ΔΙΕΘΝΗ

Τετ-α-τετ Μακρόν-Μελόνι την Τρίτη στο Παρίσι - Τι θα συζητήσουν

Τετ-α-τετ Μακρόν-Μελόνι την Τρίτη στο Παρίσι - Τι θα συζητήσουν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει συνομιλίες την Τρίτη (19/6) στο Παρίσι με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξομαλύνουν μια σειρά από διαφορές που έχουν δημιουργήσει φθορά στις διμερείς σχέσεις.

Ο Μακρόν είχε υπογράψει το 2021 μια σημαντική διμερή συνθήκη συνεργασίας με τον προκάτοχο της Μελόνι, Μάριο Ντράγκι, τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο είχε στενή πολιτική σχέση.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την εφαρμογή της συνθήκης, καθώς και την προετοιμασία για τις επικείμενες συνόδους κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα και τον Ιούλιο, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στη Γαλλία μετά την εκλογή της το 2022.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί άτυπα στη Ρώμη αμέσως μετά και στη συνέχεια σε διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο διεθνών συνόδων κορυφής.

Η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα κομβικό σημείο μεταξύ των δύο χωρών μετά το περιστατικό του Νοεμβρίου του 2022 που οδήγησε στη Μελόνι να αρνηθεί να επιτρέψει σε πλοίο που μετέφερε 230 μετανάστες να ελλιμενιστεί στην Ιταλία.

Το πλοίο ελλιμενίστηκε στη Γαλλία, αλλά το Παρίσι κατήγγειλε την «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Ρώμης και ανέστειλε τα σχέδια υποδοχής 3.500 μεταναστών από την Ιταλία. Τότε, η Μελόνι κατήγγειλε την αντίδραση της Γαλλίας ως «επιθετική» και «αδικαιολόγητη».

Τον Φεβρουάριο, επέκρινε ως ακατάλληλη την πρόσκληση του Μακρόν προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί το Παρίσι την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Η Μελόνι βρίσκεται στο Παρίσι για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο όπου θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Ρώμης να φιλοξενήσει την Expo 2030. Ανταγωνιστές είναι το Μπουσάν στη Νότια Κορέα, το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία και η Οδησσός της Ουκρανίας.

Όλοι οι πλειοδότες επιθυμούν να έχουν τη γαλλική υποστήριξη, με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να συναντά τον Μακρόν την περασμένη Παρασκευή και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ να αναμένεται επίσης στα Ηλύσια την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top