ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» Πετρίδη για οικονομία - «Να ανησυχήσουν Κυβέρνηση και (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση»

«Καμπανάκι» Πετρίδη για οικονομία - «Να ανησυχήσουν Κυβέρνηση και (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση»

Μετά τον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, «πυρά» κατά της Κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης αυτή την φορά, για την οικονομία εξαπέλυσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ανάρτησή του στο «Χ» υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας «πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως ‘επιτυχία’».

Αυτούσια η ανάρτηση του τέως Υπουργού Οικονομικών:

Με βάση τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις:

1.Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο είναι ανησυχητική. Αρνητικό ΑΕΠ, πέραν της περιόδου της πανδημίας είχαμε να δούμε από το 2014 οπότε επανήλθε η κανονικότατα μετά το κούρεμα. Αρνητικό ΑΕΠ, ή σημαντική επιβράδυνση, παρουσιάζεται συνήθως πριν από κάθε κρίση όπως έγινε το 2003 (κρίση χρηματιστηρίου που επέφερε σημαντική μετατόπιση πλούτου) και το 2009.

2.Το αρνητικό ΑΕΠ θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους με μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, στο δημόσιο χρέος, στις αξιολογησεις του κράτους κλπ.

3.Ήδη, το 2ο τρίμηνο οι δημοσιονομικες επιδόσεις καταδεικνύουν μια πολύ ανησυχητική επιδείνωση των δημοσίων οικονιμικων. Το πρώτο τρίμηνο το πλεόνασμα ήταν 438 εκ. Ο Απρίλης είχε έλλειμμα -3,1 εκ , ο Μάιος -52.4 εκ και ο Ιούνιος -227.6 εκ. Επομένως το συσσωρευμένο πλεόνασμα προκύπτει από το ισχυρό πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου

4.Τα πιο πάνω πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην (υπεύθυνη και μη) αντιπολίτευση, που αρέσκονται στην αύξηση των δαπανών (συχνά ανελαστική και επαναλαμβανόμενη), για σκοπούς εξυπηρέτησης του πελατειακού κράτους, την οποία παρουσιάζουν και ως «επιτυχία»

5.Για πρώτη φορά κινούμαστε στην βάση των προβλέψεων, (γίνονται με συντηρητικό τρόπο). Τα προηγούμενα χρόνια τις διαψευδαμε πανηγυρικά (προς τα πάνω)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισοδιακή σύλληψη: Τον τσάκωσαν με πλαστή ταυτότητα, μαχαίρι και διαρρηκτικά εργαλεία - Επιτέθηκε σε αστυνομικό

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top