ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» Πετρίδη για οικονομία - «Να ανησυχήσουν Κυβέρνηση και (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση»

«Καμπανάκι» Πετρίδη για οικονομία - «Να ανησυχήσουν Κυβέρνηση και (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση»

Μετά τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «πυρά» κατά της Κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης αυτή την φορά, για την οικονομία εξαπέλυσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ανάρτησή του στο «Χ» υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας «πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως ‘επιτυχία’».

Αυτούσια η ανάρτηση του τέως Υπουργού Οικονομικών:

Με βάση τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις:

1.Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο είναι ανησυχητική. Αρνητικό ΑΕΠ, πέραν της περιόδου της πανδημίας είχαμε να δούμε από το 2014 οπότε επανήλθε η κανονικότατα μετά το κούρεμα. Αρνητικό ΑΕΠ, ή σημαντική επιβράδυνση, παρουσιάζεται συνήθως πριν από κάθε κρίση όπως έγινε το 2003 (κρίση χρηματιστηρίου που επέφερε σημαντική μετατόπιση πλούτου) και το 2009.

2.Το αρνητικό ΑΕΠ θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους με μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, στο δημόσιο χρέος, στις αξιολογησεις του κράτους κλπ.

3.Ήδη, το 2ο τρίμηνο οι δημοσιονομικες επιδόσεις καταδεικνύουν μια πολύ ανησυχητική επιδείνωση των δημοσίων οικονιμικων. Το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα ήταν 438 εκ. Ο Απρίλης είχε έλλειμμα -3,1 εκ , ο Μάιος -52.4 εκ και ο Ιούνιος -227.6 εκ. Επομένως το συσσωρευμένο πλεόνασμα προκύπτει από το ισχυρό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου

4.Τα πιο πάνω πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως «επιτυχία»

5.Για πρώτη φορά κινούμαστε στην βάση των προβλέψεων, (γίνονται με συντηρητικό τρόπο). Τα προηγούμενα χρόνια τις διαψευδαμε πανηγυρικά (προς τα πάνω)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top