ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απορρίφθηκε έφεση εκζητούμενου από γαλλικές αρχές που συνελήφθη στην Κύπρο ως ύποπτος για απάτη

Απορρίφθηκε έφεση εκζητούμενου από γαλλικές αρχές που συνελήφθη στην Κύπρο ως ύποπτος για απάτη

Ομόφωνα απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο έφεση καταζητούμενου που συνελήφθη στην Κύπρο, για έκδοσή του στη Γαλλία, βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (ΕΕΣ). Όπως αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου, κρίθηκε ορθή η έκδοση στις γαλλικές Αρχές του υπηκόου τρίτης χώρας, ο οποίος ελέγχεται για τη διάπραξη δέκα αδικημάτων, μεταξύ των οποίων απάτη, εκβιασμός, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ηλεκτρονικό έγκλημα, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τα αδικήματα, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει ότι διαπράχθηκαν μεταξύ 1.12.2017 – 20.1.2023 και σημειώνει «ότι έγινε έρευνα σε ρωσική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με το όνομα Bitzlato, η οποία επιτρέπει την γρήγορη ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, όπως bitcoin, ethereum κ.α. με ρούβλια» και προσθέτει ότι «οι ιδρυτές της εν λόγω πλατφόρμας είναι Ρώσοι υπήκοοι και έχουν συστήσει εταιρεία στην Κίνα», καθώς και ότι η πλατφόρμα προβάλλεται σε διάφορα μέσα ως «κανάλι για ξέπλυμα κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Σημειώνεται, ακόμα, ότι «η εξέταση servers, που κατασχέθηκαν στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης, επιβεβαίωσε την συμμετοχή της πλατφόρμας σε εγκληματικές δραστηριότητες» και ότι «οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι τα κεφάλαια που διακινούνταν ήταν προϊόν εγκληματικών υπηρεσιών». Σύμφωνα με τις αναφορές στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (ΕΕΣ), ο εκζητούμενος είναι DevOps engineer στην πλατφόρμα Bizlato. Το Ανώτατο Δικαστήριο σημειώνει, επίσης, ότι η έρευνα που έγινε στην οικία του στην Κύπρο στις 18.1.2023 ήταν «επιτυχής» και ότι ο εκζητούμενος συνελήφθη στις 22.1.2023.

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της έκθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του συλληφθέντα ενώπιον των Γαλλικών Αρχών, λόγω της διαδικασίας που ακολουθεί η γαλλική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία «η ανάκριση από ερευνώντα Δικαστή είναι απολύτως αναγκαία σε ποινικές υποθέσεις», καθώς «η ανάκριση επιτρέπει στον ερευνώντα Δικαστή να τοποθετήσει τον ύποπτο «in examen», κάτι που σημαίνει ότι κατηγορείται, ώστε να του δοθούν διάφορα δικαιώματα» και ακολούθως να μπορεί ο ύποπτος να δικαστεί.

Επιπρόσθετα, το Ανώτατο αντικρούει το επιχείρημα ότι οι Γαλλικές Αρχές εξέδωσαν το επίδικο ΕΕΣ λόγω της καταγωγής του Εφεσείοντα, παραθέτοντας το αιτιολογικό του ΕΕΣ, σύμφωνα με το οποίο «… η έκδοση εντάλματος σύλληψης είναι απολύτως κατάλληλη και αναγκαία στην παρούσα υπόθεση, η οποία αφορά σε συνωμοσία και σε άλλες αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να αποσπαστούν αστρονομικά ποσά».

Επικροτεί, δε, την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία «… η αναφορά των Γάλλων στην εθνικότητα του, έγινε προς ενίσχυση της θέσης τους ότι η έκδοση του εντάλματος σύλληψης ήταν αναγκαία λόγω κινδύνου διαφυγής, σε συνάρτηση με την σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετωπίζει».

Συνεπώς, η απόφαση του Ανωτάτου καταλήγει ότι «η πρωτόδικη απόφαση για εκτέλεση του ΕΕΣ είναι ορθή, δεόντως αιτιολογημένη και επικυρώνεται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top