ΔΙΕΘΝΗ

Χειροπέδες σε τρεις υπόπτους για κατασκοπία υπέρ Ρωσίας στη Βρετανία

Χειροπέδες σε τρεις υπόπτους για κατασκοπία υπέρ Ρωσίας στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απήγγειλε κατηγορίες σε δύο άνδρες και μια γυναίκα για πλαστοπροσωπία, έπειτα από είδηση του BBC ότι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Πρόκειται για Βούλγαρους υπηκόους, οι οποίοι φέρονται να εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε στο ρεπορτάζ του το BBC, προσθέτοντας ότι κρατούνται στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την εθνική ασφάλεια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι πέντε άτομα είχαν συλληφθεί από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής τον Φεβρουάριο βάσει του νόμου περί επίσημων μυστικών και τρία από αυτά είχαν έκτοτε κατηγορηθεί για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας με αθέμιτη πρόθεση.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας κατονομάζονται ως Orlin Roussev, 45 ετών, Biser Dzambazov, 42 ετών, και Katrin Ivanova, 31 ετών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο Old Bailey του Λονδίνου τον Ιούλιο και προφυλακίστηκαν. Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν είναι ύποπτοι ως Ρώσοι κατάσκοποι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εστιάσει την προσοχή του στις εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια, ενώ τον περασμένο μήνα ψήφισε έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, με στόχο την αποτροπή της κατασκοπείας και της ξένης παρέμβασης με επικαιροποιημένα εργαλεία και ποινικές διατάξεις. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «την πιο οξεία απειλή» για την ασφάλειά της όταν ψηφίστηκε ο νόμος.

Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Ρώσους, οι οποίοι, όπως λέει, είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 με τη χρήση της στρατιωτικών προδιαγραφών νευροπαραλυτικής ουσίας Novichok. Οι δύο κατηγορήθηκαν το 2018 και ο τρίτος το 2021.

Πέρυσι, ο επικεφαλής της εσωτερικής κατασκοπείας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 400 ύποπτοι Ρώσοι κατάσκοποι είχαν απελαθεί από την Ευρώπη. Η χώρα είναι επίσης ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι και έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top