ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απαντά στις επικρίσεις η Αστυνομία - «Έκανε τα πάντα για να διασφαλιστεί η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια στη Χλώρακα»

Απαντά στις επικρίσεις η Αστυνομία - «Έκανε τα πάντα για να διασφαλιστεί η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια στη Χλώρακα»

Η Αστυνομία έκανε τα πάντα και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια στη Χλώρακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Χρίστος Ανδρέου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εν αδίκω δέχεται κριτική» για το επιχειρησιακό σχέδιο και της δράση της και ότι σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις «απέτρεψε τα χειρότερα».

Απαντώντας στα παράπονα και την κριτική για πιθανή ολιγωρία της Αστυνομίας ο κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Δύναμη εδώ και τρία χρόνια έχει προβεί σε σειρά από ενέργειες για την Χλώρακα με ελέγχους και καταγγελίες που άρχισαν με την πρώτη έκδοση των διαταγμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Αναφορικά με τη χθεσινή επιχείρηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αρχικά στην επιχείρηση της Χλώρακας μετείχαν  περίπου εβδομήντα μέλη τόσο από την ΑΔΕ Πάφου όσο και απο αντιοχλαγωγικές ομάδες της Πάφου αλλά και άλλων πόλεων. Όταν κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή έγινε ανάκληση προσωπικού ακόμη 23 πρόσωπα από την Πάφο.

Ανέφερε ότι «όταν η Αστυνομία αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κοινοποιήσεις και παρότρυνση μέσω των ΜΚΔ να πάει κόσμος στην περιοχή, και ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί, ενίσχυσε επιπλέον τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην Χλώρακα με ακόμη δυο αντιοχλαγωγικές ομάδες με γύρω στους εκατό αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα στη Λεμεσό και τη Λάρνακα σε αγώνες ποδοσφαίρου». 

Η Αστυνομία, είπε, «εν αδίκω δέχεται κριτική για το αν έπραξε επαρκώς ή όχι τα καθήκοντά της και κακώς αφήνονται αιχμές για το επιχειρησιακό σχέδιο και τη δράση μας». Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, σημείωσε, «η Αστυνομία απέτρεψε τα χειρότερα». Σε μια περίπτωση μάλιστα, πρόσθεσε, «όταν είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσώπων σε συγκεκριμένο σημείο της Χλώρακας η Αστυνομία χρειάστηκε να κάνει μερική χρήση χημικών ουσιών για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες».

Αναφορικά με τις τέσσερις συλλήψεις που έγιναν για τα επεισόδια της Χλώρακας εναντίον των δυο αλλοδαπών που συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών προς διευκόλυνση των ανακρίσεων ενώ τέσσερις ημέρες κράτησης αποφασίστηκαν εναντίον του ενός Ελληνοκυπρίου που συνελήφθη, ηλικίας 32 ετών. Ο τέταρτος που συνελήφθη δεν οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, αφού τελικά δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί μαρτυρία που να τον συνδέει με τα επεισόδια. 

Αυξημένη η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή σε 24ωρη βάση

Σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι νωρίτερα σήμερα έγινε σύσκεψη, παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας και με την ολοκλήρωσή της δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή με τη συμμετοχή της ΜΜΑΔ, επιπλέον μελών της ΑΔΕ και άλλων μελών της Αστυνομίας σε 24ωρη βάση.

Επίσης, είπε, υπήρξε ενημέρωση για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης στην οποία, πέραν από τα μέλη του ΤΑΕ Πάφου, μετέχουν και μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου σε μια προσπάθεια να γίνουν άμεσες ενέργειες και να ταυτοποιηθούν πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. 

Οι ενέργειες της Αστυνομίας από το Δεκέμβριο 2020

Αναφορικά με το ιστορικό των ερευνών και τη διαχρονική στάση της Αστυνομίας σε σχέση με τους ελέγχους στο συγκρότημα διαμερισμάτων "Άγιος Νικόλαος", ο κ. Ανδρέου είπε, ότι μετά το πρώτο διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στις 11/12/2020 από τον Υπουργό Εσωτερικών και αφορούσε την απαγόρευση εγκατάστασης αιτητών πολιτικού ασύλου στην κοινότητα Χλώρακας, η Αστυνομία ξεκίνησε τους ελέγχους στα συγκεκριμένα διαμερίσματα.

Κατά τη διάρκεια του 2021, ανέφερε ο κ. Ανδρέου χρόνος κατά τον οποίο ξεκίνησαν εντατικά οι επιχειρήσεις της ΑΔΕ Πάφου με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έγιναν συνολικά 131 επιχειρήσεις, ελέγχθηκαν 891 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 39 πρόσωπα τα οποία είχαν παραβιάσει το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών και στους  οποίους επιδόθηκε το διάταγμα. 

Εντός του 2021 ακολούθησαν επιπρόσθετες συσκέψεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες που αφορούσαν την εξωτερική προμήθεια με νερό στο συγκρότημα με τη χρήση βυτιοφόρων για την οποία επίσης εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης από την Έπαρχο Πάφου. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, είπε ο κ. Ανδρέου, η Αστυνομία Πάφου άρχισε καθημεριά εντατικούς ελέγχους τόσο στο συγκρότημα όσο και στη γύρω περιοχή.

Το 2022, πρόσθεσε, έγιναν συνολικά 93 επιχειρήσεις και ελέχθηκαν 1.573 διαμερίσματα. Από του ελέγχους εντοπίστηκαν 54 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν στο μέρος κατά παράβαση του διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών και στους οποίους επίσης επιδόθηκαν τα σχετικά διατάγματα. Στην περιοχή εγιναν ακόμη 121 επιχειρήσεις για πρόληψη τροχαίων παραβάσεων και άλλων ποινικών υποθέσεων. Κατά τους πιο πάνω ελέγχους εντός του 2022, εντοπίστηκαν έντεκα διαμερίσματα να έχουν παράνομη ηλεκτροδότηση και για τα οποία καταγορήθηκαν 15 πρόσωπα και σχηματίστηκαν εναντίον τους ποινικές υποθέσεις για το αδίκημα της δόλιας ιδιοποίησης ενέργειας. 

Το 2023 έγιναν άλλες 11 επιχειρήσεις, είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ελέγχησαν 89 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 31 αλλοδαποί οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διάφορες κατηγορίες που διερευνά η ΑΔΕ Πάφου ανάμεσα στις οποίες επίσης η δόλια ιδιοποίηση ενέργειας. Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι άδικο να λέγεται ότι η Αστυνομία δεν έπραξε και δεν πράττει στο ακέραιο το καθήκον της σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν είτε το εν λόγω συγκρότημα διαμερισμάτων είτε την περιοχή Χλώρακας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top