ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Απαντά στις ανησυχίες των προσφύγων που ανέδειξε το «T» - Άρχισε η επίδοση επιστολών για συμμετοχή στο «κτίΖΩ»

ΥΠΕΣ: Απαντά στις ανησυχίες των προσφύγων που ανέδειξε το «T» - Άρχισε η επίδοση επιστολών για συμμετοχή στο «κτίΖΩ»

Από πόρτα σε πόρτα άρχισαν να πηγαίνουν λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών από σήμερα Πέμπτη 25/5 ενημερώνοντας τους κατοίκους των προσφυγικών πολυκατοικιών για το σχέδιο «κτίΖΩ».

Παράλληλα θα δίνουν σχετική επιστολή για το κατά πόσο θέλουν οι κάτοικοι να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, απάντησε στις ανησυχίες και προβληματισμούς των κατοίκων προσφυγικών πολυκατοικιών που κρίθηκαν επικίνδυνες και αναμένεται να κατεδαφιστούν.

Πότε θα γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να αποχωρήσουν;

Από την ημέρα επίδοσης της επιστολής, οι κάτοικοι έχουν προθεσμία έξι μήνες να απαντήσουν εάν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ή όχι.

Πέρα από τη διορία των έξι μηνών, την απόφαση για έξωση λόγω επικινδυνότητας της πολυκατοικίας, θα την πάρει ο αντίστοιχος δήμος/κοινότητα που θα εγκρίνει την εισήγηση της Πολεοδομίας. Δεν γνωρίζουμε πότε ο κάθε δήμος θα συνεδριάσει για το θέμα, ούτε πόση διορία θα δώσει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Μπορούν και από σήμερα να φύγουν και να παραδώσουν τα κλειδιά και να ξεκινήσει η επίδοση ενοικίου.

Σε περίπτωση που ένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από μία πολυκατοικίας που κρίθηκε επικίνδυνη;

Στην περίπτωση που ο Δήμος επικυρώσει την εισήγησή μας και θα εκδοθεί διάταγμα για άμεση εκκένωση, σε κάποια στιγμή ο κάτοικος θα πρέπει να αποχωρήσει.

Εάν μετά από τη διορία που θα δώσει ο Δήμος, ο κάτοικος δεν φύγει τότε είναι πλέον θέμα διατάγματος δικαστηρίου για την υποχρεωτική αποχώρησή του.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι κάτοικοι πολυκατοικιών που κρίθηκαν επικίνδυνες δεν έχουν τα λεφτά της συνεισφοράς για αναδόμηση;

Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα για την προσφορά δανειακών πακέτων με ευνοϊκούς όρους. Αναγνωρίζεται ότι ειδικότερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι πιο δύσκολο να δοθούν δάνεια και είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε.

Διατηρούν το δικαίωμα να διαλέξουν και διαμέρισμα πιο μικρού τύπου, για παράδειγμα από δυάρι σε μονάρι, μειώνοντας έτσι και το ποσό της συνεισφοράς.

Η άλλη επιλογή είναι να αποχωρήσει από το σχέδιο για την αναδόμηση και να λάβει την εφάπαξ χορηγία συν την αξία της γης που του/της αναλογεί.

Οι ενοικιαστές ζητούν δύο και τρία ενοίκια μπροστά. Μπορεί να δοθεί από την αρχή το αντίστοιχο ποσό επιδότησης στους επηρεαζομένους;

Σε τέτοια περίπτωση, ο επηρεαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην Πολεοδομία, στο τηλεφωνικό κέντρο 22409804/805, για να εξεταστεί η περίπτωση και όπου υπάρχει η δυνατότητα, να δοθεί το ανάλογο ποσό της επιδότησης για την εγγύηση. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, στην περίπτωση που πρέπει να δοθεί μπροστά ενοίκιο και εγγύηση, να δοθεί το ποσό των της επιδότησης και για τα δύο, 600 + 600 ευρώ.

Ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετακόμισης και της αποθήκευσης διαφόρων αντικειμένων;

Αυτό το διάστημα, το Υπουργείο συζητάει με διάφορες εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων και να βοηθήσουν με ανθρώπινο δυναμικό στις μετακομίσεις. Το κόστος που θα προκύψει μέσα από τις συνεργασίες θα καλυφθεί από το Υπουργείο.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο «κτίΖΩ» μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top