ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Ελλάδα: Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο - Καλύτερη η εικόνα σε Καβάλα, Ροδόπη, Εύβοια

Φωτιές στην Ελλάδα: Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο - Καλύτερη η εικόνα σε Καβάλα, Ροδόπη, Εύβοια

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων να σώσουν τις περιουσίες τους από τις φωτιές που καίνε σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ροδόπη, Βοιωτία, Εύβοια και Απσρόπυργο.

Όλοι μαζί έδωσαν ολονύχτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι εξαιρετικά ακραίες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο

Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο άνεμος δεν έχει κοπάσει καθόλου και πνέει με ένταση 7-8 Μποφόρ, κάτι που δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά, όπως είπε, κατευθύνεται εκεί που την σπρώχνει ο άνεμος.

Από το ξέσπασμα της φωτιάς, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο σημείο έχουν επιχειρήσει 17 εναέρια μέσα και 250 πυροσβέστες, όμως «η δριμύτητα του φαινομένου ξεπερνά τις δυνάμεις του όποιου μηχανισμού».

Τόνισε ότι η προσπάθεια είναι αφενός η κατάσβεση της φωτιάς, όπου όμως αυτό είναι δύσκολο, δίνεται προτεραιότητα στη διάσωση των πολιτών, εξου και τα μηνύματα που στέλνονται από το 112 σε κατοίκους ωστε να διασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Για το νοσκομείο της Αλεξανδρούπολης τόνισε ότι έπρεπε να εκκενωθεί λόγω των πολύ πυκνών καπνών και για να μην δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς.

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Καβάλα

Ολονύχτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς έδωσαν οι πυροσβέστες και οι εκατοντάδες εθελοντές στην περιοχή του δήμου Νέστου ανατολικά της Καβάλας, σε μια προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέον στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας σε δηλώσεις του νωρίς σήμερα το πρωί έκανε λόγω για μια περισσότερη βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς, σε σχέση με την χθεσινή μέρα. Υπογράμμισε πως για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι προσπάθειες εστιάζονται στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε ακόμα πιο ορεινές περιοχές όπου εκεί υπάρχει δασική βλάστηση.

Μέχρι στιγμής η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την περιοχή του Διαλεκτού του δήμου Νέστου και επεκτάθηκε πολύ γρηγορά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κατέστρεψε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες και πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Η Αβραμηλιά, ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Νέστου επλήγη περισσότερο από την φωτιά που στο πέρασμά της κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, ενώ πολλές περιοχές της θυμίζουν κρανίου τόπο.

Την ίδια ώρα, με ασφάλεια μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ), μετά την απόφαση που ελήφθη για προληπτική εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος του Έβρου.

Καλύτερη η εικόνα στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, όπως είπε για τη φωτιά στη Ροδόπη, τα μέτωπα σε Μίσχο και Ίασμο είναι καλύτερα.

 Στις φλόγες το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας - Φόβος για το δάσος της Αρβανίτσας

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη στη δυτική πλευρά μεταξύ Προδρόμου και παραλίας Σαράντη.

Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές έδωσαν μάχη να σώσουν ότι μπορούσαν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που απειλούσαν σπίτια. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 χθες το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια χθες το πρωί και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη. Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το λιμενικό με πλωτά μέσα.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Οι ολονύκτιες προσπάθειες που γίνονταν από τις επίγειες δυνάμεις τους εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το μέτωπο που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Καλύτερη η εικόνα και στην Εύβοια

Για την Εύβοια, ο Γιάννης Αρτοποιός είπε ότι η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες. «Θα πάμε καλύτερα αν βοηθούμε και λίγο από τους ανέμους» συμπλήρωσε. Με το πρώτο φως της ημέρας άλλστε, ξεκίνησαν να επιχειρούν για ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα προκειμένου να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στον περιορισμό και κατάσβεση των ενεργών εστιών.

«Υπάρχουν ελπίδες σήμερα να καταφέρουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά, αλλά οι άνεμοι δεν βοηθούν, σαφώς υπάρχει καλύτερη εικόνα, αλλά μας προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις» δήλωσε στο eviaonline.gr o Διοικητής της Πυροσβεστικής Ευβοίας Κώστας Ψαρρός.

Τουλάχιστον τρεις εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά με τουλάχιστον τρεις εστίες στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά σε επαγγελματικούς χώρους και για την κατάσβεση του επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Δεν απειλήθηκαν τα πυρομαχικά στα στρατόπεδα της 12ης Μεραρχίας

Τη νύχτα η φωτιά στον Έβρο μπήκε σε δύο στρατόπεδα της 12ης Μεραρχίας όπου βρίσκονται μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών.

Ευτυχώς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν λίγο καιρό με τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, στην περίπτωση του Έβρου οι αντιπυρικές ζώνες λειτούργησαν και τα βλήματα και άλλα πυρομαχικά δεν απειλήθηκαν αν και τα πύρινα μέτωπα έφτασαν κοντά στις αποθήκες πυρομαχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη απειλήθηκαν οι αποθήκες πυρομαχικών στα Στρατόπεδα στα Άβαντα και στην Παλάγια στον Έβρο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top