ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικό το ισοζύγιο επιστροφών-αφίξεων μεταναστών, στο Λίβανο ο ΥΠΕΣ

Θετικό το ισοζύγιο επιστροφών-αφίξεων μεταναστών, στο Λίβανο ο ΥΠΕΣ

Σε ελεγχόμενα επίπεδα, πολύ πιο καλά από το παρελθόν, βρίσκονται οι αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο όσο και οι επιστροφές, ωστόσο, στις αρμόδιες υπηρεσίες, κάθε άλλο παρά επικρατεί εφησυχασμός. Το αυξημένο κύμα αφίξεων μεταναστών από τη Συρία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα προκαλεί κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, κινείται προληπτικά σε μια προσπάθεια για περιορισμό του προβλήματος.

Η Κύπρος ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική της μη επικοινωνίας με το καθεστώς της Συρίας γεγονός που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επαφή ή παρέμβαση προς την πλευρά της Δαμασκού. Για το λόγο αυτό γίνονται επαφές σε διπλωματικό και υπηρεσιακό επίπεδο με τις Αρχές άλλων γειτονικών χωρών, ώστε υπάρξουν κοινές δράσεις αμοιβαίου οφέλους. Στη βάση αυτής της προσέγγισης ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου βρίσκεται από χθες στο Λίβανο για επαφές με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας. Οι κυπριακές Αρχές διερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξένοι «μεσάζοντες» με διασυνδέσεις σε Κύπρο και Λίβανο, συνεργάζονται για την παράνομη μεταφορά στην Κύπρο μεταναστών, μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θέλει να συζητήσει με στελέχη της κυβέρνησης του Λιβάνου. Η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη να βοηθήσει με τεχνογνωσία και εξοπλισμό την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία διέρχεται παρατεταμένη περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Σαφής βελτίωση

Πάντως στο Υπουργείο Εσωτερικών προκαλούν αισιοδοξία τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, αφού επιβεβαιώνεται το θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις επιστροφές μεταναστών έναντι των αφίξεων. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους 3 μήνες, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν. Συγκεκριμένα, ενώ ήρθαν 2.318 άτομα στην Κύπρο, έφυγαν περισσότερα από 2.714 άτομα.

Με ενέργειες του Κωνσταντίνου Ιωάννου έχει ενισχυθεί με 27 εξεταστές η Υπηρεσία Ασύλου (μέχρι τον Σεπτέμβρη θα προσληφθούν ακόμη 25), κάτι που βελτίωσε την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, όπως εξάλλου προκύπτει από τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος εξετάστηκαν 4.384, κάτι που υπερβαίνει τον αριθμό των 2.381 αφιχθέντων που ζήτησαν άσυλο την αντίστοιχη περιόδο. Με αυτό τον τρόπο, έχει καταστεί εφικτό ένα χρονοδιάγραμμα διαχείρισης των αιτήσεων που να αντιμετωπίζει τον αριθμό των συσσωρευμένων αιτήσεων. Σημειώνεται ότι με την πρόσληψη των νέων εξεταστών, το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει ως στόχος την εξέταση 1.800 υποθέσεων τον μήνα.

Εμφαση δίνεται επίσης στην ενίσχυση και αύξηση των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Για το σκοπό αυτό ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό το γραφείο επιστροφών και έγιναν βελτιώσεις στις διαδικασίες επιστροφής ώστε να εντοπίζονται γρηγορότερα τα άτομα που θα μπορούσαν να επιστραφούν και να εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω πρωτοβουλιών, οι

αριθμοί των επιστροφών κατά το πρώτο τετράμηνο μετά την αλλαγή διακυβέρνησης, είναι αρκετά ενθαρρυντικοί. Συγκεκριμένα την περίοδο Μάρτιος- Ιούνιος 2022 οι επιστροφές ήταν 1.714, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023 οι επιστροφές φτάνουν στις 2.912. Οι αιτήσεις μεταξύ του 2022 και της αντίστοιχης περιόδου του 2023 μειώθηκαν κατά 46%.

Πέραν των επιστροφών, το υπουργείο Εσωτερικών εντατικοποιεί τους ρυθμούς των μετεγκαταστάσεων (relocation) αιτητών ασύλου, στο πλαίσιο του μηχανισμού εθελούσιας μετεγκατάστασ. Το τελευταίο τετράμηνο έγινε εφικτή η μεταφορά 677 ατόμων σε άλλα κράτη-μέλη, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είναι σημαντικό να λεχθεί πως αναμένεται να τριπλασιαστεί. Οι εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές, μαζί με τους 677 μετανάστες που μετεγκαταστάθηκαν, αθροίζουν τον συνολικό αριθμό των 3.589 μεταναστών που έφυγαν το εν λόγω τρίμηνο από την Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top