ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η Κύπρος υπολογίζει στην στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές της να διαφυλάξει την κληρονομιά στα κατεχόμενα»

ΠτΔ: «Η Κύπρος υπολογίζει στην στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές της να διαφυλάξει την κληρονομιά στα κατεχόμενα»

Η Κύπρος υπολογίζει στην στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές της να διαφυλάξει τη θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά στα κατεχόμενα, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της Αγίας Εδρας, Αρχιεπισκόπου Τζιοβάνι Πιέτρο Νταλ Τόσο.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της και αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των καθολικών χώρων λατρείας για τις θρησκευτικές ομάδες των Λατίνων και των Μαρωνιτών, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και κινδυνεύει να καταστραφεί πλήρως", είπε, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε στη συνεχή υποστήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειές μας να διαφυλάξουμε τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά από σκόπιμη καταστροφή και αδιαφορία».

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, ανέφερε, δεν είναι βιώσιμη επιλογή, ούτε για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, ούτε για κανέναν που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του στην προσπάθεια για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συγκλίσεις που επετεύχθησαν μέχρι το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και το Πλαίσιο έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σημείωσε ότι εκείνο που είναι τώρα σημαντικό είναι πώς θα σπάσει το σημερινό αδιέξοδο για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια συνολική λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι σημαντικό να εντοπιστούν κίνητρα που θα δημιουργήσουν λύσεις αμοιβαίου οφέλους (win – win) για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Έχοντας αυτό κατά νου, επιδιώκω έναν πιο ενεργό ρόλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ο μόνος διεθνής παράγοντας που διαθέτει τα εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν απτά κίνητρα για όλα τα μέρη, μέσω μιας σταδιακής, αμοιβαία επωφελούς διαδικασίας (win-win)».

Η πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε, δεν αμφισβητεί ούτε υποκαθιστά τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά έχει σκοπό να στηρίξει τα Ηνωμένα Έθνη στο ρόλο τους και να διευκολύνει τις προσπάθειές τους.

Εν τω μεταξύ, είπε, θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το ευάλωτο περιβάλλον έχοντας κατά νου την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα και την αποφυγή εντάσεων, παραβιάσεων και νέων τετελεσμένων.

Αναφέρθηκε στην προκλητική ρητορική και ενέργειες της Τουρκίας τόσο εντός όσο και γύρω από την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, που είναι απαραίτητο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αυτή η προοπτική, συνέχισε, υπονομεύεται περαιτέρω, από τη διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας για μια λύση «δύο κρατών» και την προσπάθειά της να αναβαθμίσει την παράνομη αποσχιστική οντότητά της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στη διεθνή σκηνή κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 541 και 550.

Σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειες και παραβιάσεις της και δεν έχει σεβαστεί ούτε εφαρμόσει ακόμη τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου ψηφίσματος 2587 (2021) και των σχετικών Προεδρικών Δηλώσεων (23 Ιουλίου 2021, 09 Οκτωβρίου 2020) όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαίωσε το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).

Αναφέρθηκε στην 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και είπε ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα διατηρούν άριστες σχέσεις και έχουν ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια» είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο το 2021, η οποία έθεσε το πλαίσιο για συνεργασία σε θέματα οικουμενικής σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου ως εργαλείου ειρήνης και η προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη μετεγκατάσταση 50 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνταν στην Κύπρο στο Βατικανό, λέγοντας ότι ήταν μια χειρονομία συμπόνιας, που αποτελεί επίσης αναγνώριση των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως η πρώτη χώρα προορισμού σε αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και σε όσον αφορά τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, μέσω των κατεχόμενων εδαφών της Δημοκρατίας.

Ο λαός της Κύπρου, σημείωσε, γνωρίζει καλά τον πόνο του βίαιου εκδιωγμού και της προσφυγιάς από τις πατρογονικές του εστίες.

«Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις Πράξεις των Αποστόλων, είναι στην Κύπρο που βρήκαν καταφύγιο και οι διωκόμενοι μαθητές μετά τον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου» είπε και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ζήτησε να μεταβιβάσει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πάπα Φραγκίσκο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κανονικά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων παρά την «κατάρρευση» των server – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αναστάτωση σε Γραφείο Ευημερίας: Αιτητής ασύλου μπούκαρε στο κτήριο και προκάλεσε ζημιές - Του πέρασαν χειροπέδες - Φωτογραφίες

«Τρέχουν» στις υπεραγορές ενόψει Πάσχα οι Κύπριοι - Αυξημένη η κίνηση παρά την ακρίβεια - «Δεν αλλάζει η νοοτροπία…»

Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα

Διαφημίζει κροτίδες προς πώληση μέσω TikTok - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο νεαρός – Βίντεο

ΠΑΣΥΚΙ: «Τέλος χρόνου» - Προχωρεί σε 3ωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου

Άφησαν εκτεθειμένους τους server παρότι υπήρχε απόφαση για μετακίνησή τους – Αρχίζει έρευνα το Υφυπουργείο Έρευνας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top