ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σολτς στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ: «Nα ξεπεραστούν οι διαφορές στον «πολυπολικό» μας κόσμο»

Σολτς στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ: «Nα ξεπεραστούν οι διαφορές στον «πολυπολικό» μας κόσμο»

Ο Καγκελάριος Σολτς εστίασε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στον «πολυπολικό κόσμο», στον οποίο πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «αποσύνδεση», αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες συμμαχίες και η αναζήτηση νέων εταίρων, ώστε να περιοριστούν οι μονομερείς εξαρτήσεις, σημειώνει η εφημερίδα SZ.

Όπως διευκρίνισε ο Σολτς, η πολυπολικότητα δεν σημαίνει ότι οι μικρότερες χώρες συνιστούν την «πίσω αυλή» μεγαλύτερων χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι όποιος αναζητά την τάξη σε έναν πολυπολικό κόσμο, πρέπει να ξεκινήσει από τον ΟΗΕ.

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στον εορτασμό της επετείου 50 χρόνων από την ένταξη της Γερμανίας στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κόσμος τότε ήταν διαιρεμένος, όπως και η Γερμανία, καθώς και ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η ενοποίηση της Γερμανίας έμοιαζαν ακόμα με ουτοπία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «πολιτική του οράματος της ύφεσης», στα ιδανικά της οποίας η Γερμανία είναι αφοσιωμένη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε κάθε ευκαιρία ο Καγκελάριος Σολτς και οι Υπουργοί που τον συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη φροντίζουν να τονίσουν τη σημαντική οικονομική συνδρομή της Γερμανίας, με τον Σολτς να υπογραμμίζει κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως.

Η Γερμανία, σημειώνει η SZ, επιδιώκει εδώ και χρόνια μια μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει ζητήσει τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

«Είναι σαφές ότι η Αφρική αξίζει να έχει μεγαλύτερο βάρος, όπως και η Ασία και η Λατινική Αμερική», τόνισε στην ομιλία του ο Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να μπλοκάρει διαπραγματεύσεις που έχουν αβέβαιη έκβαση με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Όπως και κατά την περσινή του ομιλία στη Γ.Σ., έτσι και τώρα -αν και χωρίς να είναι το ίδιο λεπτομερής- ο Καγκελάριος επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «φαινομενικές λύσεις», υπογραμμίζοντας ότι «ειρήνη χωρίς ελευθερία σημαίνει καταπίεση, ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ονομάζεται υπαγόρευση».

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό τον πόλεμο και ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι αυτός που με μία μόνο εντολή μπορεί να τον τερματίσει ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με την SZ, o Γερμανός Καγκελάριος πρόκειται σήμερα να μιλήσει και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ κατόπιν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς, το Κίεβο ζητά από τη Γερμανία να αποστείλει επειγόντως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Taurus.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top