ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 2 δισ. τα καθυστερημένα έσοδα του κράτους

Πάνω από 2 δισ. τα καθυστερημένα έσοδα του κράτους

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου αναφορικά με τα καθυστερημένα έσοδα προς το κράτος, τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά ανά τμήμα.

το τέλος του 2014, τα καθυστερημένα έσοδα ανέρχονταν συγκεκριμένα στα 2.023.825.002 ευρώ, όταν στο τέλος του 2013 τα καθυστερημένα έσοδα ανέρχονταν στα 1.976.671.535 ευρώ. Τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά αφορούν το Τμήμα Φορολογίας και την Υπηρεσία ΦΠΑ, ενώ η είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι επισφαλής σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο.

Συγκεκριμένα, τα καθυστερημένα έσοδα στο Τμήμα Φορολογίας ανέρχονταν στα 1.153.793.689 ευρώ ενώ στα Τελωνεία και την Υπηρεσία ΦΠΑ ανέρχονταν στα 354.631.587 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο επισημαίνει ότι η είσπραξη 461 εκατομμυρίων από τα καθυστερημένα έσοδα του Τμήματος Φορολογίας, όπως επίσης και 119 εκατομμυρίων από τα Τελωνεία και την Υπηρεσία ΦΠΑ, είναι επισφαλή.

- Τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Γεωργίας ανέρχονταν στα 201 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 190 στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο, η είσπραξη του ποσού των 104.658.129 ευρώ από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι επισφαλής.

- Τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Μεταφορών ανέρχονταν στα 76 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20.313.822 στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και τα 40.842.221 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Τα συγκεκριμένα καθυστερημένα έσοδα αφορούν κυρίως τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, και όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο, με τη εφαρμογή της νομοθεσίας 189(I)/2014, πιθανόν να καταστούν μη εισπράξιμα αφού επιτρέπεται η απαλλαγή από τα καθυστερημένα τέλη με την ένορκο δήλωση του ιδιοκτήτη ότι το όχημα ήταν καταστραμμένο ή αδύνατον να κυκλοφορήσει.

- Τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Εργασίας ανέρχονται στα 41.079.191 ευρώ, με τα 36 εκ. ευρώ να είναι καθυστερημένα έσοδα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

- Τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχονται στα 24.799.220 ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τα 6 εκατομμύρια Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

- Τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Υγείας ανέρχονται στα 26.245.499 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν όλο το ποσό αφορά τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

- Επίσης, υπάρχουν καθυστερημένα έσοδα ύψους 5.049.210 στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

- 7.110.538 είναι τα καθυστερημένα έσοδα στο Υπουργείο Ενέργειας.

Eδώ και τέσσερεις μήνες λειτουργεί σε πιλοτική βάση η εφαρμογή της νομοθεσίας με βάση την οποία ο Έφορος Φορολογίας έχει εξουσία να προχωρεί στη δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων ατόμων που δεν καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να παίρνει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οποιοδήποτε δικαστικό διάταγμα, όσα χρήματα αυτοί οφείλουν στο κράτος για φορολογικές τους υποχρεώσεις και για διάφορους λόγους δεν τα καταβάλλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας», ο Έφορος Φορολογίας έχει ήδη προχωρήσει στην κατάσχεση αριθμού τραπεζικών καταθέσεων, με τις τράπεζες να έχουν επιδείξει πλήρη συνεργασία, ενώ η εφαρμογή του νόμου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Επίσης, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, θα αρχίσουν σταδιακά να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, στοιχεία που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους οφειλέτες καθυστερημένων εσόδων για οφειλές που εκκρεμούν πέραν των 12 μηνών.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Μαρτίου του 2014, και σε ένα με ενάμιση μήνα αναμένεται αυτές να είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ενημέρωσε ήδη με εγκύκλιό της ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2015, όλα τα κρατικά τμήματα που επηρεάζονται από τη σχετική νομοθεσία για τις πρόνοιες του νόμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top