ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα πράσινα σημεία η συλλογή αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων - Θεσπίζεται δίκτυο

Στα πράσινα σημεία η συλλογή αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων - Θεσπίζεται δίκτυο

Θεσπίζεται η δημιουργία δικτύου συλλογής αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, διευκρινίζοντας ότι τα σημεία συλλογής προς το παρόν είναι τα πράσινα σημεία.

Το Τμήμα πληροφορεί ότι δημοσιεύθηκαν, στις 9 Μαρτίου 2023, στην Επίσημη Εφημερίδα οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) Κανονισμοί του 2023 με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από τα νοικοκυριά, μέσω της υιοθέτησης της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Με βάση τους Κανονισμούς, εντός 6 μηνών, όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατία και κατέχουν άδεια χονδρικής πώλησης ή άδεια παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ατομικών ή συλλογικών συστημάτων για τη διαχείριση των αποβλήτων των φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης, που οι ίδιοι τοποθετούν στην αγορά. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων από τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί προνοούν τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και επιμόρφωσης των παροχέων φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και του κοινού για τον ρόλο της λειτουργίας των συστημάτων, τη χωριστή συλλογή, την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων και την ανάγκη για κατάλληλη διαχείρισή τους, καθώς και ενημέρωση σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία από τη μη ορθή διαχείρισή τους.

Επισημαίνεται ότι με την εγκατάσταση του δικτύου συλλογής θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να επιστρέψουν δωρεάν, σε προσιτά ενδεδειγμένα σημεία συλλογής (όπως φαρμακεία), στη στοιχειώδη τους συσκευασία, τα φαρμακευτικά τους απόβλητα που θεωρούν απορριπτέα. Στη συνέχεια, τα απόβλητα αυτά θα οδηγούνται για κατάλληλη διαχείριση σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης.

Προστίθεται ότι τα κόστη για την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου συλλογής και της μετέπειτα μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων θα καλύπτονται από τους παραγωγούς μέσω των συλλογικών ή ατομικών συστημάτων που θα δημιουργηθούν.

Όσον αφορά τους παροχείς φαρμακευτικών προϊόντων, έχουν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν από το κοινό τα φάρμακα οικιακής προέλευσης που θεωρούνται απορριπτέα και να ενημερώνουν για τη διαδικασία επιστροφής τους στα σημεία συλλογής.

Τα ατομικά ή συλλογικά συστήματα θα λειτουργούν βάσει σχετικής άδειας που θα παραχωρείται από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στους Κανονισμούς.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα καταρτιστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος για σκοπούς ελέγχου της εφαρμογής των Κανονισμών.

Λόγω της ύπαρξης δραστικών ουσιών στα φαρμακευτικά προϊόντα οικιακής προέλευσης, καλείται το κοινό να μην τα απορρίπτει στα κοινά σκουπίδια και στις αποχετεύσεις, αλλά να τα εναποθέτει για κατάλληλη διαχείριση, στην πρωτογενή τους συσκευασία, στα ενδεδειγμένα σημεία συλλογής, που στο παρόν στάδιο και μέχρι την εγκατάσταση του δικτύου συλλογής, είναι τα πράσινα σημεία, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ξεκινά σήμερα στο Ανώτατο η διαδικασία αμφισβήτησης του πορίσματος για τον θάνατο του

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ – Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

• Ντέμη Γεωργίου: «Θανάση πεθαίνω» - Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε σε φίλο τηςΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

ΕΔΕΚ: Συνέρχεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή - Στο επίκεντρο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών

Ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τίθεται την Τετάρτη το απόγευμα, το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος, αναμένεται να κατατεθεί κείμενο, το οποίο ετοιμάστηκε από την  πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top