ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις για το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» - Όλες οι πληροφορίες

Πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις για το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» - Όλες οι πληροφορίες

Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ιωάννα Μαρκίδου, Οικονομικός Λειτουργός Α' στο Υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας οι αιτήσεις θα απευθύνονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ και η διαδικασία θα είναι απλή, χωρίς πολλή γραφειοκρατία.

Το σχέδιο αναμένεται ότι αφορά γύρω στα 2.500 νοικοκυριά. Η πρώτη κατηγορία που καλύπτει το σχέδιο αφορά όλους τους λήπτες επιδομάτων: οι λήπτες του ΕΕΕ, οι μονογονιοί, οι πολύτεκνοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι λήπτες σύνταξης ανικανότητας και τα άτομα με αναπηρία. Η δεύτερη κατηγορία αφορά όλους τους αιτητές των σχεδίων ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ, που είχαν αξιολογηθεί ως μη βιώσιμοι, καθώς και όσους εντάχθηκαν στο ΕΣΤΙΑ και δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα πληρωμών και η ένταξη τους στο σχέδιο τερματίστηκε.

Ένα επιπλέον κριτήριο είναι ότι η αξία της κατοικίας πρέπει να είναι μέχρι €250.000, εκτός από τους αιτητές του ΕΣΤΙΑ, οι οποίοι, επειδή προέρχονται από άλλο σχέδιο, υπάρχει η δυνατότητα η κατοικία να είναι μέχρι €350.000.

Παρουσιάζοντας τις κύριες πτυχές του σχεδίου, η κ. Μαρκίδου ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο σχέδιο θα μπορούν να παραμείνουν στην κύρια τους κατοικία, αλλά το καθεστώς τους θα μετατραπεί από ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή. Η ΚΕΔΙΠΕΣ, που είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το σχέδιο, θα αγοράσει την κύρια κατοικία, που εξασφαλίζει το στεγαστικό δάνειο, στο 65% της αγοραίας αξίας του, αφού προηγηθεί εκτίμηση. Το ποσό θα δοθεί στον πιστωτή, που με τη σειρά του θα διαγράψει το δάνειο, το οποίο παύει να είναι απαιτητό, ενώ η κύρια κατοικία θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μαρκίδου διευκρίνισε ότι στη σπάνια περίπτωση που το 65% της αγοραίας αξίας του ακινήτου ξεπερνά το ποσό του δανείου, η τράπεζα παίρνει το σύνολο του ποσού του δανείου και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται στον πρώην ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, την ώρα που θα γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, θα υπογράφεται η σύμβαση ενοικίασης μεταξύ της ΚΕΔΙΠΕΣ και του πρώην ιδιοκτήτη, ώστε να διασφαλίζεται η διαμονή του στην κατοικία. «Παρόλο που είναι καθεστώς ενοικίασης, και υπογράφεται μια σύμβαση ενοικίασης, το κράτος θα καλύπτει πλήρως το ενοίκιο, εκ μέρους των φυσικών προσώπων», ανέφερε η κ. Μαρκίδου, διευκρινίζοντας ότι η σύμβαση ενοικίασης έχει διάρκεια 14 έτη, κατά τα οποία το κράτος θα καλύπτει το σύνολο του ενοικίου.

«Θέλουμε ο κόσμος να αγοράσει πίσω του σπίτι του, αν μπορεί», σημείωσε, αναφέροντας ότι μετά την πάροδο 5 ετών από την υπογραφή της σύμβασης ενοικίασης, ο πρώην ιδιοκτήτης ή συγγενείς πρώτου βαθμού, θα μπορούν να ξανααγοράσουν πίσω το σπίτι. Διευκρίνισε ότι η τιμή επαναγοράς θα είναι πολύ ευνοϊκή, καθώς θα είναι η τιμή αγοράς στην οποία αγόρασε η ΚΕΔΙΠΕΣ συν κάποια διαχειριστικά έξοδα.

Σημείωσε ότι όταν οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν την αίτησή τους για ένταξη στο σχέδιο, θα δημιουργηθεί εργαλείο στο οποίο θα μπορούν να βάλουν μια υποτιθέμενη τιμή για το σπίτι και να δουν σε ποια τιμή θα μπορούν να το αγοράσουν πίσω μετά από τα πέντε χρόνια ή αργότερα. «Άρα οποιοσδήποτε θέλει να το ψάξει θα ξέρει από την αρχή ποιο θα είναι το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλει, αν θέλει να το αγοράσει πίσω», ανέφερε.

Η κ. Μαρκίδου σημείωσε ότι το σχέδιο θα προβληθεί για εκδήλωση ενδιαφέροντες προς όλους τους πιστωτές, πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης δανείων και εξαγοράς πιστώσεων, τον Σεπτέμβριο. Διευκρίνισε ότι πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πιστωτής για να είναι έγκυρη μια αίτηση. «Αν δεν θέλει ο πιστωτής να συμμετέχει στο σχέδιο δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή μια αίτηση», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων πιθανώς αγόρασαν το δάνειο σε μικρότερη τιμή από την ονομαστική και πιθανώς να έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους από το σχέδιο, η κ. Μαρκίδου είπε ότι οι εταιρείες αγόρασαν δάνεια και θα λάβουν ένα αντίτιμο για την εξασφάλιση. Κατά κανόνα, σημείωσε, το ύψος του δανείου είναι πιο ψηλό από την εξασφάλιση, αφού είναι Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Το ότι παίρνουν μόνο τα 2/3 της αξίας του σπιτιού και το υπόλοιπο ποσό παύει να είναι απαιτητό, αποτελεί ένα βάρος που επωμίζεται και ο πιστωτής.

Επαναλαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα του σχεδίου, η κ. Μαρκίδου είπε ότι αυτά είναι η διαγραφή του δανείου, το ότι το ενοίκιο καταβάλλεται από το κράτος και η δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου σε μια πιο διαχειρίσιμη τιμή. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τον Οκτώβριο προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, είτε προσωπικά είτε ταχυδρομικώς και η διαδικασία είναι απλή, σύντομη με πολύ λίγα παραστατικά, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top