ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Γεωργίας: Ζήτησε από την Κομισιόν προτάσεις που να δημιουργούν δυνατότητες στήριξης για όλα τα κράτη μέλη

Υπ. Γεωργίας: Ζήτησε από την Κομισιόν προτάσεις που να δημιουργούν δυνατότητες στήριξης για όλα τα κράτη μέλη

Προτάσεις που να δημιουργούν δυνατότητες στήριξης για όλα τα κράτη μέλη ζήτησε από την Κομισιόν ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τα μέτρα που έλαβαν οι γειτονικές με τη Ρωσία χώρες σε σχέση με τις γεωργικές εισαγωγές, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κεντρικό θέμα συζήτησης της συνόδου ήταν η κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο εμπόριο με την Ουκρανία ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, με αφορμή την λήψη μονομερών μέτρων από γειτονικά με την Ουκρανία κράτη μέλη, λόγω της παρουσίας σημαντικών ποσοτήτων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στο έδαφός τους τα οποία προκαλούν σοβαρές διαταράξεις στις τοπικές αγορές.

Η Κομισιόν η οποία εκπροσωπείτο από τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι όσον αφορά τα θέματα γεωργίας, σημείωσε πως αναγνωρίζει το μέγεθος των επιπτώσεων και πως επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα για τους γεωργούς των συγκεκριμένων περιοχών. Στη συζήτηση έλαβε μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργίας Mykola Solskyi.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στα επηρεαζόμενα κράτη μέλη, τονίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και την αδυναμία διάθεσης ορισμένων προϊόντων. Δεδομένης της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή αγορά, παρότρυνε την Επιτροπή όπως υποβάλει προτάσεις που να δημιουργούν δυνατότητες στήριξης για όλα τα κράτη μέλη.

Οι Υπουργοί Γεωργίας αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές του κανονισμού σχετικά με την πιστοποίηση απορροφήσεων άνθρακα. Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει τη σύσταση ενός εθελοντικού συστήματος πιστοποίησης απορροφήσεων άνθρακα σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, το οποίο θα είναι προσβάσιμο και στους γεωργοκτηνοτρόφους μικρού δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ο κ. Ξενοφώντος ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του στο πλαίσιο συζήτησης για την εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων για τα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος, και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης και παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στα κράτη μέλη, για την αποδοτική εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, με θέμα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για πρόταση Κανονισμού για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την τήρηση της «αρχής της προφύλαξης» στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων γονιδιωματικών τεχνικών, με τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των κρατών μελών, προστατεύοντας το περιβάλλον, στηρίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των συστημάτων διατροφής, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια τροφίμων και την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, οι Υπουργοί ενέκριναν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top