ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμότητα για διάλογο στον Γκουτέρες, τα βλέμματα στο Βίλνιους

Ετοιμότητα για διάλογο στον Γκουτέρες, τα βλέμματα στο Βίλνιους

Μομέντουμ στο Κυπριακό διακρίνουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και πλέον οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα ανάψει το φως για την έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόλις πεισθεί ότι θα υπάρχουν εχέγγυα επιτυχούς έκβασης.

Μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στον Αντόνιο Γκουτέρες για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της για διάλογο και η βούλησή της για επάνοδο στις συνομιλίες από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Crans Montana το καλοκαίρι του 2017. Η συνάντηση, η οποία έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Κύπρου) χαρακτηρίστηκε από τον κ. Κόμπο ως εποικοδομητική. Τονίστηκε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ αποτελεί καταλύτη για να προχωρήσει η διαδικασία, θέση την οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Αντόνιο Γκουτέρες διακρίνοντας τη χρησιμότητα του ρόλου του ΕΕ. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένου και του ζητήματος διορισμού το επόμενο διάστημα, απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ κυπριακό.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, όπου σήμερα ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, θα είναι μια καλή ευκαιρία για διερεύνηση των προθέσεων του Τούρκου ηγέτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία κυρίαρχο θέμα είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται μετά από 16 μήνες, με νωπή και ισχυρή εντολή, κάτι που τους επιτρέπει να κινηθούν με αυτοπεποίηση στην προώθηση ουσιαστικών βημάτων βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο με φόντο τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και την βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελλαδικού και τουρκικού Τύπου, οι δύο ηγέτες ενδεχομένως να ανακοινώσουν την επανέναρξη διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση επιδόματος ενοικίου – Αυτά είναι τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη – Τι θα γίνει με το ποσό

Έτσι «ξεφύτρωσαν» οι πύργοι στη Λεμεσό - Ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων

Απαγωγή στην Πάφο: Τέσσερα πρόσωπα «άρπαξαν» νεαρό και τον ξυλοκόπησαν - Τον θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη οικίας

Έκλεψαν πορτοφόλι και έκαναν αγορές σε υπεραγορά και περίπτερο με την πιστωτική - Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top