ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Μας εκπλήσσει ο κορωνοϊός…εξαρτάται που θα κρυφτεί» - Να περιμένουμε νέο εμβόλιο το Φθινόπωρο; - Απαντά ο Δρ. Καραγιάννης

«Μας εκπλήσσει ο κορωνοϊός…εξαρτάται που θα κρυφτεί» - Να περιμένουμε νέο εμβόλιο το Φθινόπωρο; - Απαντά ο Δρ. Καραγιάννης

Τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως προβληματίζει η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον, του κορονοϊού με την ονομασία Eris, η οποία φαίνεται να εξαπλώνεται στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι οργανισμοί για την υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, όπως την χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, αρχές του Αυγούστου στην Κύπρο εντοπίστηκαν τέσσερα στελέχη της υποπαραλλαγής Eris, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ενώ στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ένα νέο εμβόλιο από Οκτώβρη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς αν αναμένεται να έρθει και στην Κύπρο ένα τέτοιο εμβόλιο, ανέφερε στο ThemaOnline ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τους οργανισμούς όπως τον ΠΟΥ και ECDC για το αν θα κάνουν σύσταση. Αναμένουμε ότι μπορεί να έρθει αλλά η σύσταση θεωρώ πώς δεν θα είναι καθολική αλλά θα είναι για τις ευάλωτες ομάδες, τους ανοσοκατασταλμένους και τους άνω των 65 ετών όπως στην περίπτωση του εμβολίου της γρίπης»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα είναι αναγκαίο για όλο τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Μέτρα προστασίας και μάσκες

Όσο αφορά τις μάσκες και τα ελεγχόμενα μέτρα προστασίας, ο κύριος Καραγιάννης τόνισε πώς «δεν κρίνεται αναγκαίο να επιστρέψουν μέτρα προστασίας από το Φθινόπωρο αυτή τη στιγμή. Εναπόκειται στον καθένα να προστατέψει τον εαυτό του πλέον»

«Θα εξελιχθεί σε μία κοινή γρίπη αλλά μέχρι στιγμής μας εκπλήσσει διότι η γρίπη το καλοκαίρι φεύγει, ενώ ο συγκεκριμένος ιός κάνει έξαρση το καλοκαίρι, επομένως ακόμα δεν φτάσαμε σε εκείνο το σημείο», εξήγησε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός ακόμα ο ιός περισσότερο και από την γρίπη και αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα σκοτώνει. Όταν τον Χειμώνα είχαμε γύρω στους 20 θανάτους από τη γρίπη, από τον κορονοϊό είχαμε πολλούς κάθε εβδομάδα»

«Μέχρι να εξασθενήσει αρκετά και να μην προκαλεί προβλήματα θα πάρει κάποιο χρόνο. Θα γίνει πιο εποχικός, εξαρτάται όμως πως θα μεταλλάξει, πώς θα συμπεριφερθεί και που θα κρυφτεί», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top