ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατασκήνωση στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Κατασκήνωση στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Παράνομη είναι η κατασκήνωση σε παραλίες στην Κύπρο, τόσο σε οργανωμένες όσο και σε γη κρατικού δάσους.

Για τις οργανωμένες παραλίες, με βάση τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρέπει να υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο χρήσης» το οποίο εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το σχέδιο πρέπει να είναι αναρτημένο στην είσοδο της παραλίας και να αναφέρει για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και το άναμμα φωτιάς.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Πρόεδρος της Επιτροπής, Λοΐζος Α. Λοΐζου, την τήρηση της νομοθεσίας και την απομάκρυνση των κατασκηνωτών έχει η τοπική αρχή. «Ακόμη και αν έρθει ένα παράπονο σε εμάς για κατασκήνωση σε οργανωμένη παραλία, θα ενημερώσουμε την τοπική αρχή για απομάκρυνσή τους», σημείωσε.

Η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών συστάθηκε με βάση τον περί Προστασίας της Παραλίας (Τροποποιητικό ) Νόμο 75(Ι) του 1994, με σκοπό την διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την χρήση της παραλίας και ειδικότερα για την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή την τοποθέτηση αλεξηλίων (ομπρελών) – κρεβατιών θάλασσας, και τη παροχή διευκολύνσεων, δηλαδή την τοποθέτηση ακάτων και άλλων ειδών θαλασσίων αθλημάτων, για ενοικίαση στους λουόμενους. Στις αρμοδιότητες της Κ.Ε.Π. περιλαμβάνονται η έγκριση των σχεδίων χρήσης της παραλίας, ο καθορισμός των ανώτατων και κατώτατων δικαιωμάτων έκδοσης αδειών, των ανώτατων δικαιωμάτων παροχής των υπηρεσιών και των διευκολύνσεων, έγκριση διαφόρων εντύπων κλπ.

Με βάση, πάντως, τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή παραλείπει να συµµορφωθεί στις διατάξεις των άρθρων (περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τοποθέτηση προσωρινού κατασκευάσματος, ρύπανση, παιχνίδια χωρίς άδεια) ή στους όρους άδειας που εκδόθηκε µε βάση τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισµούς που εκδίδονται δυνάµει του άρθρου 7Α ή µε οποιοδήποτε τρόπο παρεµποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή, είναι ένοχο αδικήµατος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα µήνες ή σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές. Επιπρόσθετα, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση µπορεί να διατάξει τη µετακίνηση, µε δαπάνες του προσώπου αυτού, οποιουδήποτε κατασκευάσµατος ή αντικειµένου που βρίσκεται παράνοµα σε οποιοδήποτε µέρος της παραλίας.

Βρείτε τη νομοθεσία και τι απαγορεύεται εδώ.

Κρατικά δάση

Όσον αφορά την κατασκήνωση σε παραλίες εντός κρατικών δασών, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, τη δικαιοδοσία έχει το Τμήμα Δασών. Σύμφωνα με την νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης του ατόμου, μόνο για την κατασκήνωση, προβλέπεται ποινή μέχρι ενός έτους φυλάκισης ή και πρόστιμο ύψους 5 χιλ. ευρώ.

Σε περίπτωση που υπήρξε και άναμμα φωτιάς, προνοείται μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση ή και 50 χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ιδιωτικοί κατασκηνωτικοί χώροι οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην παραλία όπως είναι ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλεως Χρυσοχούς.

Συγκεκριμένα, ο κατασκηνωτικός χώρος της Πόλεως Χρυσοχούς χρεώνει 7 ευρώ το βράδυ τον χώρο για το αντίσκηνο, συν 5 ευρώ το άτομο ηλικίας άνω των 10 χρονών, και 3 ευρώ χρέωση για τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Τονίζεται ότι και πάλι απαγορεύεται η τοποθέτηση αντίσκηνου πάνω στην παραλία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top