ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποτίμηση Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για μηδενικό ΦΠΑ - «Έχει πολύ θετικό αντίκτυπο»

Αποτίμηση Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για μηδενικό ΦΠΑ - «Έχει πολύ θετικό αντίκτυπο»

Ανακοίνωση για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης εξέδωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 5 Μαΐου 2023 εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα σε επτά (7) βασικές κατηγορίες προϊόντων:

  1. Ψωμί (5%)
  2. Γάλα (5%)
  3. Αυγά (5%)
  4. Παιδικές τροφές (5%)
  5. Βρεφικές πάνες (19%)
  6. Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (5%)
  7. Πάνες ενηλίκων (19%)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποτίμηση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) για την περίοδο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από τις 5 Μαΐου και μετά, καταδεικνύει ότι αυτό έχει πολύ θετικό αντίκτυπο και σημαντικό όφελος στο σύνολο των καταναλωτών.

Ειδικότερα, αυτό αποδεικνύεται από την παρακολούθηση της αγοράς που διενεργείται από την ΥΠΚ. Πιο συγκεκριμένα, η ΥΠΚ σε τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνει σε καταγραφή των τιμών σε 65 προϊόντα υψηλής κατανάλωσης (για τα οποία εφαρμόστηκε το μέτρο) σε εννέα διαφορετικές μεγάλες υπεραγορές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Τα αποτελέσματα αυτών των καταγραφών, αποτυπώνονται συνοπτικά στον πιο κάτω πίνακα:

 

22/06/2023

06/07/2023

20/7/2023

03/08/2023

01/09/2023

Ακριβής μείωση (ή περισσότερο)

86%

80%

79%

77%

75%

Όχι ακριβής μείωση (ή αύξηση)

13%

15%

15%

17%

19%

Δεν εντοπίστηκαν

1%

6%

6%

6%

6%

* Σύγκριση τιμών με την καταγραφή που έγινε στις 3/5/2023


Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Υπηρεσίας, οι τιμές των προϊόντων στις υπεραγορές αυτές, τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, διατηρούνται σε ποσοστό 75% στα ίδια ακριβώς επίπεδα (ή χαμηλότερα) όπως αυτές είχαν καταγραφεί στις 3/5/2023, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή. Όπως επίσης διαφαίνεται από τον πιο πάνω πίνακα, το ποσοστό των προϊόντων που η τιμή τους έχει αυξηθεί ακολουθεί μία αύξουσα πορεία, γεγονός που δικαιολογείται από τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κυρίως στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι η Κύπρος, παρόλο που εισάγει τα πλείστα προϊόντα, έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό στην κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι αυτός κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει η ΥΠΚ αυτό το διάστημα με προμηθευτές και υπεραγορές, είναι αξιοσημείωτη η προσπάθειά τους για συγκράτηση των τιμών στις πιο πάνω κατηγορίες προϊόντων και η βούλησή τους να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια. Από τα πιο πάνω δεδομένα, άλλωστε, διαφαίνεται ότι για πολλά προϊόντα των πιο πάνω κατηγοριών έχουν επέλθει αυξήσεις, οι οποίες έχουν απορροφηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους για συγκράτηση των τιμών.

«Η Κυβέρνηση, έχοντας θέσει στο επίκεντρο της προσοχής της την ευημερία των πολιτών, εφαρμόζει, όπου είναι εφικτό, μέτρα που έχουν στόχο την άμεση οικονομική ανακούφιση των καταναλωτών, ώστε να ανταποκριθούν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης είναι ένα από αυτά τα μέτρα, το οποίο η ΥΠΚ θωρεί ότι είχε σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι σε περίπτωση μη εφαρμογής του θα καλούνταν να πληρώσουν 5% ή/και 19% περισσότερο για την αγορά προϊόντων που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top