ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Στο σωστό δρόμο η οικονομία - Δ.Δ.Ο ή διχοτόμηση»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Στο σωστό δρόμο η οικονομία - Δ.Δ.Ο ή διχοτόμηση»

Συγκρατημένη αισιοδοξία για «τις προοπτικές μιας καλύτερης Κύπρου» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι στο Κυπριακό «άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας».

«Δεν είναι εύκολη αυτή η προσπάθεια» είπε ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας σήμερα ενώπιον του συνεδρίου των αποδήμων, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει μια ευκαιρία».

Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, είπε ότι η χώρα, που βρέθηκε προ της χρεωκοπίας, βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο και αν και υπάρχουν δυσκολίες, η Κύπρος κερδίζει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου, μέσα από τις συμμαχίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη, ενώ είπε ότι η ενέργεια μπορεί να εξελιχθεί ως θετικός καταλύτης «αν συμπεριφερθούμε με σώφρονα τρόπο».

Ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον των συνέδρων, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», ανέφερε εξάλλου ότι νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί, διότι όπως είπε, το συνέδριο γίνεται χώρος αντιπαραθέσεων και λανθασμένων μηνυμάτων. Διερωτήθηκε πόσο πειστικοί θα είμασταν αν απέναντι μας είχαμε ξένους, τους οποίους θα έπρεπε να πείσουμε για την εθνική γραμμή.

Ως προς την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) υπήρξε ιδεατή επιλογή, είπε ότι «ουδέποτε είχαμε την επιλογή ΔΔΟ και ενιαίου κράτους».

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα λάθη που διαπράχθηκαν για σειρά δεκαετιών, το άφρον πραξικόπημα, έδωσαν την αφορμή για την τουρκική εισβολή και ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία του τόπου να δεχτεί τη ΔΔΟ, έχοντας να επιλέξει μεταξύ αυτής και της διχοτόμησης.

Είχαμε ενιαίο κράτος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πέραν των ευθυνών της διεθνούς κοινότητας και των απροκάλυπτων ενεργειών της Τουρκίας, «είναι χρήσιμο να κάνουμε και την αυτοκριτική μας σαν λαός για τα λάθη που διαπράξαμε, ως πολιτική ηγεσία από το 1960 και εντεύθεν».

Αναφέρθηκε επίσης στο ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών των προσφύγων, μετά από 41 χρόνια κατοχής, λέγοντας ότι «δεν τους μέμφομαι» καθώς «δεν το κάνουν επειδή είναι εθνικοί προδότες», άλλα επειδή βλέπουν τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, ενώ ζουν σε συνθήκης οικονομικής κρίσης.

Συμπλήρωσε ότι είναι κρίμα να χωρίζεται ο λαός σε απορριπτικούς και μειοδότες και ανέφερε ότι «μπροστά στους φόβους και τους κινδύνους της λύσης πρέπει κάποιος να αντιπαραβάλει και τους κινδύνους της μη λύσης».

«Ακόμα πόσες δεκαετίες θα κάνουμε τον μακροχρόνιο αγώνα και πότε θα αλλάξουν οι συνθήκες» διερωτήθηκε.

Το 75% των σημερινών προσφύγων, ανέφερε, το 1974 ήταν αγέννητοι ή ήταν ηλικίας κάτω των 18 χρόνων. Είπε τέλος ότι πολύ σύντομα θα ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που το σύνολο των προσφύγων δεν θα έχει μνήμες και οποιαδήποτε σύνδεση με την κατεχόμενη πατρώα γη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



«Ανατολίτικο παζάρι»  στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Καθοριστική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top