Αντιδράσεις και προβληματισμό προκάλεσε ακόμα ένα περιστατικό βίας και ξυλοδαρμού μεταξύ μαθητών σε σχολείο στη Λευκωσία.
Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να παίρνει αυξητικές διαστάσεις , καθώς με την χρήση της τεχνολογίας (μέσω βιντεοσκοπήσεων) αρκετά από τα εν λόγω περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν τόσο για την απάθεια των παρευρισκομένων μπροστά ένα τέτοιο περιστατικό, όσο και για τις δηλώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».
Προβληματισμός κυριαρχεί από την άλλη, με τους Συνδέσμους Γονέων να βρίσκονται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, για ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα μειώσουν τέτοιου είδους περιστατικά και θα ενδυναμώσουν την «ενσυναίσθηση και κοινωνική παιδεία», στηρίζοντας ταυτόχρονα και "θεραπεύοντας" τα εμπλεκόμενα μέρη και όχι μένοντας σε τιμωρητικά μέτρα που δεν φαίνεται να φέρουν καταλυτικό αποτέλεσμα.
Αστυνομία και Σχολείο ανέλαβαν το χειρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ μαθητών που είδε το φως της δημοσιότητας τυχαίνει χειρισμού τόσο από το Σχολείο όσο και από την Αστυνομία.
Από την πλευρά του το Υπ.Παιδείας βρίσκεται σε μια προσπάθεια να μην υπερπροβάλλεται το βίντεοκαι το περιστατικό καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι αποτελεί αντικείμενο μιμητισμού ενώ παράλληλα το Υπ.Παιδείας έχει προβεί σε μια σειρά δράσεων, συντονισμένα και στοχευμένα μέσα από προγράμματα για την πρόληψη και διαπαιδαγώγηση απο μικρή ηλικία.
Συνομοσπονδία Γονέων: «Τα κρούσματα είναι αυξημένα»
Στο ΤhemaOnline μίλησε ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ.Λοϊζος Κωνσταντίνου, ο οποίος ερωτηθείς για την δήλωση του Υπ.Παιδείας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ανέφερε: «Προφανώς η έμφαση του Υπ.Παιδείας ήταν να μην δείξει ότι είμαστε ένα τεράστιο ριγκ στα σχολεία μας. Έχω και εγώ αυτή την θέση ότι δεν πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι κάθε μέρα στα σχολεία μας έχουμε αγώνες πάλης. Από την άλλη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός».
«Είναι λυπηρό το γεγονός, δεν είναι το πρώτο περιστατικό που συμβαίνει και δεν είναι φετινό φαινόμενο. Τα κρούσματα είναι αυξημένα από όσο γνωρίζουμε στις πιο μικρές ηλικίες και συγκεκριμένα στα Γυμνάσια και λιγότερα στα Λύκεια. Δεν γίνονται καθημερινά στα σχολεία μας τέτοιες συμπλοκές αλλά ούτε ένα περιστατικό είναι. Έχουν συμβεί περιστατικά παρόμοιας μορφής μικρότερης και μεγαλύτερης έντασης Παγκύπρια. Η ρίζα αυτών των φαινομένων δεν προέρχεται από έναν συγκεκριμένο λόγο, πχ μόνο αθλητικού περιεχομένου ή εθνικότητας ή κοινωνικών τάξεων ή πολιτικών. Δεν είναι ένας λόγος».
Εξηγώντας εν συνεχεία ο κ.Κωνσταντίνου ότι «Το πρόβλημα και ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί προσφεύγουν οι νέοι μας σε τούτη την ηλικία να λύσουν τις "όποιες" διαφορές έχουν με βία. Είναι ευρύτερο θέμα παιδείας. Πρέπει μέσα από τα σχολεία μας πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η παιδεία. Δηλαδή να υπάρχει συζήτηση , διαλογίζομαι, λύνω τις όποιες διαφορές μου και διαφωνίες μου πολιτισμένα».
« Δεν γίνεται να γίνεται ένα επεισόδιο ...και 50-60 άτομα να παρακολουθούν υπό μορφή κερκίδας »
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο προβληματίζει την Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είναι η απάθεια: « Δεύτερο πολύ σημαντικό, που μας στεναχωρεί και προβληματίζει αφάνταστα είναι παθητική αδράνεια των υπολοίπων. Δεν γίνεται να γίνεται ένα επεισόδιο, να έχουμε βίαιες συμπεριφορές μεταξύ 2-3 ατόμων και 50-60 άτομα να παρακολουθούν υπό μορφή κερκίδας. Δεν σωστά υγιή σημάδια κοινωνίας. Μια πολιτισμένη κοινωνία , ως πολιτισμένος σύγχρονος Ευρωπαϊκός λαός που θα θέλαμε να είμαστε , δεν θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο».
Η γιαγιά , το τηλεφώνημα από γονιό στην Αστυνομία και η νέα κουλτούρα που δημιουργείται
Για την πληροφορία ότι παρών στο περιστατικό ήταν εκπαιδευτικός ο οποίος δεν έδρασε για την "αποσυμφόρηση" της κατάστασης, ο κ.Κωνσταντίνου αποκάλυψε στο ThemaOnline :
«Ήρθε κοντά μας πληροφορία από την πρώτη ώρα ότι παρών ήταν εκπαιδευτικός, όμως δεν έχει διασταυρωθεί ή επιβεβαιωθεί. Βεβαιώνω ότι την Αστυνομία ενημέρωσε πρώτα γονιός, κάτοικος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όπως επίσης έγινε και ένα άλλο περιστατικό. Μια γιαγιά προσπάθησε να τους χωρίσει και μια άλλη μητέρα της είπε «Τι ανακατεύεσαι εσύ, άστους να χτυπηθούν να δώσουν ξύλο μόνες τους». Αυτή ήταν η στάση. Το Υπ.Παιδείας κινήθηκε και τώρα γίνεται ένας χειρισμός σε ότι αφορά τους συγκεκριμένους μαθητές. Ζητήσαμε ότι μέσα στα σχολεία θεσμοθετημένα πρέπει να γίνονται συζητήσεις στο πως λειτουργούμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν γίνεται να είσαι παρών και να μην αντιδράς. Δεν είναι θέμα να πάρεις πλευρά στο καβγά αλλά κάποιος να μπει να τον σταματήσει. Μας στεναχώρησε αυτό το γεγονός το οποίο χρήζει χειρισμού».
«Οι δικές μας γενιές και οι προηγούμενες είναι γεμάτες με λάθη»
Επιπρόσθετα ο κ.Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο προβληματισμό ότι η απάθεια τείνει να γίνει κουλτούρα «Μας προβληματίζει ότι θα γίνει κουλτούρα . Ένας νεαρός των 12,13,14 ετών όταν βλέπει κάποιους να παρεκτρέπονται και η κίνηση του είναι να τραβά πίσω ή χειροκροτώ να δούμε ποιος θα κερδίσει…μας προβληματίζει. Μετά όταν θα βγει έξω στην κοινωνία πως θα συμπεριφερθεί; Αν θέλουμε μια κοινωνία καλύτερη από την δική μας. Οι δικές μας γενιές και οι προηγούμενες είναι γεμάτες με λάθη. Αν πρέπει να βελτιωθούμε θα πρέπει η νέα γενιά να είναι καλύτερη από την δική μας άρα δεν πρέπει να μας αντιγράφει. Δεν γίνεται να προσπαθεί η γιαγιά να βοηθήσει και μια μητέρα να της λέει τράβα πίσω. Είναι σωστή συμπεριφορά κοινωνίας αυτή;»
Σε ερώτηση αν τελικά το σχολείο φέρει ευθύνη μετά το χτύπημα του κουδουνιού ακόμα και εκτός σχολικού χώρου ο Κωνσταντίνου σχολίασε: «Φέρει ευθύνη το σχολείο. Το περιστατικό έγινε έξω από το σχολείο από μαθητές του. Ο κανονισμός προβλέπει τιμωρία ακόμα αν ο μαθητής παρεκτραπεί εκτός σχολικής ώρας με απρεπή συμπεριφορά. Δεν σημαίνει ότι όποιος είναι έξω από το σχολείο ότι δεν ενδιαφέρει. Οι εκπαιδευτικοί μας είναι παιδαγωγοί. Οι τρεις μαθητές έχουν τιμωρηθεί, ασχέτως αν θεωρείτο ότι ήταν εκτός σχολείου, παρότι ήταν στην είσοδο. Οι κανονισμοί και η σειρά που υπάρχει για τις ποινές είναι τέτοια που εάν εφαρμοστούν σωστά , με το παιδαγωγικό στοιχείο, τότε μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Η ποινή αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο αλλά αν το δει κανείς τιμωρητικά μόνο, αυτή δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται πως να συμπεριφέρονται σωστά. Είναι ένα ανοιχτό κεφάλαιο που συζητιέται με το Υπ.Παιδείας».
Κατάθεσε η μια μαθήτρια - Αναμένεται το Σάββατο να καταθέσουν οι άλλες δυο
Αξίζει να αναφερεθεί ότι η 14χρονη μαθήτρια (μια εκ των τριών εμπλεκομένων) έδωσε κατάθεση για το περιστατικό, ενώ προσκόμισε και σχετικό ιατρικό πόρισμα. Σήμερα Σάββατο αναμένεται να προσέλθουν σε Αστυνομικό Τμήμα για κατάθεση και οι άλλες δύο εμπλεκόμενες μαθήτριες, οι οποίες εξίσου έλαβαν έντυπα για να εξεταστούν από κυβερνητικό γιατρό.
Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπ.Παιδείας: «Ναι υπάρχουν περιστατικά .. βία γενικότερα αυξάνεται παγκόσμια»
Σε επικοινωνία το ThemaOnline με την κ.Ερνη Σισμάνη, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπ.Παιδειας μίλησε για το φαινόμενο της βίας και πως με ποιούς τρόπους το Υπ.Παιδείας χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.
«Το θέμα της βίας δεν είναι θέμα σχολείου, είναι θέμα της κοινωνίας γενικότερα. Η σχολική βία όπως και η βία γενικότερα αυξάνεται παγκόσμια και το ίδιο και στην Κύπρο. Ναι υπάρχουν περιστατικά και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αναγνωρίσουμε. Στο Υπ.Παιδείας αυτό κάνουμε. Όταν τα αναγνωρίσουμε , πρέπει μετά να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε και να το προλάβουμε. Εμείς σαν Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας μαζί με άλλες Υπηρεσίες υποστηρικτικές του Υπουργείου προσπαθούμε να στηρίξουμε το σχολικό σύστημα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές μέσα από την συμβουλευτική και παιδαγωγικές μεθόδους για την διαχείριση. Παράλληλα δίνουμε έμφαση , ειδικά τα τελευταία χρόνια , κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και στις προδημοτικές με ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης για θέματα βίας. Πρέπει να σκεφτούμε ότι χρειάζονται οι συνέπειες , οι κανονισμοί και μια πολιτική του σχολείου και της σχολικής μονάδας για το πως διαχειρίζονται τα θέματα βιας. Δεν πρέπει να μένει ένα περιστατικό χωρίς συνέπειες».
«Να βοηθήσουμε τους μαθητές να νιώθουν ότι το σχολείο είναι και δικό τους»
Σε ερώτηση αν οι συνέπειες είναι αρκετές για να φέρουν την αλλαγή και να μειώσουν τέτοια φαινόμενα η κ.Σισμάνη ανέφερε:
«Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που να είναι πιο παιδαγωγικά. Πρέπει να σκεφτούμε γιατί έχουμε την βία, η οποία είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει λόγω κοινωνικών παραγόντων, ατομικούς, οικογενειακούς. Πως την λύνουμε. Ερευνητικά φαίνεται δεν υπάρχει βία ή υπάρχει λιγότερη βία, στα σχολεία που οι μαθητές τα αγαπούν και οι εκπαιδευτικοί τα αγαπούν και έχουν σύνδεση. Παντού υπάρχει βία σε όλο τον κόσμο από πάντα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση να βελτιώσουμε το σχολικό κλίμα, τις σχέσεις μαθητών-γονιών , μαθητών-εκπαιδευτικών , γονιών – εκπαιδευτικών , ακόμα και τα κτίρια μας, ακόμα και το να νιώθουν τα παιδιά ότι τους ανήκει το σχολείο και οι κανονισμοί να έχουν σχέση με τους μαθητές. Να δουλέψουμε και να βοηθήσουμε τους μαθητές να νιώθουν ότι το σχολείο είναι και δικό τους , τους ανήκει. Είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την βία. Εμπλέκοντας φυσικά και την οικογένεια».
Εν συνεχεία εξήγησε το ρόλο του εκπαιδευτικού όταν εντοπίζει ιδιαίτερες συμπεριφορές στον σχολικό χώρο και πως χειρίζεται περιπτώσεις παιδιών με ξεσπάσματα θυμού:
«Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός. Αρχικά να δουλέψει ο ίδιος με το παιδί, με την οικογένεια , να γνωρίζει τους μαθητές και το τι συμβαίνει στο σπίτι. Να κάνει μια προεργασία στο σχολικό χώρο με τον μαθητή και αν δει ότι συνεχίζουν, τότε άμεσα παρεμβαίνει η Υπηρεσία μας, μετά από παραπομπή από το σχολείο στην Υπηρεσία μας. Ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος είναι στο σχολείο, είναι από τα θέματα που ασχολούμαστε καθημερινά, παρέχει την συμβουλευτική προς όλους τους σχολικούς εταίρους, υπάρχουν κανονισμοί, κώδικες συμπεριφοράς. Υπάρχουν στοιχεία που βοηθούν τον εκπαιδευτικό να χειριστεί αυτές τις καταστάσεις. Δεν είναι όλα τέλεια, υπάρχουν δυσκολίες αλλά δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση»
Σε ερώτηση έαν έχουν όλα τα σχολεία ψυχολόγο; Η κ.Σισμάνη απαντά:
«Όλα τα σχολεία έχουν ένα ψυχολόγο. Δεν είναι όμως ο ψυχολόγος στο χώρο του σχολείου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ένα ψυχολόγο ανά σχολείο αν και έχουμε αυξηθεί τα τελευταία χρόνια».
«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι μαθητές πως νιώθει ο άλλος»
Σε ερώτηση εάν υπήρξαν εισηγήσεις από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΥΠΑΝ προς την κεντρική Διεύθυνση του ΥΠΑΝ, για τρόπους ενδυνάμωσης την ενσυναίσθησης η κ.Σισμάνη εξήγησε:
«Εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε με προγράμματα που να αναφέρονται στην ενσυναίσθηση, διότι είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι μαθητές πως νιώθει ο άλλος, όπως και για τον αυτοέλεγχο και γενικότερα για την θετική ψυχολογία για να μπορέσουμε να δείξουμε στους μαθητές πως να αναπτύσσουν σωστά τις σχέσεις πως να χειρίζονται τα προβλήματα μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων, διαφορετικές από τη βία, εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης. Το Υπουργείο κινείται στοχευμένα προς αυτή την κατεύθυνση να αναπτύξει αυτά τα προγράμματα με περισσότερο χρόνο».
Οσον αφορά την απάθεια θεατών σε τέτοια περιστατικά , η οποία προβληματίζει την Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης η κ. Σισμάνη τόνισε:
«Μας προβληματίζει αλλά δεν είναι κάτι που μας εκπλήττει. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οι θεατές , οι παρατηρητές είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κερδίσουμε για μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο για ένα μαθητή να παρέμβει την ώρα που γίνεται μια μεγάλη φασαρία, διότι φοβάται, φοβάται ότι θα διαφοροποιηθεί από εκείνη την ομάδα και δεν θα γίνεται δημοφιλής, φοβάται ότι μπορεί να βιώσει και ο ίδιος βία, αν αντιδράσει. Δεν είναι ακριβώς απάθεια. Υπάρχουν λόγοι. Η διαδικτυακή βία είναι μια πολύ σοβαρή μορφή βίας, διότι κυκλοφορεί παντού. Το να αναπαράγουμε τη βία μέσα από τις οθόνες το μόνο που κάνουμε είναι να προωθούμε την μίμηση και να ηρωοποιούμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι ίδιοι νιώθουν ήρωες , θα ήθελα να δω στα κανάλια και τις καλές πρακτικές των σχολείων μας και είναι σημαντικό να τονίζουμε αυτές τις πλευρές»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη
• Υπόθεση Αββακούμ: Διευκρινίζει εμπειρογνώμονας για τα βίντεο των μοναχών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις