ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μητέρα δυο παιδιών: Καθυστέρησε να πληρώσει και της έκοψαν το ρεύμα - «Οι μονογονιοί πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας»

Μητέρα δυο παιδιών: Καθυστέρησε να πληρώσει και της έκοψαν το ρεύμα - «Οι μονογονιοί πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας»

Απογοητευμένη και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μητέρα μονογονιός της οποίας έκοψαν το ρεύμα επειδή καθυστέρησε μια εβδομάδα να πληρώσει την δόση.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας θέλησε να ακουστεί η φωνή της για τους μονογονιούς και το παράπονο ότι θα έπρεπε οι μονογονιοί με χαμηλά εισοδήματα να περιλαμβάνονται στους καταλόγους ευάλωτων ομάδων με μειωμένο λογαριασμό 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Καθυστέρησα να πληρώσω τη δόση ... δεν είχα χρήματα -Πήγα σπίτι με τα παιδιά και δεν είχα ρεύμα»

Πρόκειται για μητέρα που μεγαλώνει μόνη της δυο παιδιά, ηλικίας 3 ετών και 10 ετών και η οποία δεν λαμβάνει διατροφή. Η μονογονιός μίλησε στο ThemaOnline για όσα συνέβησαν πριν λίγες μέρες.

«Μεγαλώνω τα παιδιά μόνη μου και δεν έχω βοήθεια από τον πατέρα των παιδιών. Παίρνω 200 ευρώ επίδομα μόνο για το ένα παιδί, διότι για το άλλο λόγω του ότι δεν είχα παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού υπάρχουν διαδικασίες και ακόμα να το πάρω».

«Μαζί με το μισθό μου , τα συνολικά εισοδήματα είναι 1100 ευρώ το μήνα , από τα οποία τα 500 πάνε στο ενοίκιο. Δηλαδή απομένουν περίπου 600ευρώ να περάσω το μήνα με δυο παιδιά. Πριν δυο μήνες για κάποιο λόγο ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος 849 ευρώ, τη στιγμή που τις περισσότερες ώρες λείπω από το σπίτι. Δεν γνωρίζω γιατί έρχεται τόσο φουσκωμένος. Ρώτησα αν έγινε κάποιο λάθος, μου είπαν ότι δεν έχει γίνει. Μου είπαν ότι δεν αναλαμβάνουν οι ίδιοι να εξετάσουν αν υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να φέρω μόνη μου ηλεκτρολόγο να δει αν υπάρχει θέμα με το ρεύμα. Ζήτησα αν υπάρχει αίτηση να κάνω για κάποια έκπτωση επειδή είμαι μονογονιός και μου είπαν ότι δεν γίνεται».

Στην συνέχεια περιγράφει τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι της έκοψαν το ρεύμα για μια εβδομάδα καθυστερημένη δόση, χωρίς προειδοποίηση «Κάναμε διακανονισμό τον οποίο η αλήθεια είναι για μια εβδομάδα δεν κατάφερα να τηρήσω, παρότι πληρώνομαι σταθερά κάθε μήνα. Υπήρξαν απρόοπτα έξοδα ( όπως ατύχημα με αυτοκίνητο). Δεν είχα χρήματα, άργησα μια εβδομάδα να τηρήσω τον διακανονισμό και όταν επέστρεψα το βράδυ στο σπίτι γύρω στις 9.30 μαζί με τα παιδιά μου διαπίστωσα ότι μου έκοψαν το ρεύμα, χωρίς να με προειδοποιήσουν έστω με ένα μήνυμα.

Αμέσως πήρα τηλέφωνο, τους ζήτησα αν μπορούν να μου ενώσουν το ρεύμα επειδή ήταν βράδυ και ήμουν μόνη με δυο παιδιά. Στην αρχή είπαν ότι δεν μπορούν και ότι είναι αργά το βράδυ και δεν υπάρχει κανένας να το ενώσει, τότε τους ρώτησα αν πληρώσω μπορείτε να έρθετε και απάντησαν ναι. Αναγκαστικά και δανείστηκα χρήματα, πλήρωσε ο πατέρας μου 300ευρώ online και μετά από μισή ώρα ήρθαν και μου ένωσαν το ρεύμα».

Όπως αναφέρει όταν έφτασαν στο σημείο οι υπάλληλοι άνοιξαν συζήτηση και της είπαν ότι πρέπει να τηρεί το διακανονισμό για να μην της το κόβουν και τότε η μονογονιός όπως διηγήθηκε στην ιστοσελίδα μας απάντησε «Όταν δεν έχεις να δώσεις πως να πληρώσεις;»

«Οι μονογονιοί είναι σαν έναν πολίτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας»

«Ένα ζευγάρι με δυο μισθούς και δεν βγαίνουν, πόσο μάλλον ένας μονογονιός με δυο μωρά χωρίς στήριξη. Οι μονογονιοί στην Κύπρο, δεν έχουν τόσα δικαιώματα όσα πρέπει, το να είσαι μονογονιός είναι σαν να είσαι πολύτεκνος και πολίτης που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πόσο μάλλον όσοι δε παίρνουν διατροφή»

«Αναλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος ευθυνών της οικογένειας ειδικά αν δεν έχουμε στήριξη από τον πατέρα των παιδιών μας, η απουσία του δεύτερου εισοδήματος στο σπίτι, μας κάνει να λυγίσουμε. Είμαστε μια από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Αν δεν τα διεκδικούσα προχθές βράδυ θα κοιμόμουν χωρίς ρεύμα με τα μωρά μου».

«Η ΑΗΚ δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική - Το κράτος καθορίζει τις ομάδες με μειωμένο τιμολόγιο»

Σε επικοινωνία η ιστοσελίδα μας με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου για το πως αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μονογονιών και καθυστερημένων δόσεων , εξήγησε: «Η ΑΗΚ είναι ένας ημικρατικός οργανισμός δημοσίου οφέλους, ο οποίος δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική μόνο το κράτος μπορεί να ασκεί. Η κοινωνική πολιτική του κράτους, καθορίζει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που τις ονομάζει ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δικαιούνται να μπουν σε διατίμηση όπου παίρνουν 20% μειωμένο τιμολόγιο. Τις ομάδες της καθορίζει η πολιτεία. Η ΑΗΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα να εντάξει όσες ομάδες αποφασίσει το κράτος. Στην ΑΗΚ δεν στοιχίζει κάτι, καθώς το κράτος έχει επιβάλλει ένα μικρό τέλος στο λογαριασμό όλων των συμπολιτών μας που ονομάζεται τέλος για υποχρεώσεις δημόσιας ωφέλειας. Οπότε όλοι εμείς συνεισφέρουμε σε ένα ταμείο, που καλύπτει αυτή την μείωση που παρουσιάζεται στους συμπολίτες μας που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Όσον αφορά για καθυστερημένες δόσεις και την διακοπή ρεύματος, η κ.Παπαδοπούλου εξήγησε ότι οι συμφωνίες γίνονται αναλόγως του λογαριασμού μεταξύ ΑΗΚ και πελάτη και γνωρίζουν και οι δυο πλευρές πότε λήγει κάθε δόση όπως και το γεγονός ότι με την λήξη της προθεσμίας γίνεται αποκοπή ρεύματος. Όπως σημείωσε , οι πελάτες με διακανονισμό είναι ενήμεροι για τις ημερομηνίες δόσεων και τις συνέπειες στην περίπτωση καθυστέρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top