ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς να διευρυνθεί για να συμβάλει στην πρόληψη πυρκαγιών»

 Υπουργός Δικαιοσύνης: «Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς να διευρυνθεί για να συμβάλει στην πρόληψη πυρκαγιών»

Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς να διευρυνθεί για να συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών, ζήτησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου σε εκδήλωση της Πυροσβεστικής για το θέμα στην Πάχνα.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος εφαρμόζεται σε παγκύπρια βάση από το 2011, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη του εγκλήματος. "Για αυτό τον λόγο, η συμβολή σας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των καταστροφικών πυρκαγιών που ταλανίζουν κάθε καλοκαιρινή κυρίως περίοδο τη χώρα μας, θεωρούμε ότι θα είναι καταλυτική", ανέφερε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέση ψηλά στις προτεραιότητες της τη συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αισθητές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών και τις καταστροφικές συνέπειες, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, που κόστισαν ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές,

"Σε αυτό το πλαίσιο, και εξαργυρώνοντας στον καλύτερο δυνατό βαθμό το συμβόλαιο που έχουμε συνάψει με όλους εσάς, την κοινωνία των πολιτών, επενδύουμε στη συνεργασία σας και στην ενίσχυση της ενεργούς σας δράσης για την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του επιπέδου πυροπροστασίας στους Δήμους, στις κοινότητες, στα δάση μας, στο φυσικό μας περιβάλλον", είπε η Υπουργός, αναφερόμενη στους Παρατηρητές της Γειτονιάς.

Σημείωσε ότι ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης και έχει συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος. Γι' αυτό, είπε, "αποφασίσαμε να διευρύνουμε, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε την λειτουργία του θεσμού αυτού προς όφελος της κοινωνίας".

Κάλεσε τους χιλιάδες καταγεγραμμένους Παρατηρητές αλλά και όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή, να συστρατευτούν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να γίνουν η προέκταση των παρατηρητηρίων και των άλλων μέσων επιτήρησης, όχι μόνο για τον έγκαιρο εντοπισμό και ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή τους, αλλά και για την ενημέρωση σχετικά με τυχόν λανθασμένες ή και ύποπτες ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών.

"Η αποτελεσματικότητα του θεσμού βασίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας με όλες τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οργανωμένους φορείς, την τοπική κοινωνία, την κάθε γειτονιά, με τον πολίτη κάθε ηλικίας, και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αναβάθμιση του επιπέδου τόσο της προσωπικής του ασφάλειας, όσο και της ασφάλειας της περιουσίας του αλλά και της κοινότητας όπου διαμένει και δραστηριοποιείται γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα προάγει το αίσθημα της αλληλεγγύης και αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας της καθημερινότητας των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων της κάθε μικρής ή μεγάλης κοινότητας", ανέφερε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα συνεχίσει να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκταση του θεσμού του Παρατηρητή, πρόσθεσε, αξιολογώντας και αναθεωρώντας τον θεσμό με στόχο τη συνεχή του αναβάθμιση, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

"Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη δράση στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο τον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης ενημέρωσης για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών, όσο και τη δέσμευση συνεχούς, εξελισσόμενης συμμετοχής του κάθε Δήμου / Κοινότητας", ανέφερε η Υπουργός.

Τέλος, σημείωσε ότι η μέριμνα για την προστασία της κάθε σπιθαμής της γης από κάθε μορφής κινδύνους, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων. "Η δική σας συμβολή αναμφίβολα θα συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της πυρασφάλειας ολόκληρης της κοινωνίας, που ξεκινά από την κάθε γειτονιά, τη δική σας γειτονιά", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top