ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπουδές σε Κύπρο ή εξωτερικό; Τι συμφέρει στην τσέπη - Οι χώρες και κλάδοι που επιλέγουν οι νέοι σπουδαστές

Σπουδές σε Κύπρο ή εξωτερικό; Τι συμφέρει στην τσέπη - Οι χώρες και κλάδοι που επιλέγουν οι νέοι σπουδαστές

Mε την εγκαθίδρυση πανεπιστημίων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, όλο και περισσότεροι Κύπριοι μένουν στο νησί για σπουδές. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για σπουδές στην Ελλάδα μετά το Brexit.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Σύμβουλο Σπουδών, Άντρη Κωνσταντίνου Σαββίδου, λόγω της αύξησης των ενοικίων και της ευρύτερης ακρίβειας λόγω πληθωρισμού, οι περισσότεροι προτιμούν να σπουδάζουν στην πόλη τους ή σε κοντινή περιοχή και να διαμένουν με γονείς γλυτώνοντας έτσι διαμονή και διατροφή.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Άντρη Κωνσταντίνου Σαββίδου αναλύει το κόστος σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, σε πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού ενώ αποκαλύπτει τι προτιμούν οι νέοι σπουδαστές για κλάδο σπουδών.

Κύπρος: Δημόσια vs Ιδιωτικά

Όσον αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, πλέον όταν οι υποψήφιοι σπουδαστές ικανοποιήσουν τις πρώτες προτιμήσεις τους με βάση τα αποτελέσματα των παγκυπρίων εξετάσεων, τότε παραμένουν Κύπρο.

Αναλυτικά, το κόστος για ένα φοιτητή που θα σπουδάσει σε δημόσιο πανεπιστήμιο εκτός της πόλης του και θα νοικιάζει:

Για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου/στούντιο θέτουμε μέσο όρο για ενοίκιο τα 600 ευρώ. Επί 12 μήνες είναι 7,200 ευρώ τον χρόνο. Για προσωπικά έξοδα και διατροφή υπολογίζουμε 500 ευρώ τον μήνα επί 9 μήνες που είναι η διάρκεια των σπουδών, 4,500 ευρώ. Καθώς οι συνθήκες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι οι καλύτερες, ο φοιτητής θα χρειαστεί και αυτοκίνητο. Αφήνοντας εκτός το κόστος αγοράς του οχήματος, λαμβάνουμε υπόψη καύσιμα, ασφάλεια, άδεια κυκλοφορίας, ΜΟΤ, service κτλ, και υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει ένα επιπλέον κόστος 2,5 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο. Επί τέσσερα χρόνια σπουδών, το κόστος ανέρχεται στις 56,800 ευρώ και το στρογγυλεύουμε στις 60 χιλιάδες.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παίζει πάλι ρόλο αν θα διαμένει κανείς εκτός της οικογενειακής εστίας. Στα ιδιωτικά υπάρχει φυσικά το επιπλέον κόστος των διδάκτρων το οποίο είναι ανάλογο με τον κλάδο σπουδών. Εάν θεωρήσουμε ότι σε κλάδους εκτός ιατρικής και συναφών κλάδων, τα δίδακτρα είναι γύρω στις 8 χιλ. ευρώ το έτος, επί 4 χρόνια είναι 32 χιλιάδες. Οπότε για κάποιον που θα νοικιάζει, το κόστος ενδεχομένως να αγγίξει τις 90 χιλ. ευρώ.

Εξωτερικό: Οι χώρες που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Πρώτη χώρα στις προτιμήσεις των Κυπρίων για σπουδές στο εξωτερικό παραμένει η Βρετανία, μόνο όμως σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα.

Για τη Βρετανία πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τα δίδακτρα. Τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες: α) διεθνή δίδακτρα τα οποία κυμαίνονται ανάλογα με τον κλάδο, β) διεθνή δίδακτρα με μερική υποτροφία και γ) home fees, γύρω στα 10 - 12 πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν χαμηλά δίδακτρα για Ευρωπαίους, περίπου 9,250 αγγλικές λίρες, που είναι αυτά που προτιμούν οι Κύπριοι. Σημειώνεται ότι αυτά τα πανεπιστήμια είναι εκτός κέντρου του Λονδίνου και το κόστος για διαμονής ανέρχεται στις 6 χιλ. λίρες τον χρόνο. Προσωπικά έξοδα 500 λίρες επί 6 μήνες. Το ετήσιο κόστος υπολογίζεται περίπους στις 21 χιλ. ευρώ, επί τρία έτη σπουδών, σύνολο 63 χιλ. ευρώ.

Ακολουθεί η Ολλανδία ενώ για σπουδές σε ιατρική και παραϊατρικούς κλάδους ψηλά στη λίστα βρίσκονται Βουλγαρία και Γερμανία.

Σημειώνεται πως στην Ολλανδία τα δίδακτρα είναι πολύ χαμηλά γύρω στις 2 - 2,5 χιλ. ευρώ ανά έτος αλλά είναι πολύ ακριβή η διαμονή. Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα κυμαίνεται από 900 - 1200 ευρώ τον μήνα. Προσωπικά έξοδα 600 ευρώ επί 9 μήνες. Υπολογίζουμε και 1000 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια συμπεριλαμβανομένου και διακοπών στις γιορτές των Χριστουγέννων/Πάσχα και καλοκαίρι. Υπολογίζουμε 19 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο σύνολο κόστους, επί τρία χρόνια σπουδών, 57 χιλιάδες και στρογγυλοποιούμε στις 60 χιλιάδες ευρώ.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Ίσως ο πιο φθηνός προορισμός για σπουδές. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 13 χιλ. ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ ενοίκιο, 500 ευρώ προσωπικά έξοδα για 9 μήνες, αεροπορικά εισιτήρια), επί τέσσερα χρόνια σπουδών, 52 χιλιάδες ευρώ.

Οι τάσεις σε προτιμήσεις κλάδων σπουδών

Η γενική εικόνα είναι ότι οι Κύπριοι επιλέγουν σπουδές σε πολυδιάστατα πτυχία που αφήνουν πολλές επιλογές όπως νομική και διοίκηση επιχειρήσεων, βιολογικές επιστήμες, πληροφορική ενώ τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν και σημαντικό ενδιαφέρον για επιστήμες αποκατάστασης όπως φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top