ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδυναμίες και κενά στη διαχείριση εκμίσθωσης κρατικής γης εντοπίζει ο Ελεγκτής – Προχωρεί με καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς – Τα ευρήματα

Αδυναμίες και κενά στη διαχείριση εκμίσθωσης κρατικής γης εντοπίζει ο Ελεγκτής – Προχωρεί με καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς – Τα ευρήματα

Σειρά από αδυναμίες και κενά, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραχώρησης κρατικής γης για εκμίσθωση, εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος προχώρησε με καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Τα πιο πάνω καταγράφονται, μεταξύ άλλων, σε Ειδική Έκθεση για τη «Διαχείριση Εκμισθώσεων Κρατικής Γης», με τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ενεργειών που ακολουθούνται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) για:
• Την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής διακρίσεων αναφορικά με την εκμίσθωση κρατικής γης.
• Τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους.
• Τη συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο.
• Την επίτευξη του στόχου που τέθηκε στον Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη για ολοκλήρωση των διαδικασιών διάθεσης κρατικής γης εντός 12-18 μηνών.
• Την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των εκμισθωτών με τους όρους που καθορίζονται στις συμβάσεις εκμίσθωσης και παραχώρησης άδειας χρήσης κρατικής γης (στο εξής οι Συμβάσεις) που συνομολογούνται.
• Τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την εκμίσθωση κρατικής γης.


Τα σημαντικότερα ευρήματα

Σύμφωνα με την Έκθεση, τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο αναφέρονται επιγραμματικά πιο κάτω:
• H διαδικασία παραχώρησης κρατικής γης για εκμίσθωση είναι απόλυτα αδιαφανής και δεν γίνεται με οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Σε περιπτώσεις που η γη παραχωρείται για βιομηχανικούς, τουριστικούς, ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, και ιδίως όταν είναι σημαντικής αξίας, η παραχώρηση θα πρέπει να γίνεται με ανοικτή και ανταγωνιστική διαδικασία.
• Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) δεν παρακολουθεί επαρκώς τις εκμισθώσεις/άδειες χρήσης κρατικής γης. Εντοπίσαμε καθυστερήσεις στην αναθεώρηση των μισθωμάτων και στην ενημέρωση των μισθωτών, μη συμμόρφωση των μισθωτών με τους σχετικούς όρους των Συμβάσεων, καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της εξέτασης των υποθέσεων, καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για είσπραξη των μισθωμάτων καθώς και αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη διάθεση κρατικής γης.
• Το ΤΚΧ καθυστερεί σημαντικά να εξετάσει τις αιτήσεις εκμίσθωσης κρατικής γης. Οι εκκρεμείς αιτήσεις στις 23.11.2021, σύμφωνα με το Μητρώο Αιτήσεων, ανέρχονταν σε 8.178, με τις πρώτες να χρονολογούνται από το 1980.
• Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των υποθέσεων για τις οποίες διενεργήσαμε έλεγχο ανήλθε σε 72 μήνες αντί σε 12-18 μήνες, όπως τέθηκε στον Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη.
• Το ΤΚΧ καθυστερεί σημαντικά να εισπράξει τα καθυστερημένα μισθώματα και να προωθήσει τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των οφειλετών ή/και να ακυρώσει τις Συμβάσεις, σύμφωνα με τους σχετικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές. Επίσης δεν ακολουθεί τις διαδικασίες που καθόρισε με Εγκύκλιό της η Γενική Λογίστρια του Κράτους για την είσπραξη των εσόδων του Κράτους, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου απώλειας εσόδων.
• Τα ανείσπρακτα μισθώματα στις 31.12.2021 ανήλθαν σε €8,5 εκ. ενώ €5,4 εκ. σύμφωνα με το Μητρώο στις 23.11.2021, οφείλονταν από δέκα μόνο μισθωτές.
• Το ΤΚΧ δεν έχει καταγράψει την κρατική γη που είναι διαθέσιμη για εκμίσθωση, γεγονός που αποτελεί αδυναμία στον σχεδιασμό πολιτικής και στην παρακολούθηση των τρόπων αξιοποίησής της για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.
• Δεν υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Μισθώσεων και Αδειών Χρήσης για παρακολούθηση των μισθώσεων.
• Το ΤΚΧ νομιμοποιεί, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, την παράνομη χρήση κρατικής γης που προηγείται της εκμίσθωσης.
• Το ΤΚΧ δεν προβαίνει έγκαιρα σε ανανέωση των Συμβάσεων που λήγουν και για τις οποίες έγινε νέα αίτηση από τους υφιστάμενους μισθωτές για επανεκμίσθωση των ιδίων τεμαχίων, με αποτέλεσμα η γη να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους υφιστάμενους μισθωτές στην ουσία παράνομα, χωρίς να καταβάλλεται οποιοδήποτε μίσθωμα.

Άλλα ευρήματα

Πέραν των πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε και τα εξής:
• Το ΤΚΧ εκμισθώνει κρατική γη για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας έναντι «ονομαστικού μισθώματος» όρος που δεν αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο ούτε φαίνεται ο τρόπος υπολογισμού του. Το «ονομαστικό μίσθωμα» που επιβλήθηκε στις πλείστες των περιπτώσεων που εξετάσαμε, είναι υπερβολικά χαμηλό, χωρίς να καλύπτει έστω το διοικητικό κόστος του ΤΚΧ για την εξέταση και τη διεκπεραίωση της αίτησης και χωρίς να μπορεί να συσχετιστεί με τον τύπο της Σύμβασης, την έκταση της γης, τον σκοπό της διάθεσής της, κ.λπ.
• Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων γνωμοδότησε με εγκύκλιό του ημερ. 26.2.2014 ότι εάν με την εκμίσθωση κρατικής γης η Τοπική Αρχή θα εμπλακεί στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εφαρμόζονται οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων και του ανταγωνισμού, δηλαδή η επιβολή αγοραίου ενοικίου. Το ΤΚΧ δεν φαίνεται να εξετάζει ενδεχόμενη οικονομική δραστηριότητα των αιτητών εκμίσθωσης κρατικής γης για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας έτσι ώστε να επιβληθεί αγοραίο μίσθωμα. Εντοπίσαμε περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα από τον μισθωτή και περιπτώσεις που υπήρξε υπεκμίσθωση της γης σε ιδιώτη με πολλαπλάσια ενοίκια χωρίς να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα το μίσθωμα.
• Σε ορισμένες περιπτώσεις που εξετάσαμε η εκμίσθωση/παραχώρηση άδειας χρήσης της κρατικής γης, έγινε σε αντίθεση με συγκεκριμένες πρόνοιες των Κανονισμών.
• Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που εξετάσαμε, τροποποίησε την αρχική του Απόφαση, προς όφελος του μισθωτή, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και χωρίς να έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης, γεγονός που, κατά την άποψή μας, παραπέμπει σε προνομιακή μεταχείριση των αιτητών.
• Το ΤΚΧ δεν διενεργεί επαρκείς και συστηματικούς ελέγχους για να διαπιστώσει τόσο τη συμμόρφωση των μισθωτών με τους όρους που περιλαμβάνονται στις Συμβάσεις όσο και την υλοποίηση των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Εντοπίσαμε αρκετές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των μισθωτών που δεν εντόπισε και δεν αντιμετώπισε έγκαιρα το ΤΚΧ όπως και περιπτώσεις παράνομης χρήσης κρατικής γης μετά τη λήξη της Σύμβασης.
• Διαπιστώσαμε ότι δεν γίνεται ορθή διαχείριση των κυβερνητικών αγροκτημάτων στην Πάφο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στους Κανονισμούς, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του Κράτους.
• Οι περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμοί (ΚΔΠ 173/1989), βάσει των οποίων εξετάζονται και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο οι Συμβάσεις διάθεσης κρατικής γης περιέχουν ασάφειες και κενά με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης όπως ούτε και την αντικειμενική, δίκαιη και ομοιόμορφη εξέταση όλων των αιτημάτων.
• Σημειώσαμε ότι οι πολύ μεγάλης διάρκειας συμφωνίες μεταξύ του Κράτους και των ιδιωτικών φορέων, ιδιαίτερα όσες περιλαμβάνουν πρόνοιες που καθιστούν αδύνατη την τροποποίησή τους χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτή, εγκλωβίζουν τη Δημοκρατία σε συμφωνίες, που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Εντοπίσαμε τέτοιες Συμβάσεις με σημαντικά απλήρωτα ποσά και υπερβολικά χαμηλά μισθώματα.

Η καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, για τα πιο πάνω θέματα, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε συγκεκριμένες συστάσεις, οι οποίες, μαζί με τα σχόλια και τις απόψεις του ΤΚΧ παρουσιάζονται στην Έκθεση.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε, επίσης, «περιπτώσεις στις οποίες το ΤΚΧ, αν και θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας και προστάτης της κρατικής γης, εντούτοις ανέχεται πρόδηλα παράνομες επεμβάσεις και συγκαλύπτει τους επεμβασίες».

«Για μία περίπτωση διαβιβάσαμε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και για δεύτερη περίπτωση θα διαβιβάσουμε καταγγελία μόλις λάβουμε τα ζητηθέντα σχόλια από αρμόδιες Υπηρεσίες», τονίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση ΕΔΩ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top