ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ΠτΔ για την 25η Μαρτίου - «Ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό»

Μήνυμα ΠτΔ για την 25η Μαρτίου - «Ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό»

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι καθοριστική και ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό, ανέφερε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης  σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελλάδας, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός:

«Η σημερινή επέτειος είναι καθοριστική και ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό.

Σίγουρα τέτοιους είδους εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Το πιο σημαντικό, όμως, και φέρνοντας τη διάσταση του 1821 στα σημερινά μας δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τέτοιου είδους επετείους, πρέπει να δείχνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από τον αγώνα του 1821. Ενός αγώνα ο οποίος έχει πάρα πολλά και διαχρονικά μηνύματα.

 Με τη σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να σταθώ σε δύο από αυτά τα μηνύματα.

 Το πρώτο αφορά το γεγονός πως παρόλο ότι πέρασαν 400 χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, 400 δύσκολα χρόνια για τον Ελληνισμό, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την οθωμανική κατοχή και κατάφεραν μετά από ένα σκληρό αγώνα, όχι μόνο να πετύχουν τον στόχους, τον στόχο της απελευθέρωσης, τον στόχο της ελευθερίας, αλλά και να στείλουν μηνύματα σε άλλους λαούς ανά το παγκόσμιο για τη σημασία του να αγωνίζεσαι να αποκτήσεις την ελευθερία σου. Και αυτά τα μηνύματα τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη εμείς στην Κύπρο που ήμασταν μέρος αυτού του αγώνα για την ελευθερία.

Παρόλο που η Κύπρος - όσοι έχουν ασχοληθεί ιστορικά το γνωρίζουν - δεν είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας στις αρχές του αγώνα λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετείχε σε αυτό τον αγώνα.

Παίρνουμε σήμερα, λοιπόν, αυτό το μήνυμα και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ανησυχούμε έντονα από τις συμπεριφορές, από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά πολύ περισσότερο αυτή η ανησυχία μας μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ευελπιστούμε και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργήσουν τέτοιου είδους δεδομένα που θα σπάσουν το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας.

Το δεύτερο μήνυμα συνδέεται και με αυτό που μόλις προανέφερα. Είναι ο παράγοντας της διχόνοιας που έχουμε δει, το βιώσαμε και στον αγώνα του 1821, ότι όταν και όποτε επικρατούν τέτοιους είδους συνθήκες διχόνοιας, δυστυχώς, τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τον Ελληνισμό.

Και θα ήθελα σήμερα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να μεταφέρω από δικής μας πλευράς, και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές ιδέες.

Θεωρώ ότι ο στόχος είναι κοινός, οι ενδεχόμενες διαφωνίες να αφορούν τις τακτικές για να πετύχουμε τον στόχο, αλλά ο στόχος της απελευθέρωσης είναι κοινός.

Από δικής μου πλευράς θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες της ενότητας στο εσωτερικό μας. Συνθήκες ενότητας που, όμως, επεκτείνονται και στον ευρύτερο Ελληνισμό και αφορούν τις σχέσεις μας με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Και θα ήθελα σήμερα, αξιοποιώντας την ευκαιρία, να ευχαριστήσω δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια και εντός της ΕΕ και όπου αλλού χρειάζεται έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας.

Αν πραγματικά θέλουμε να τιμούμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 αυτό πρέπει να το κάνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο που πολιτευόμαστε. Είμαστε εδώ για να κρινόμαστε καθημερινά από τον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού Ελληνισμό».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top