ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι - Ερντογάν για προώθηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Ζελένσκι - Ερντογάν για προώθηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκίνησε την Παρασκευή κρίσιμες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τελευταίο σκέλος μιας ευρωπαϊκής περιοδείας με στόχο να προωθήσει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη έλαβαν χώρα την παραμονή της 500ής ημέρας από την εισβολή της Ρωσίας, με τον Ζελένσκι να παραδέχεται ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας προχωρεί αργά.

Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους να παράσχουν όπλα μεγάλης εμβέλειας και πυροβολικό κατά τη διάρκεια μιας διήμερης επίσκεψης στην Πράγα.

«Χωρίς όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είναι δύσκολο όχι μόνο να εκπληρώσεις μια επιθετική αποστολή, είναι δύσκολο να διεξαγάγεις μια αμυντική επιχείρηση, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζει ένα νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς ικανές να διασκορπίσουν πολλά μικρά εκρηκτικά σε μεγάλη ακτίνα.

Ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν αυτήν την προοπτική, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την καταδίκασαν λέγοντας ότι οι βόμβες μπορεί να μην πυροδοτηθούν και στη συνέχεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αμάχους.

Μετά την Πράγα, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Μπρατισλάβα, όπου είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται ενωμένο για την ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας.

«Και αυτή είναι μια απειλή για τη δύναμη της συμμαχίας», η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη χώρα του, η οποία μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, και έχει δηλώσει ότι θέλει η σύνοδος κορυφής να οδηγήσει σε μια «πρόσκληση» για ένταξη στο μπλοκ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αναμένει από τους ηγέτες της συμμαχίας να «επιβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θα ενωθεί για το πώς να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στον στόχο της».

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί από κοντά

---------------

Η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή παρακολουθείται στενά από το Κρεμλίνο, το οποίο προσπάθησε να σπάσει την αυξανόμενη διεθνή του απομόνωση χτίζοντας ισχυρές σχέσεις με τον Ερντογάν.

«Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς να μάθουμε τι συζητήθηκε. Είναι σημαντικό", πρόσθεσε.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Ζελένσκι θα πιέσει τον Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Η Τουρκία μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με αυτό που η Άγκυρα λέει ότι είναι χαλαρή στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε κατ' ισχυρισμόν Κούρδους μαχητές που ζουν στη σκανδιναβική χώρα.

Οι συνομιλίες με τον Ερντογάν - έναν σημαντικό μεσολαβητή στη σύγκρουση - αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν στη συμφωνία που λήγει για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Ερντογάν θέλουν να παρατείνουν τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με την οποία έχει επιτραπεί στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η συμφωνία θα λήξει στις 17 Ιουλίου, εκτός εάν η Ρωσία συμφωνήσει στην ανανέωσή της.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να αξιοποιήσει καλές εργασιακές σχέσεις τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Τουρκία πραγματοποίησε δύο πρώιμους γύρους ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και πιέζει για περισσότερες συνομιλίες.

Πριν επισκεφθεί την Πράγα και την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι ταξίδεψε στη Σόφια για να συζητήσει για τις παραδόσεις όπλων με τη Βουλγαρία, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών.

Το Κρεμλίνο επέκρινε την επίσκεψη στη Βουλγαρία, λέγοντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης προσπαθούσε να «σύρει» άλλες χώρες στον πόλεμο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top