ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πήρε στο κρανίο η Αννίτα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: «Αναφέρεται στην ηλικία μου; αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά;» - Βίντεο

Τα πήρε στο κρανίο η Αννίτα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: «Αναφέρεται στην ηλικία μου; αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά;» - Βίντεο

Αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Mustafa Sentop, είχε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα μίλησε υποτιμητικά για την ίδια, κάνοντας λόγο για το νεαρό της ηλικίας της. 

Πιο συγκεκριμένα ο Μουσταφά Σέντοπ, είπε ότι: «ίσως η ηλικία της δεν είναι αρκετά μεγάλη, λέει ότι δεν έχει ρόλο ο διεθνής παράγοντας»    

Φανερά η εκνευρισμένη, η ΠτΒ, απάντησε ότι: «δεν είμαι αντιπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Αναφέρεται στην ηλικία μου; αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ»

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Πράγας. 

Δείτε πιο κάτω το σχετικό απόσπασμα:

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της αντίδρασης της ΕΕ εντός του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου, η Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε ότι, ένα και πλέον έτος μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας.  Η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανάφερε η Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί πρωτίστως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια με σοβαρές συνέπειες, ανάμεσα σε άλλα, στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και στον ίδιο τον Ουκρανικό λαό, ο οποίος μεταξύ άλλων υφίσταται τις συνέπειες της προσφυγοποίησης.  

Η κα Δημητρίου υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ανέφερε ότι παρότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος, εντούτοις η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, η στήριξη της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Σημειώνεται ότι, μετά την πιο παρέμβαση της κας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Mustafa Sentop πήρε τον λόγο για να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της Βουλής σε Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου και ως εκ τούτου, ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους. Η Πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας εκ νέου επανειλημμένα τον λόγο, επέκρινε τις αναφορές του κ. Sentop σε Ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά τρόπο που να παραγνωρίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση της εισβολής μίας χώρας σε μία άλλη, και ότι η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή είναι κατοχή. Έχουμε ευθύνη, υπογράμμισε η κα Δημητρίου να αποφεύγουμε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Αναφερόμενη περαιτέρω στο θέμα της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πρώτη στιγμή, υιοθέτησε ομόφωνα καταδικαστικό ψήφισμα, υποστήριξε την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιβληθείσες κυρώσεις. Είναι σημαντικό, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, να υπάρχει προσήλωση και συνέπεια στην πολιτική των κυρώσεων από όλες της χώρες της ΕΕ, αλλά και από τις συνδεδεμένες και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η κα Δημητρίου, σημείωσε τέλος ότι, ένα χρόνο μετά, η Ουκρανία, η ανασυγκρότησή της και η στήριξη του ενεργειακού της τομέα εξακολουθούν να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ. Υπογράμμισε δε, ότι, απαιτείται ταυτόχρονα μια πιο έντονη διπλωματική κινητοποίηση της ΕΕ, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποκατασταθούν το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στην Ουκρανία και στην Ευρώπη ευρύτερα.

Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Δημήτριου πραγματοποίησε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον  Πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας κ. Vladimir Orlić, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Shalva Papuashvili και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας κ. Søren Gade Jensen.

Κατά τη συνάντηση με τον  Πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας κ. Vladimir Orlić, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων τους, όπως και η από κοινού προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και στο κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ και στην συνέχιση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Ο κ. Orlić ενημέρωσε την κα Δημητρίου για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της ούτω καλούμενης «κυβέρνησης» του Κοσσυφοπεδίου όπως η διοργάνωση δημοτικών εκλογών στις περιοχές με Σερβικό πληθυσμό χωρίς τη συμμετοχή Σέρβων, διαμαρτυρόμενος για την υποτονική αντίδραση της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει την μονομερώς κηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ότι συμπαρίσταται για λόγους αρχής στη Σερβία, δεδομένης και της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Shalva Papuashvili o οποίος παρευρίσκεται στην Διάσκεψη υπό την ιδιότητά ως Πρόεδρος Κοινοβουλίου χώρας η οποία υπέβαλε αίτηση προς ένταξη στην ΕΕ, επιβεβαιώθηκαν οι θερμές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως και στις κοινές αρχές που εκπηγάζουν από το κοινό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των δύο χωρών. Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε δε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει τη Γεωργία στην ενταξιακή της πορεία ευθύς ως λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και ενδεχομένως μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας κ. Søren Gade Jensen συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας και του διαλόγου σε διμερές επίπεδο και ευρύτερα στο πλαίσιο της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους τα δύο κοινοβούλια συμμετέχουν. Με την ευκαιρία της συνάντησης, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων με την ανταλλαγή επισκέψεων σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως και με την καθίδρυση αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας ως σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση αυτή. H Πρόεδρος της Βουλής είχε εξάλλου την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό πρόβλημα και τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top