ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Back to school: Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορούν να μεταδοθούν στο σχολείο – Τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας - Ο Δρ. Ηλία στο «Τ»

Back to school: Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορούν να μεταδοθούν στο σχολείο – Τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας - Ο Δρ. Ηλία στο «Τ»

«Μία ανάσα» πριν το πρώτο κουδούνι και οι ανησυχίες των γονέων άρχισαν να εμφανίζονται για τις ασθένειες που καραδοκούν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν τα παιδιά στο σχολείο.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία, μιλώντας στο ThemaOnline τοποθετήθηκε επί του θέματος σημειώνοντας τόσο τις ασθένειες που αναμένονται να κάνουν την εμφάνιση τους όσο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά.

«Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και στις κλειστές αίθουσες πάντα ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς παθογόνων μικροοργανισμών σε άλλους συμμαθητές και μερικές φορές μπορεί το φαινόμενα να πάρει και έκταση γιατί αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται και κατ’ επέκταση στην οικογένεια με αποτέλεσμα να νοσήσουν και άλλα άτομα», είπε χαρακτηριστικά.

Παθήσεις που μπορούν να μεταδοθούν στο σχολείο

«Οι κυριότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και μπορούν να μεταδοθούν στα άλλα παιδιά στο σχολείο, είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα, η οποία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί μία μεγάλη μερίδα μικρών παιδιών, οι λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού, οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι οι αδενοιοί και οι ρινοιοί και επίσης εξακολουθούμε να νοσηλεύουμε και παιδιά με μικροβιακές πνευμονίες», σημείωσε ο κύριος Ηλία.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι ο καθένας να είναι υπεύθυνος τόσο για το ίδιο το άτομο του αλλά και για τον συνάνθρωπό του. Επομένως παιδιά που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης είτε του αναπνευστικού είτε του γαστρεντερικού, πρέπει να μείνουν περιορισμένα στο σπίτι γιατί εύκολα μπορεί να μεταδώσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό μέσα στο σχολείο, στην τάξη, στον συμμαθητή τους, γιατί αυτή την περίοδο οι αίθουσες είναι κλειστές με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερη διασπορά των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών», εξήγησε.

«Τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσα παιδιά έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού είναι πυρετός, αδιαθεσία, παροξισμικός βήχας, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, ενώ όσα παιδιά πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές παρουσιάζουν εμετούς και διαρροικές κενώσεις. Καλό είναι αυτά τα παιδιά να μείνουν περιορισμένα στο σπίτι μέχρι να υφεθούν τα συμπτώματα και περάσει τουλάχιστον ακόμη ένα 24ωρο ελεύθερων συμπτωμάτων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Διευθυντής της Παιδιατριής Κλινικής τόνισε ότι  «το κάθε παιδί πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής με καλό πλύσιμο των χεριών, με τοποθέτηση του χεριού του ή με μαντηλάκι όταν φταρνίζεται και γενικά να γίνεται καλός αερισμός των αιθουσών και να μην επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού»

Κορωνοϊός

Όσο αφορά τον κορωνοιό, ο κύριος Ηλία είπε πως «υπάρχει και το ενδεχόμενο μετάδοσης κορωνοϊού στα σχολεία. Ο κορωνοϊός δεν έχει σταματήσει να ταλαιπωρεί και τα παιδιά, αφού κάθε μέρα στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύουμε περίπου 2-3 παιδιά με covid»

«Τα νέα στελέχη έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι τόσο επιθετικά όσο αφορά τον παιδικό πληθυσμό, πρέπει όμως να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και για τον κορωνοϊό. Τα νέα στελέχη προκαλούν κυρίως πυρετό σε μικρές ηλικίες, αδιαθεσία, ανορεξία και γι’ αυτό το λόγο τα βρέφη και τα νήπια τα οποία προσβάλλει,  πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο», σημείωσε.

«Τα παιδιά όπως και οι ενήλικοι αν παρουσιάσουν συμπτωματολογία λοίμωξης αναπνευστικού, πυρετό, αυξημένη κόπωση και βήχα καλό είναι να κάνουν τεστ για να ελέγχονται για τη νόσο covid. Οι λοιμώξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα όπως είναι οι ιοί της γρίπης, της παρα-γρίπης, οι ιοί RSV που προκαλούν οξεία βροχιολίτιδα και ο στρεπτόκοκκος είναι λοιμώξεις που δεν παρατηρούνται αυτή την περίοδο αλλά κυρίως παρατηρούνται με την έλευση του χειμώνα σε μεγαλύτερη συχνότητα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κύριος Ηλία ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε υπεύθυνοι και για τον εαυτό μας και για τον συνάνθρωπό μας»

«Υπολογίζουμε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε λιγότερο κίνδυνο από ότι ήταν πέρσι γιατί ήδη πέρασε ένας χρόνος από την άρση των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ενδυναμώθηκε και να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση πριν τον εγκλεισμό αλλά και η άμυνα των παιδιών είναι πιο ενισχυμένη και έτσι θα ανταποκρίνεται καλύτερα σε οποιεσδήποτε λοιμώξεις», κατέληξε.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top