λέγοντας ότι παραποιείται πλήρως ο σκοπός του που ήταν η παράλληλη ρευστότητα. «Πάντα ήμουν εντελώς κατά της διάλυσης του ευρώ διότι ποτέ δεν ξέρεις ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη», προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε ό,τι αφορά το «χακάρισμα» των υπολογιστών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, που ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι τελεί υπό τον έλεγχο των πιστωτών, ο πρώην Υπουργός εξηγεί ότι ήταν να επιτραπεί στο Υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές πληρωμές «με το πάτημα ενός κουμπιού». Οι πληρωμές, όπως γράφει η Telegraph, θα γίνονταν με υποσχετικές (‘IOU’), βασισμένες σε ένα πείραμα που έγινε στην Καλιφόρνια μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να αντιπαρέλθει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκαλέσει «οικονομικό στραγγαλισμό» από την ΕΚΤ, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι δεν δόθηκε ποτέ η εξουσιοδότηση από τον Αλέξη Τσίπρα για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. «Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι δεν θα ήταν απλή υπόθεση, αλλά αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία. Αλλά όταν ήρθε η ώρα συνειδητοποίησε ότι απλώς ήταν υπερβολικά δύσκολο. Δεν ξέρω πότε έλαβε αυτή την απόφαση. Το έμαθα μόνο τη νύχτα του δημοψηφίσματος και γι’ αυτό προσφέρθηκα να παραιτηθώ», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο δημοσιογράφο της Telegraph.
Ο πρώην Υπουργός μιλά στη βρετανική εφημερίδα και για το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πρόθεση του οποίου να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ αναφέρθηκε και στο φόρουμ της 16ης Ιουλίου.
«Όλοι γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ο Σόιμπλε επιμένει σε αυτό ως όρο για νέα δάνεια. Έχω μια ισχυρή υποψία ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Αυγούστου», λέει ο κ. Βαρουφάκης. Προσθέτει ότι ίσως χρειαστούν και άλλα χρήματα από τον EFSM, που χρησιμοποιήθηκε για το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και ότι έως το τέλος του έτους θα φανεί ξεκάθαρα πως τα φορολογικά έσοδα απέχουν πολύ από τους στόχους καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξάνεται προς το 210% του ΑΕΠ.
«Ο Σόιμπλε θα πει τότε ότι πρόκειται για μία ακόμα αποτυχία. Απλώς αφήνει το χρόνο να περάσει. Δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του να σπρώξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ξέσπασε φωτιά σε όχημα τα ξημερώματα - Βρισκόταν σταθμευμένο σε στεγασμένο χώρο στην αυλή οικίας
• The Voice: Η... αποκάλυψη που έκανε ο Καπουτζίδης στην πρεμιέρα για τον Λιανό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις