ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Μετά την επιτυχία του πειράματος στη Λάρνακα, στρατιές από στείρα αρσενικά κουνούπια θα σταλούν και στη Λεμεσό, με στόχο την μείωση του πληθυσμού του είδους Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης).

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ανέφερε ότι τα προκαταρτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος τεχνικής εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (SterileInsectTechnique – SIT) στη Λάρνακα είναι θετικά ωστόσο τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση του στο τέλος του 2023.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από το πεδίο δράσης με τις παγίδες που βάζουμε αλλά και με τον κόσμο πού βλέπει πλέον με θετικό μάτι τους λειτουργούς μας, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Γενικά πλέον βλέπουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση αφού ο κόσμος ευχαριστεί του λειτουργούς μας επειδή δεν είχαν τόσο μεγάλη ενόχληση φέτος από τα τσιμπήματα κουνουπιών, σε αντίθεση με τις άλλες επαρχίες που λάβαμε παράπονα. Όπως φαίνεται στη Λάρνακα, η εφαρμογή του προγράμματος μαζί με την από πόρτα σε πόρτα ενημέρωση των κατοίκων είχε αποτελέσματα», σημείωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Ηροδότου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στη Λεμεσό ωστόσο για το είδος Aedes albopictus (κουνούπια τίγρης).

«Αναμένεται να εφαρμοστεί τον Μάρτιο του 2024. Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ταυτόχρονα με τη Λάρνακα φέτος, όμως το εργαστήριο που τα παράγει στην Ιταλία χρειαζόταν περισσότερο χρόνο», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις διαφορετικές περιπτώσεις των δύο επαρχιών, τονίζοντας ότι στην μια ο σκοπός ήταν η εξάλειψη των κουνουπιών και στην άλλη η μείωση του πληθυσμού του.

«Ο αρχικός σκοπός μας στη Λάρνακα ήταν η εξάλειψη του κουνουπιού Aedes aegypti ωστόσο για το κουνούπι τίγρης στη Λεμεσό, επειδή υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε επαναμόλυνση, σκοπός είναι να διατηρούμε τον πληθυσμό σε μικρούς αριθμούς για να μειώνεται και ο κίνδυνος εξάπλωσης κάποιον ασθενειών», είπε καταληκτικά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα που αφορούσε την εξαπόλυση στείρων αρσενικών κουνουπιών του είδους Aedes aegypti στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση του προγράμματος είχε γίνει λήψη δειγμάτων από κουνούπια στην Κύπρο, τα οποία μετέπειτα στάλθηκαν σε εργαστήριο στην Αυστρία. Σε αυτό το εργαστήριο παράγεται το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού και, αφού στεριωθούν, τα στέλνουν αεροπορικώς στην Κύπρο.

Ειδικότερα το εργαστήριο στέλνει μια φορά την βδομάδα στέλνονται 100.000 στείρα αρσενικά, τα οποία δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και δεν προκαλούν καμία ενόχληση.

Μετά την απελευθέρωση των κουνουπιών στο περιβάλλον, μπαίνουν παγίδες στις οποίες μπορεί να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει εκκόλαψη. Αν υπάρχει εκκόλαψη σημαίνει ότι τα θηλυκά ήρθαν σε επαφή με άγρια αρσενικά, αν δεν υπάρχει σημαίνει ήρθαν σε επαφή με τα στείρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top