ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσιτή κατοικία: Περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών ο ΚΟΑΓ

Προσιτή κατοικία: Περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Εσωτερικών ο ΚΟΑΓ

Στα σκαριά, φαίνεται να βρίσκεται σχέδιο/ νέα πολιτική που θα αφορά την πώληση κατοικιών σε προσιτή τιμή, σε μια προσπάθεια υποβοήθησης νέων ατόμων, ζευγαριών, αλλά και άλλων συμπολιτών μας, εν δυνάμει δικαιούχων με βάση κριτήρια που θα τεθούν, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι ή διαμέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η επαναφορά ενός σχεδίου ενοικιαγοράς, ήταν ανάμεσα στις προεκλογικές προτάσεις-εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και περιλαμβάνεται στην ενότητα "Στεγαστική Πολιτική".

«Η αξιοποίηση μεγάλων κρατικών τεμαχίων γης μέσω της συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα για παροχή κατοικιών και Φοιτητικών Εστιών με προσιτό ενοίκιο αλλά και παροχής επαγγελματικής στέγης σε νέους επαγγελματίες. Η ενίσχυση και βελτίωση υφιστάμενων Πολεοδομικών κινήτρων για παροχή προσιτής κατοικίας, ιδιαίτερα σε επιλεγμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο στεγαστικό πρόβλημα. Εξέταση της δυνατότητας μέρος των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία ή μέρος ενοικίου που πληρώνεται για πρώτη κατοικία, να εκπίπτουν του φορολογικού εισοδήματος», αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Το είπε και δεν το ξέχασε ο Πρόεδρος

Εξάλλου, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε σχέδιο στεγαστικής πολιτικής το οποίο, αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, και θα αφορούσε την απόκτηση προσιτής κατοικίας, είτε με ενοίκιο είτε για ιδιοκατοίκηση.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε πει ότι, «η ανάγκη για παροχή προσιτής στέγασης είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν έντονα. Πρόβλημα στέγασης, λόγω των υψηλών τιμών για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης και της αύξησης των ενοικίων, αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ειδικότερα οι νέοι μας, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Επομένως εγκύψαμε από την πρώτη μέρα στο ζήτημα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί σχέδιο δράσης για αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, αλλά και ενίσχυσή του με νέα Σχέδια, για αύξηση του οικιστικού αποθέματος και τη δημιουργία σχεδίου προσιτής κατοικίας είτε με ενοίκιο είτε για ιδιοκατοίκηση. Στόχος μας να ακολουθηθεί μια ενιαία στρατηγική για την προσιτή στέγαση, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και δράσεων, ώστε με ολοκληρωμένο τρόπο να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και να διαμορφώνονται άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για προσιτή στέγη. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει, επίσης, πολεοδομικά κίνητρα που θα προσελκύουν το ενδιαφέρον του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ, παράλληλα, θα αξιοποιεί και κρατική γη για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών πολιτών, στη βάση των οικονομικών και οικογενειακών τους δεδομένων. Ο ολιστικός αυτός σχεδιασμός θα απευθύνεται τόσο σε χαμηλά αμειβόμενους πολίτες όσο και στη μεσαία τάξη της χώρας μας».

Θετικός ο ΚΟΑΓ στο να υλοποιήσει το εν λόγω σχέδιο

Σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, ανέφερε πως, «δεδομένου του ότι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι, για να βρουν ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, που θα δανειοδοτηθούν για να το αγοράσουν, εμείς θέλουμε να δώσουμε κάποιες από τις υπό ανέγερση κατοικίες μας, αλλά και υφιστάμενες, που προς το παρόν είναι για πώληση, για ενοικίαση σε προσιτό ενοίκιο».

Όπως εξήγησε, ο ΚΟΑΓ είναι θετικός στο να υιοθετήσει μια πολιτική, η οποία να επιτρέπει στους δικαιούχους του να μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, παρ’ όλα αυτά λόγω του ότι βρίσκονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, για να προχωρήσουμε ως Οργανισμός με κάποιο σχέδιο ή υιοθέτηση νέας πολιτικής, πρέπει αυτό να τύχει έγκρισης.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να συζητήσουμε την στεγαστική πολιτική που θέλει να εξαγγείλει», ανέφερε προσθέτοντας παράλληλα ότι, «θεωρώ πως θα είναι κάτι παρόμοιο με τον Ενιαίο Στεγαστικό Φορέα που αναφέρθηκε».

Ο ΚΟΑΓ από πλευράς του, βάση του σχεδίου που μελετάται, συνέχισε, «θα ήθελε να μπορεί να παρέχει στους δικαιούχους του την επιλογή της ενοικιαγοράς, δηλαδή θα συμφωνείται εκ των προτέρων η τιμή που θα δίνεται ως ενοίκιο, και μετά θα μπορεί ο δικαιούχος, υπό προϋποθέσεις, που θα συμφωνούνται, να αποκτήσει το εν λόγω σπίτι ή διαμέρισμα που ενοικιάζει», εξήγησε περαιτέρω.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, έτσι μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, επιφυλασσόμαστε για να μην υπάρξουν τυχόν συγχύσεις και για να είμαστε και σωστοί ως προς τους δικαιούχους μας», τόνισε η κα Κούσιου.

«Ως ΚΟΑΓ, είμαστε πολύ θετικοί στο να προχωρήσουμε με αυτό το σχέδιο και από πλευράς μας, να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να βγουν από αυτό το αδιέξοδο», κατέληξε η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top