ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: «Αναμένουμε η Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο»

Κασουλίδης: «Αναμένουμε η Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο»

Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά από μια μακρά διακοπή λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, συνεχίζονται εντατικά και μέχρι στιγμής οι συναντήσεις των δύο ηγετών σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο των Αποδήμων που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην τ/κ κοινότητα και οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε αυτό το αποτέλεσμα, αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη και συμβάλλει στο θετικό κλίμα μέσα στο οποίο ξεκίνησαν και διεξάγονται μέχρι στιγμής οι συνομιλίες.

«Γεννάται βέβαια το ερώτημα γιατί προηγουμένως οι συνομιλίες διεξήγοντο με βήμα σημειωτόν σε σύγκριση με το τι γίνεται σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο σταθερός συνομιλητής και τότε και σήμερα, άρα ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του  ότι αυτό που απουσίαζε για επίτευξη προόδου  στις συνομιλίες τότε, ήταν η έλλειψη βούλησης από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία η υπομονή, η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο και ότι είναι καλοδεχούμενη η προθυμία της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει, «αλλά τουλάχιστο μέχρι στιγμής αυτή δεν είναι αναγκαία».

« Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε από αυτή να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο, να εγκαταλείψει την άτεγκτη της στάση και να προσφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία, αφήνοντας τους Κυπρίους να συμφωνήσουν τη λύση που επιθυμούν», ανέφερε.

Σε αυτή, πρόσθεσε, συμπεριλαμβάνεται το ουσιαστικό θέμα της ασφάλειας, δηλαδή ουσιαστικά το συναίσθημα της ασφάλεια που πρέπει να προσφέρει η λύση εξίσου στους Ε/κ και Τ/κ.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συνεχίζουμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς τον στόχο που έχουμε θέσει από την πρώτη μέρα αυτής της διακυβέρνησης, δηλαδή η Κύπρος να αποτελεί ισοδύναμο και αξιόπιστο εταίρο των   κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία και ανήκει.

« Όχημα για επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προστιθέμενη αξία  που φέρνει η Κύπρος στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι με την επιτυχή εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις σημαντικές επιτυχίες της στον τομέα της αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα, «η Κύπρος κατάφερε να μεγεθύνει  τη σημασία  του γεωπολιτικού  παράγοντα σε σχέση  με το μικρό της μέγεθος».

«Η σημασία αυτής της εξωτερικής πολιτικής θα πολλαπλασιαστεί με πιθανή επίτευξη λύσης του Κυπριακού αφού η συμβολή της Κύπρου στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Στο χαιρετισμό του πρόσθεσε ακόμη ότι οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες μας για συνεργασία στην περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου,  καταδεικνύουν τις προοπτικές της χώρας μας ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Απευθυνόμενος στους απόδημους ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και δυναμικότητα να αγωνίζονται για την προβολή της Κύπρου, την δικαίωση του εθνικού μας αγώνα αλλά και την   τη διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου τους στις παροικίες μας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κύπρος, λαός και πολιτική ηγεσία, εκτιμούν και αναγνωρίζουν το πολύτιμο έργο των αποδήμων και θα είναι αρωγοί στο έργο τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top