ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα- Mέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

Ελλάδα- Mέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

Επτά νέες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αύξηση από 5.000 σε 8000 ευρώ του ποσού που μπορεί να στείλουν οι γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών αλλά μόνο για τακτοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο, είναι σε ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας μετά την δημοσιοποίηση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Οικονομικών για τα capital controls.

Σύμφωνα με την νέα αυτήν τροποποίηση:

1. Επιτρέπεται από σήμερα η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έως τα  500 ευρώ «ανά συναλλασσόμενο φυσικό πρόσωπο ανά μήνα»

2. Η μεταφορά χρημάτων σε Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό αυξάνεται στις 8.000 ευρώ, από τις 5.000 πού ήταν μέχρι χθες.

Συγκεκριμένα, εγκρίνεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

3. Επιτρέπεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ειδικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου.

4. Επίσης, με άλλη τροποποίηση, επιτρέπεται η πλήρης ή μερική αποπληρωμή δανείου, όχι μόνο με μετρητά ή έμβασμα από εξωτερικό, όπως ίσχυε μέχρι χθες, αλλά και με χρήματα τα οποία μπορεί να προέλθουν από την εκταμίευση άλλων δανείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΝΠ «Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου».

Τα μέτρα κεφαλαιακού ελέγχου (capital controls) τέθηκαν σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την υποχρεωτική τραπεζική αργία τα ξημερώματα Παρασκευής 26ης προς Σάββατο 27ης Ιουνίου, μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι κατόπιν του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους επί του προηγούμενου προγράμματος στήριξης (2ο Μνημόνιο), θα τελεστεί δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για να αποφανθεί ο λαός εάν πρέπει να αποδεχθεί τη πρόταση των δανειστών ή όχι.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, μολονότι έχει συμφωνηθεί πλέον νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους, προβλέπεται ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν και δύο χρόνια μέχρι την πλήρη άρση των capital controls.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top