ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Ετοιμάζεται σχέδιο χορηγιών για επιδιορθώσεις προσφυγικών πολυκατοικιών – Αυξάνονται τα ποσά του επιδόματος ενοικίου

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Ετοιμάζεται σχέδιο χορηγιών για επιδιορθώσεις προσφυγικών πολυκατοικιών – Αυξάνονται τα ποσά του επιδόματος ενοικίου

Σημαντικά νομικά κωλύματα προκύπτουν στην επιδιόρθωση ή και αναδόμηση πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν ανήκει στο Κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ότι η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει σχέδιο χορηγιών για επιδιόρθωση ή αναδόμηση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ευρύτερα στις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης στη στεγαστική πολιτική και τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Όσον αφορά την επιδότηση ενοικίων σε πρόσφυγες, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαφοροποίησης των κριτηρίων και αύξηση επιδομάτων. «Έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται γνωμάτευση από το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε.

Όσον αφορά τις επικίνδυνες πολυκατοικίες, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε πως «έχουμε επεξεργαστεί μια πρόταση που θα επιχειρήσει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα». Το Υπουργείο εξετάζει σχέδιο χορηγιών για το σύνολο των 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών και θα δώσει τη δυνατότητα στους ενοίκους να βρίσκουν ασφαλή στέγη μέχρι την επιδιόρθωση ή αναδόμηση. Παράλληλα προνοεί επιχορήγηση για επιδιόρθωση ή αναδόμηση των πολυκατοικιών.

«Η λύση που προτείνεται λαμβάνει υπόψη τα νομικά προβλήματα που παρουσιάζονται καθώς τα κτίρια δεν ανήκουν στο Κράτος», τόνισε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, στόχος είναι εντός των επόμενων δύο βδομάδων, αφού ακολουθήσει και η διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική πρόταση. Με την έγκρισή της πρότασης, θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες του Σχεδίου μαζί με τον κατάλογο των πολυκατοικιών που χρειάζονται επιδιόρθωση ή αναδόμηση και λίστα εργολάβων στους οποίους οι ένοικοι μπορούν να αποταθούν.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε νέα πολιτική διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών και την εισαγωγή καταμέτρησης μετρήσιμων στοιχείων για την ορθολογιστικότερη χρήση και αξιοποίηση των τ/κ περιουσιών, σχεδιασμό ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος που θα καταγράφει τις αξίες των περιουσιών και τις οφειλές των διαχειριστών και υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων εσωτερικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Μετά από ερωτήσεις των βουλευτών ο Κωνσταντίνος Ιωάννου διευκρίνισε όσον αφορά το Σχέδιο που ετοιμάζεται: «Να υπενθυμίζω ότι επειδή έχουν τιτλοποιηθεί τα διαμερίσματα υπάρχουν προβλήματα προς τη δυνατότητα του Κράτους να επέμβει και να επιδιορθώσει. Όσον αφορά το Σχέδιο το συγκεκριμένο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κατάσταση των κτιρίων και πρέπει να γίνουν ενέργειες άμεσα. Προκύπτει σίγουρα πρόβλημα όταν πάμε σε κτίριο που υπάρχουν 8 ένοικοι και οι 2 δεν θέλουν να την ρίξουν, ή σε κάποιες πολυκατοικίες έχουν πουληθεί διαμερίσματα σε τρίτους. Πολλές φορές μπορεί να παίρνει ο ιδιοκτήτης 800 ευρώ ενοίκιο και να μην θέλει να πάρει πιο λίγα από την Κυβέρνηση μέχρι να επιδιορθωθεί».

Πρόσθεσε: «Στο σύνολο θα δοθεί 300 χιλιάδες για κάθε πολυκατοικία. Για σκοπούς επιδιορθώσεων στατικών προβλημάτων επαρκεί το ποσό σύμφωνα με την Πολεοδομία. Για όσες πρέπει να κατεδαφιστούν, θα δίνουμε το ποσό σε ιδιώτη μελετητή για έρευνα στατικότητας. Εκεί θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, να μην αργήσει η μελέτη, και στη συνέχεια να μην υπάρχει θέμα με τις προσφορές από τους εργολάβους. Για εκείνα τα 43 κτίρια, δεν υπάρχει θέμα να πέσουν πάνω στους ενοίκους, μας το επιβεβαίωσε το ΕΤΕΚ. Έχουν όμως σοβαρά προβλήματα. Όταν μας δώσουν ένα ενοικιαστήριο έγγραφο θα το επιδοτήσουμε κι αυτό. Θα πάρει περίπου 10 χρόνια η ανέγερσή τους. Θεωρούμε ότι δίνοντας τα λεφτά στους ιδιώτες για τη μελέτη θα γίνει πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία. Είναι σημαντικό επίσης να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση για να ενημερώσει τον κόσμο».

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε ότι περίπου στο 40% των πολυκατοικιών έχουν μπει ασανσέρ αλλά υπάρχουν και πρακτικά θέματα καθώς οι άλλοι ένοικοι δεν θέλουν τον θόρυβο και δεν δέχονται ή έκαναν κάποια επέκταση και δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

Σοκ προκάλεσε και η αποκάλυψη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκο Κέττηρος στην έναρξη της Συνεδρίας. Όπως ανέφερε, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου χρειάστηκε να παρέμβει πρόσφατα καθώς σε προσφυγικό συνοικισμό στον 3ο όροφο βρισκόταν ανάπηρος άνδρας που ήθελε να μεταβεί στην κηδεία της συζύγου του καθώς δεν είχε ανελκυστήρα.

Επιτροπή και Υπουργός βρίσκονται σε επικοινωνία να καθοριστεί νέο ραντεβού καθώς δεν έγινε ολοκληρωμένη συζήτηση και δεν εισακούστηκαν όλοι οι βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητά στοιχεία για ΜΕΔ και πωλήσεις δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων η Βουλή – Απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Έχεις οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα και θες να αλλάξεις προμηθευτή; Δεν θα μπορείς να το πράξεις, εάν δεν τις εξοφλήσεις πρώτα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top