ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι αρχές Απριλίου στην Βουλή το application για σύγκριση τιμών - Πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο

Μέχρι αρχές Απριλίου στην Βουλή το application για σύγκριση τιμών - Πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο

Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην λειτουργία της εφαρμογής (application) που θα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να συγκρίνουν τις τιμές προϊόντων ανά υπεραγορά και να αγοράσουν το πιο φθηνό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, Κωνσταντίνος Καραγιώργης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για το application είχε προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία, όπου πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο.

«Αναμένουμε να μας το στείλουν τις επόμενες μέρες και μετά θα το υποβάλουμε στην Βουλή μέχρι αρχές Απρίλιου», σημείωσε.

Πώς θα λειτουργεί - Πόσα προϊόντα θα περιλαμβάνει

Πρόκειται για μια εφαρμογή (application) μέσω της οποίας ο πελάτης θα μπορεί να κάνει το δικό του καλάθι μετά από σύγκριση τιμών σε διάφορα σημεία πώλησης.

Θα αποτελείται από μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται καθημερινά οι τιμές περίπου 1300 προϊόντων, όπως για παράδειγμα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και θα είναι προσβάσιμο σε κάθε καταναλωτή μέσω της πλατφόρμας στο διαδίκτυο αλλά και μέσω εφαρμογής σε έξυπνα κινητά.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται θα τα ορίσει ο Υπουργός Ενέργειας με διάταγμα και καθημερινά οι τιμές τους από όλες τις υπεραγορές/καταστήματα θα μπαίνουν πάνω σε αυτή την πλατφόρμα.

Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα θα είναι αυτά που, με βάση στοιχεία, έχουν την πιο υψηλή κατανάλωση στην Κύπρο ενώ επίσης θα μπορεί να περιλαμβάνει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όχι μόνο επώνυμες μάρκες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται επίσης η εφαρμογή του και σε φούρνους (αρτοποιεία) για τα προϊόντα αρτοποιίας.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν τις τιμές των προϊόντων – Οι ποινές

Τονίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει υπεραγορές και αρτοποιεία, ανάλογα με τον τζίρο πωλήσεων της προηγούμενης οικονομικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών είναι όλες ανεξαιρέτως, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («supermarkets») με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €8.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου, και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του €1.000.000, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου».

Σημειώνεται ότι η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς και/ή ελλιπούς δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, συνιστά παράβαση, η οποία επισύρει ποινή με τη μορφή του διοικητικού προστίμου ύψους από €1.000 έως €50.000, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών κατά το αμέσως προηγούμενο της παράβασης έτος κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top