ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο των διορισμών: Οι παλιοί, οι έμπιστοι και το… αστέρι του Υπουργικού

Το παρασκήνιο των διορισμών: Οι παλιοί, οι έμπιστοι και το… αστέρι του Υπουργικού

Αλλαγή πολιτικής φρουράς έχουμε σήμερα στην Κύπρο, με την παράδοση της εξουσίας από τον Νίκο Αναστασιάδη στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα δώσει την νενομισμένη διαβεβαίωση στη Βουλή και αμέσως μετά θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Λίγες ώρες προτού αναλάβει την εξουσία ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα διορίσει στην κυβέρνηση και στην ομάδα που θα τον πλαισιώνει στο Προεδρικό. Η πρώτη πολιτική πράξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι γεγονός και σίγουρα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Οι έμπειροι

Μάκης Κεραυνός και Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι τα δύο μέλη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη με εμπειρία σε υπουργικό αξίωμα, παρά τις αρχικές σκέψεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι δεν θα ήθελε πρώην υπουργούς στην κυβέρνησή του.

Ο Μάκης Κεραυνός υπηρέτησε στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργός Εργασίας και Οικονομικών, ενώ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ήταν υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως και η μεγάλη δοκιμασία κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, λειτούργησαν ως πολύτιμα προσόντα στην επιλογή του από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κεραυνός και Ιωάννου ήταν δύο προσωπικές επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα δύο αυτά υπουργεία, όπως και στο Εξωτερικών, το οποίο εμπιστεύτηκε στον Κωνσταντίνο Κόμπο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Κ. Κόμπος υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό και συνεργάστηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Oι εξ απορρήτων

Στο νέο υπουργικό περιλαμβάνονται άτομα που ήταν πολύ κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη και δούλεψαν στο εκλογικό του επιτελείο, όπως o Γιάννης Παναγιώτου (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η Μαρίνα Χατζημανώλη (Υφυπουργός Ναυτιλίας), η Μαριλένα Ευαγγέλου (Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας), ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος), ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (διευθυντής του γραφείου του), ο δημοσιογράφος Βίκτωρας Παπαδόπουλος (διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου) και η Τζόζη Χριστοδούλου (Επίτροπος Ισότητας των Φύλων).

Εκτός από τους Μαριλένα Ευαγγέλου και Βίκτωρα Παπαδόπουλο, η Δόξα Κωμοδρόμου, που αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, είναι η τρίτη δημοσιογράφος που διορίστηκε.

Οι κομματικοί
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, που αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου περιβάλλοντος είναι η μόνη που προέρχεται από κομματική προϋπηρεσία. Κομματικό στέλεχος υπήρξε και ο νέος υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, πρωήν αξιωματούχος του Κινήματος Αλληλεγγύη. Ο διορισμός του προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ελένης Θεοχάρους, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της από την προεδρία του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Η ανατροπή
Βέτο στο διορισμό της Αναστασίας Παπαδοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ήγειρε ο Μάριος Καρογιάν, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η συμμετοχή της στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος δημιουργεί ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήθελε την Αναστασία Παπαδοπούλου στο υπουργικό του συμβούλιο αλλά η ίδια φέρεται να μην δέχθηκε πρόταση για άλλο αξίωμα.

Η εξέλιξη αυτή έφερε την μεγάλη ανατροπή που άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος την αδελφή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου και οδήγησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη γνωστή διεθνολόγο, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η οποία στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 ήταν εκπρόσωπος του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Νέα πρόσωπα
Το κυβερνητικό σχήμα και η ομάδα του προεδρικού αποτελείται επί το πλείστον από πρόσωπα που δεν έχουν υπηρετήσει τέτοια αξιώματα, όπως η Μαριλένα Ραουνά, Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία υπηρέτησε ως σύμβουλός του όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Νέο πρόσωπο αλλά με εμπειρία είναι η Πηνελόπη Παπαβασιλείου, η οποία αναλαμβάνει Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπηρέτησε στο υπουργείο Οικονομικών και ήταν από τα στελέχη της πρώτης γραμμής υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όταν η Κύπρος ασκούσε την προεδρία της ΕΕ, επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Τη θέση-κλειδί του υφυπουργού παρά τω προέδρω, με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιτήρηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου, κατέλαβε η Ειρήνη Πική.

Οι έμπειροι
Δυό γνώριμα πρόσωπα, αλλά με άλλες ιδιότητες, επέλεξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, την Πόπη Κανάρη, πρώην διευθύντρια του Κρατικού Χημείου και την Αθηνά Μιχαηλίδου, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και αργότερα διευθύντρια στο υφυπουργείο Πολιτισμού.

Άγνωστα στο χώρο της πρώτης γραμμής της πολιτικής αλλά με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δράση πρόσωπα συνπληρώνουν το υπουργικό παζλ: Στο υπουργείο Μεταφορών διορίστηκε ο αρχιτέκτονας Αλέξης Βαφειάδης, στο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ο Γιώργος Παπαναστασίου, στο Γεωργίας ο Πέτρος Ξενοφώντος, στο υφυπουργείο Τουρισμού ο Κώστας Κουμής και στο υφυπουργείο έρευνας, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία.

Στο στόχαστρο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ο διορισμός του καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κυριολεκτικά πήραν φωτιά.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι φίλος από τα παλιά με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο στήριξε ανοικτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Oι περισσότερες ενστάσεις για το διορισμό του Μιχάλη Χατζηγιάννη έχουν να κάνουν με το ότι προέρχεται από το χώρο του θεάματος και όχι από το χώρο των γραμμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top