ΔΙΕΘΝΗ

«Σούπερ μικρόβια»: Γιατί αποτελούν τεράστια πρόκληση για τη θεραπεία τραυματιών στην Ουκρανία

«Σούπερ μικρόβια»: Γιατί αποτελούν τεράστια πρόκληση για τη θεραπεία τραυματιών στην Ουκρανία

Οι λοιμώξεις από υπερβακτήρια που είναι ανθεκτικά στα περισσότερα φάρμακα έχουν παρουσιάσει μια «τεράστια πρόκληση» για τη θεραπεία των σοβαρών τραυματισμών ανθρώπων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν γιατροί στη Γερμανία την Τρίτη.

Τα “σούπερ μικρόβια” -- στελέχη βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά -- θεωρούνταν ήδη μείζον πρόβλημα υγείας στην Ουκρανία πριν εισβάλει η Ρωσία και οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Από τους 47 τραυματίες που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου για θεραπεία πέρυσι, 14 είχαν τραυματισμούς μολυσμένους με πολυανθεκτικά βακτήρια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε τρία παιδιά και έναν στρατιώτη, με τα έξι να φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς και τα άλλα οκτώ από εκρήξεις βομβών ή χειροβομβίδων.

Ο Αντρέι Τραμπούζ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συνδυασμός των περίπλοκων τραυμάτων και των λοιμώξεων από υπερμικροβιακές λοιμώξεις είχε δημιουργήσει την «πιο δύσκολη κατάσταση» που είχε βιώσει τα τελευταία 25 χρόνια ως γιατρός.

Η γιατρός Μαρία Βιρτζίνια Ντος Σάντος είπε ότι οι λοιμώξεις προέκυψαν επειδή οι θύματα του πολέμου στην Ουκρανία «συχνά λαμβάνουν μη βέλτιστη χειρουργική και αντιβιοτική θεραπεία σε συχνά μη στείρες, χαμηλών πόρων συνθήκες, σε καταστάσεις εμπόλεμης ζώνης και έκτακτης ανάγκης, μερικές φορές για εβδομάδες ή και μήνες».

Η μικροβιακή αντοχή, η οποία υποκινείται από τη μαζική χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, έχει ονομαστεί «η σιωπηλή πανδημία».

Υπολογίζεται ότι τα σούπερ μικρόβια έχουν σκοτώσει 1,27 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι ο ετήσιος αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο Τραμπούζ είπε ότι βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα υπήρχαν ήδη «παντού» στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα.

Αλλά η προσθήκη σοβαρών, ανοιχτών πληγών που δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα κατά τη διάρκεια του πολέμου οδήγησε σε περισσότερες λοιμώξεις, είπε, με τον συνδυασμό να παρουσιάζει «μια τεράστια πρόκληση» για τους γιατρούς.

Είπε ότι η ιατρική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει αρκετούς καινοτόμους τρόπους για τη θεραπεία των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης αντιβιοτικών απευθείας στην πληγή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καθώς και της ανάπτυξης βακτηριοφάγων, οι οποίοι είναι ιοί που στοχεύουν μόνο τα βακτήρια.

Μετά τη θεραπεία, 10 από τους ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, με δύο να πιστεύεται ότι επέστρεψαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Δύο εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία, ενώ δύο άλλοι που δεν βρίσκονται πλέον στο νοσοκομείο έχουν αναπτύξει νέες οξείες λοιμώξεις, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Παρά τις ανησυχίες ότι τα ανθεκτικά στα φάρμακα υπερβακτήρια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στη Γερμανία, ο Τραμπούζ είπε ότι δεν είχε μεταδοθεί κανένα κρούσμα επειδή οι ασθενείς απομονώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν γρήγορα.

Ο Τραμπούζ ζήτησε όπως οι γιατροί στην Ουκρανία λάβουν περισσότερη υποστήριξη και πόρους, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά αμέσως μετά τον τραυματισμό τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΠΟΥ είπε ότι παρέδωσε 10 βακτηριολογικούς αναλυτές και 1.200 κιτ δοκιμών σε νοσοκομεία και περιφερειακά κέντρα στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα συμβάλουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και θα παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα της μικροβιακής αντοχής στην Ουκρανία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top