ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει την πόρτα για απεσταλμένο ο Γκουτέρες

Ανοίγει την πόρτα για απεσταλμένο ο Γκουτέρες

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τουλάχιστον ο ίδιος αναφέρει στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσον η θέση αυτή θα υλοποιηθεί, κάτι το οποίο η Λευκωσία αναμένει εδώ και καιρό, αφού θυμίζουμε ότι υπήρξε συμφωνία από την οποία υπαναχώρησε η τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες, ότι τέτοιος διορισμός θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα, και πάνω σε αυτή τη θέση θα επιδιώξει να κτίσει ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στη συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τις καταγραφές του Αντόνιο Γκουτέρες στις δύο εκθέσεις που κατάθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως οι αναφορές στα ψηφίσματα για τα Βαρώσια, γιατί περιλαμβάνουν παραπομπές τις οποίες η Λευκωσία θεωρεί ως ορόσημα στη διαπραγματευτική Ιστορία του Κυπριακού.

Oι προθέσεις του γενικού γραμματέα για τη συνέχεια παραμένουν άγνωστες. Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι να υπάρξουν κινήσεις που να οδηγούν σε διάρρηξη του αδιεξόδου, έξι χρόνια μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

Πληροφορίες του themaonline από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στα Ηνωμένα Εθνη επικρατεί προβληματισμός για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Από τη μια η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα και από την άλλη η τουρκική πλευρά προτάσσει το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας και ουσιαστικά αξιώνει όπως η συζήτηση διεξαχθεί μεταξύ δύο ισότιμων κρατών.

Προσπάθεια της γραμματείας του ΟΗΕ για να γεφυρωθούν οι εκ διαμέτρου θέσεις των δύο πλευρών ενδεχομένως να οδηγήσει σε ναυάγιο προτού καν αρχίσει η προσπάθεια και ως εκ τούτου ο διεθνής οργανισμός και ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας δεν πρόκειται να ρισκάρει την αξιοπιστία του με μια κίνηση υψηλού ρίσκου χωρίς προοπτική επιτυχίας.

Την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα γίνει δεκτός από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντάται κατ’ ιδίαν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Το ραντεβού έχει κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να προβούν σε κοινή ανακοίνωση για επανέναρξη του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top