LIKE ONLINE

Aυτή είναι η μοναδική πόλη που ανήκει σε δυο χώρες ταυτόχρονα!

Aυτή είναι η μοναδική πόλη που ανήκει σε δυο χώρες ταυτόχρονα!

Υπάρχει μια και μοναδική πόλη, η οποία ανήκει ταυτόχρονα σε δυο χώρες, τα σύνορα των οποίων περνούν μέσα από σπίτια και καφετέριες.

Συνήθως τα σύνορα ανάμεσα σε χώρες τα φανταζόμαστε απροσπέλαστα, με τοίχους και διόδια, όμως στην περίπτωση της πόλης αυτής, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Πρόκειται για την πόλη Μπάαρλε, η οποία βρίσκεται ταυτόχρονα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, είναι δηλαδή χωρισμένη στη μέση, στην κυριολεξία, αφού έχει και δυο δημάρχους.

Ο ένας δήμος είναι ο Μπάαρλε-Νασάου, που ανήκει στην Ολλανδία και ο άλλος ο Μπάαρλε -Χέρτογκ, που ανήκει στο Βέλγιο. Τα σύνορα καθορίζονται από λευκούς σταυρούς, οι οποίοι είναι ζωγραφισμένοι στο έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν καφετέριες, καταστήματα και σούπερ μάρκετ και στις δυο πόλεις ταυτόχρονα.

Όταν κάποιο κτίριο λοιπόν βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα, είναι υποχρεωμένο να έχει δυο διευθύνσεις, καθώς ανήκει σε δυο διαφορετικές χώρες. Επίσης, υπάρχει και διαφορετική φορολογία, αλλά και ένας νόμος για να ξεχωρίζει ένα σπίτι που βρίσκεται στα σύνορα, σε ποια χώρα ανήκει.

Ανάλογα, με το πού βρίσκεται η μπροστινή πόρτα, έτσι καθορίζεται σε ποια χώρα ανήκει.

Γιατί είναι μοιρασμένη η πόλη

To Μπάαρλε-Χέρτογκ βρίσκεται στη Νότια Ολλανδία και στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βόρειου Brabant με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 10 χιλιάδες.

Το Μπάαρλε είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του ολλανδικό και τα 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία εκτείνεται ονομάζονται Μπάαρλε-Νασάου. Τα μόλις 7,5 τετρ. χλμ. βελγικής γης είναι γνωστά ως Μπάαρλε-Χέρτοχ.

Η ιστορία ξεκίνησε από τον μεσαίωνα, όταν δύο αριστοκρατικές οικογένειες χώρισαν εκείνη την εποχή τα τσανάκια τους.

Όταν το Βέλγιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία το 1831, οι δύο πλέον χώρες είχαν να διαχειριστούν ένα γεωπολιτικό πρόβλημα. Τα χρόνια πέρασαν και το πρόβλημα δε λύνονταν μέχρι το 1995, όπου κατέληξαν τα δυο κράτη στη σημερινή λύση.

Τι συνέβη στην πανδημία του κορωνοϊού

Στην εποχή του κορωνοϊού, η πόλη ήταν διχασμένη στην κυριολεξία, καθώς Βέλγιο και Ολλανδία έλαβαν διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεριμένα, το 2020, τα αυστηρότερα μέτρα που έλαβε το Βέλγιο σε σύγκριση με την Ολλανδία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, οδήγησαν σε μια κατάσταση που άλλα καταστήματα έμεναν κλειστά και άλλα, σε απόσταση λίγων μέτρων, να παραμένουν ανοιχτά.

Ένα κατάστημα μάλιστα που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα, τοποθέτησε κορδέλα στη μέση αποκλείοντας την πρόσβαση στη βελγική πλευρά.

Ποια χώρα είναι φθηνότερη

Όπως δηλώνουν οι κάτοικοι της πόλης, στο βίντεο του Nas Daily, είναι φθηνότερα να ψωνίζεις στην Ολλανδία και αντίστοιχα πιο φθηνή η ζωή στο Βέλγιο.

ΠΗΓΗ: mynews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top