Ένοπλη αραβική επίθεση στην Ιερουσαλήμ: Oδηγός κατέπεσε σε διερχόμενους πεζούς - Nεκρός ο δράστης, 5 τραυματίες

Ένοπλη αραβική επίθεση στην Ιερουσαλήμ: Oδηγός κατέπεσε σε διερχόμενους πεζούς - Nεκρός ο δράστης, 5 τραυματίες

Ένοπλη αραβική επίθεση σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, όταν Άραβας οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου κατέπεσε σε διερχόμενους πεζούς, τραυματίζοντας σοβαρά πέντε Ισραηλινούς πολίτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης εξουδετερώθηκε επί τόπου και πυροβολήθηκε θανάσιμα από δύο διερχόμενους Ισραηλινούς πολίτες που οπλοφορούσαν.

Η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, σε πολυσύχναστη διασταύρωση επί της οδού Αγρίπα έξω από το Κτήριο «Κλαλ» που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες και γραφεία, πολύ κοντά στην κεντρική υπαίθρια αγορά Μαχανέ Γιεχούντα στο κέντρο του δυτικού, εβραϊκού τομέα της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές αρχές καθυστέρησαν μία ώρα να ανακοινώσουν εάν επρόκειτο για ένοπλη επίθεση με εθνοθρησκευτικά κίνητρα επειδή ο δράστης, 39χρονος Άραβας κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν πληρούσε τα κριτήρια που συνθέτουν το προφίλ που ορίζουν οι ανακριτικές αρχές και η νομοθεσία περί τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο δράστης ήταν οικογενειάρχης, πατέρας 5 παιδιών, και καταγόταν από την αραβική συνοικία Μπετ-Σαφάφα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας έχει λάβει την ισραηλινή υπηκοότητα ήδη από το 1948 και σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν οι αρχές ασφαλείας, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν σχηματίσει πυρήνες στην τοπική κοινωνία της συγκεκριμένης συνοικίας. Επιπλέον, ο δράστης είχε πρόσφατα νοσηλευθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τις ισραηλινές διωκτικές αρχές, και σε συνάρτηση με τα στοιχεία που συνελέγησαν από τον πρότερο βίο του δράστη, η επίθεση είχε εθνοθρησκευτικά κίνητρα.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων για την εθνική ημέρα μνήμης των πεσόντων Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών από τη σύσταση του Κράτους του Ισραήλ το 1948 μέχρι σήμερα. Οι εκδηλώσεις για την ‘Ημέρα των Πεσόντων’ κορυφώνονται αύριο στις 11 το πρωί τοπική ώρα, με την ταυτόχρονη πραγματοποίηση μνημοσύνων σε όλη τη χώρα στα στρατιωτικά και πολιτικά κοιμητήρια, σύμφωνα με το επίσημο τυπικό.

Από χθες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να προληφθούν πράξεις εθνοθρησκευτικής βίας λόγω των ευαίσθητων συμβολισμών των εκδηλώσεων που τελούνται τόσο κατά την Ημέρα των Πεσόντων σήμερα και αύριο, όσο και κατά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας που γιορτάζεται αύριο και μεθαύριο, για την 75η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ασφαλείας, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει το οδικό δίκτυο από και προς τις περιοχές της Δυτικής Όχθης με συμπαγή παλαιστινιακό πληθυσμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Ο κ. Ερντογάν δεν είπε κάτι καινούργιο...» - Η απάντησή του για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Ο κ. Ερντογάν δεν είπε κάτι καινούργιο...» - Η απάντησή του για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο

Η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στην Κυπερούντα, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να φέρει κοντά τους γείτονες της εκεί όπου υπάρχουν διάφορες μεταξύ τους.

BEST OF TOTHEMAONLINE