ΔΙΕΘΝΗ

Εξελέγη ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας - Ποιος είναι ο Πέτερι Όρπο

Εξελέγη ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας - Ποιος είναι ο Πέτερι Όρπο

Το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε σήμερα Tρίτη (20/6) υπέρ του ηγέτη του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP), Πέτερι Όρπο, για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως αναμενόταν, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια δεξιά κυβέρνηση και τερματίζοντας την διακυβέρνηση της Σοσιαλδημοκράτισσας Σάνα Μαρίν.

Ο Όρπο θα ηγηθεί συνασπισμού του συντηρητικού NCP, του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών, του μειονοτικού κόμματος του Σουηδικού Λαού και των Χριστιανοδημοκρατών, που μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου στις εκλογές της 2ας Απριλίου.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ριίκα Πούρα, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, ενώ η αντιπρόεδρος του NCP Ελίνα Βαλτόνεν θα γίνει υπουργός Εξωτερικών όταν η κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της αργότερα σήμερα.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε ο Όρπο στο κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του δημοσιονομικά συντηρητικό, ο Όρπο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης με την περικοπή δαπανών καθώς και με τη μείωση φόρων, επιδιώκοντας παράλληλα να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος συνασπισμός κάνει επίσης μια πιο ‘δεξιά’ στροφή στη μεταναστευτική πολική, έχοντας στόχο να μειώσει τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, να ανεβάσει τον πήχυ για τις βίζες εργασίας και να καταστήσει δυσκολότερη τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους, βασικές προτεραιότητες για το κόμμα των Φινλανδών.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top