ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 23 αρμοδιότητες, εξουσίες και ευθύνες του Προέδρου του ΔΗΣΥ – Ποιους διορίζει και ποιους παύει

Οι 23 αρμοδιότητες, εξουσίες και ευθύνες του Προέδρου του ΔΗΣΥ – Ποιους διορίζει και ποιους παύει

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Σάββατο (11/3) τα 50.000 μέλη και φίλοι του ΔΗΣΥ, για να εκλέξουν τον/ην επόμενο/η Πρόεδρο της Παράταξης, στην σκιά της ήττας στις Προεδρικές Εκλογές, που οδήγησαν στην παραίτηση και στο τέλος εποχής του Αβέρωφ Νεοφύτου στην ηγεσία του κόμματος.

Υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος είναι οι Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου.

Οι εξουσίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, εξουσίες, αλλά και ευθύνες, ενώ έχει και το δικαίωμα να διορίζει, αλλά και να παύει πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εντός του κόμματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Άρθρο 17 του Καταστατικού του κόμματος:

1/ Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Κόμμα, ηγείται της παράταξης και εκφράζει επίσημα τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις, καθώς και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του Κόμματος. Προΐσταται της οργάνωσης του Κόμματος, συντονίζει και εποπτεύει τη λειτουργία του και ιδιαίτερα τη λειτουργία ενός εκάστου οργάνου του Κόμματος, πολυμελούς ή μονομελούς.

2/ Ο Πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος του Κόμματος στις εξωτερικές δραστηριότητες του και ο προϊστάμενος στην εσωτερική λειτουργία του. Είναι ο αρμόδιος να διαμορφώνει την εκάστοτε διοικητική δομή του Κόμματος και να της αναθέτει καθήκοντα ώστε να προωθούνται οι σκοποί και η εύρυθμη λειτουργία του Κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία, κατάργηση και/ή αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Διευθύνσεων ή και να εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο τη δημιουργία νέων θέσεων επαγγελματικών στελεχών στις υπηρεσίες του Κόμματος.

3/ Ο Πρόεδρος εκλέγεται από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση κάθε πέντε (5) χρόνια και κατά την διάρκεια της θητείας του δύναται να κατέχει εκτός από το αξίωμα του Προέδρου και πολιτειακό αξίωμα, δεν δικαιούται όμως να κατέχει το αξίωμα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος.

4/ Πρόεδρος του Κόμματος που διαμέσου των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό, λαμβάνει το χρίσμα του Υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν επιτυγχάνει να εκλεγεί, συγκαλεί αμέσως Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου.

5/ Σε περίπτωση που κενωθεί η θέση του Προέδρου του Κόμματος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος αναλαμβάνει την προεδρία για περίοδο όχι μεγαλύτερη των έξι (6) μηνών, εντός της οποίας συγκαλείται εκτάκτως Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας, εκτός και αν η θητεία λήγει εντός 6 μηνών οπότε συνέρχεται κανονικά η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση.

6/ Τον Πρόεδρο όταν κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληροί ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και σε περίπτωση που ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κωλύεται ή απουσιάζει τον Πρόεδρο αναπληροί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ενώ σε περίπτωση που κωλύεται ή απουσιάζει και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τον Πρόεδρο αναπληροί ο πλειοψηφήσας Αντιπρόεδρος.

7/ Ο Πρόεδρος καταθέτει την αναφορά δράσης στο Παγκύπριο Συνέδριο

8/ Επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου. Προεδρεύει οποιασδήποτε Επιτροπής ή Σώματος του Κόμματος, εξαιρουμένης της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

9/ Σε περίπτωση ισοψηφίας των παρευρισκομένων μελών Επιτροπής ή Σώματος όπου συμμετέχει, διαθέτει νικώσα ψήφο.

10/ Ορίζει τους Επιτρόπους Παραγωγής Πολιτικής και όταν κρίνει σκόπιμο μπορεί να προβαίνει σε αναδιανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων τους.

11/ Μετά από διαβούλευση με το Πολιτικό Γραφείο, διορίζει τον Οικονομικό Διαχειριστή, τον Αναπληρωτή Οικονομικό Διαχειριστή, τους Επαρχιακούς Οικονομικούς Διαχειριστές και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών Οικονομικής Διαχείρισης του Κόμματος.

12/ Υποβάλλει πρόταση στο Πολιτικό Γραφείο για το διορισμό του Διευθυντή Διοίκησης και άλλων Διευθυντών, στους οποίους αναθέτει αρμοδιότητες τομέων του Κόμματος.

13/ Υποβάλλει πρόταση, μετά από διαβούλευση με τον αρμόδιο Επίτροπο Παραγωγής Πολιτικής για το διορισμό ή παύση των μελών της αντίστοιχης Γραμματείας Παραγωγής Πολιτικής.

14/ Επιλέγει και διορίζει τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου.

15/ Επιλέγει και διορίζει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου

16/ Υποβάλλει πρόταση στο Πολιτικό Γραφείο για διορισμό από το Πολιτικό Γραφείο των δύο Οικονομικών Ελεγκτών του Κόμματος.

17/ Υποβάλλει πρόταση στο Πολιτικό Γραφείο για διορισμό των Πρόεδρων και των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ινστιτούτων του Κόμματος

18/ Διορίζει και παύει τον Εκπρόσωπο Τύπου και τους Αναπληρωτές Εκπρόσωπους Τύπου.

19/ Διορίζει και παύει τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τους Αναπληρωτές Γραμματείς Διεθνών Σχέσεων.

20/ Εισηγείται στο Πολιτικό Γραφείο, το διορισμό και παύση Συμβούλων του στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, στο Ανώτατο Συμβούλιο, στις Επαρχιακές Γραμματείες και στα Επαρχιακά Συμβούλια σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού που αναφέρονται στις συνθέσεις των αντιστοίχων οργάνων.

21/ Εισηγείται στο Πολιτικό Γραφείο, το διορισμό και παύση μέχρι δύο (2) Συμβούλων του στο κάθε Επαγγελματικό Συμβούλιο σύμφωνα με την πρόνοια του Άρθρου 29.14.

22/ Ο Πρόεδρος του Κόμματος διορίζει, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Διευθυντή και κατόπιν εισήγησης του Επαρχιακού Γραμματέα Επαγγελματικών Ομάδων προς την Επαρχιακή Γραμματεία, δύο (2) Συμβούλους του σε κάθε Επαγγελματική Επαρχιακή Επιτροπή όπως προνοείται στο Άρθρο 29.8.

23/ Ο Πρόεδρος του Κόμματος διορίζει και παύει τους Υπεύθυνους Συμμόρφωσης, Προστασίας και Επεξεργασίας Δεδομένων του Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top