ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκστρατεία για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού - «Στην Κύπρο το 34% των νέων περιστατικών σε ολόκληρη την ΕΕ»

Εκστρατεία για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού - «Στην Κύπρο το 34% των νέων περιστατικών σε ολόκληρη την ΕΕ»

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των Κυπρίων σχετικά με την ανάγκη και τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας ενώνουν τις δυνάμεις τους και στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, θα διεξαχθεί η εκστρατεία #GetScreenedEU, καλώντας τις Κύπριες γυναίκες να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για μια απλή εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που θα μπορούσε να τους σώσει τη ζωή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τις γυναίκες στην Κύπρο, καθώς αφορά το 34% των νέων περιστατικών, έναντι 29% σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού πλησιάζουν το μέσο όρο της ΕΕ ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με την εισοδηματική τάξη.

Το 2019, μόνο το 53% των γυναικών στο χαμηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί σε προσυμπτωματικό έλεγχο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό στο υψηλότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο (79%). Στόχος της ΕΕ είναι, έως το 2025, να προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου στο 90% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο οργανώνονται και διεξάγονται από κάθε ευρωπαϊκή χώρα ή περιφέρεια. Η εκστρατεία #GetScreenedEU ενθαρρύνει τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να φροντίσουν την υγεία τους και να κάνουν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο. Ειδικότερα, η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει άτομα με πολυάσχολη ζωή ή άλλες προκλήσεις, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε έναν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου είναι η πυξίδα μας για να αλλάξουμε την πραγματικότητα του καρκίνου στην Ευρώπη. «Ενεργούμε αποφασιστικά για να υποστηρίξουμε την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη, καθώς και την ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση. Η βοήθεια προς τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου είναι μείζονος σημασίας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «ο καρκίνος είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Πληθυσμού προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Πρόκειται για μια απλή εξέταση που μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Όταν λοιπόν έρθει η πρόσκληση, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και την υγεία σας και κάντε τον έλεγχο».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται, το 2020, εκτιμάται ότι 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ διαγνώστηκαν με καρκίνο και περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί εάν ανιχνευθεί νωρίς. Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι συνήθως απλές, τυπικές εξετάσεις υγείας που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, η οποία αυξάνει τις επιλογές θεραπείας, σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, προστίθεται.

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 13,3% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου που διαγνώστηκαν στην ΕΕ το 2020. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι σταθερά ο πιο συχνός, αποτελώντας το 34% των νέων περιπτώσεων στην Κύπρο, σε σύγκριση με το 29% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο καρκίνος του μαστού, όταν ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια, έχει ποσοστό επιβίωσης άνω του 90% (σύμφωνα με τον ΠΟΥ).

Η Κύπρος διαθέτει ένα εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για συγκεκριμένο πληθυσμό-στόχο που διατρέχει κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Πληθυσμού για τον Καρκίνο του Μαστού στην Κύπρο προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Η μαστογραφία προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, δωρεάν, με τη συμμετοχή τους να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αντιστρέψει το κλίμα κατά του καρκίνου με δράσεις για τη στήριξη της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης, καθώς και της ποιότητας ζωής μετά τη διάγνωση.

Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια προς τις χώρες της ΕΕ έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον καρκίνο θέτει ως στόχο έως το 2025 να προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου στο 90% όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η ΕΕ επικαιροποίησε πρόσφατα τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου για να αυξήσει τον αριθμό των στοχευμένων, τυπικών ελέγχων, με σκοπό να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους και να καλύψει περισσότερους καρκίνους. Η ΕΕ επενδύει 4 δισ. ευρώ για δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γράφουν και σβήνουν στις Βρυξέλλες, παρασκήνιο για Κυπριακό

Απόπειρα φόνου στη Λεμεσό: Ήρθαν σε αντιπαράθεση και τους μαχαίρωσε – Σε κρίσιμη η κατάσταση 19χρονος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top