ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο τα νοσήματα κυκλοφορικού - Δείτε τα στοιχεία

Πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο τα νοσήματα κυκλοφορικού - Δείτε τα στοιχεία

Τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 28,5% επί των συνολικών θανάτων παγκύπρια, καταδεικνύουν τα επίσημα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, τα οποία παρουσιάστηκαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (ΠΚΟ), οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και στη χώρα μας.

Στη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία εξαγγέλθηκε η επίσημη έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και φέτος αναλαμβάνει δράση, διοργανώνοντας Παγκύπρια Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Διαφώτισης του κοινού, για την πρόληψη  των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Η Εκστρατεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου του 2023, θα είναι κάτω από το μήνυμα «Γνωρίστε την καρδιά σας. Φροντίστε την καρδιά σας».

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ήρα Ηρακλέους, στην Κύπρο σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020 «τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 28,5% επί των συνολικών θανάτων παγκύπρια» και κάλεσε την πολιτεία να εστιάσει και να προωθήσει ενέργειες και προγράμματα ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο, ώστε να γίνει εφικτή η μείωση του φορτίου της νόσου και η πρώιμη εντόπιση των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ώστε να τύχουν έγκαιρα θεραπευτικών χειρισμών μειώνοντας τη νοσηρότητα αφενός και τη θνητότητα αφετέρου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, υπέδειξε ότι «οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ανήλθαν φέτος στα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως» και ζήτησε από την πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς, να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε του χρόνου ο απολογισμός να είναι τουλάχιστον πιο αισιόδοξος, καταγράφοντας σημαντική μείωση.

Σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, ανέφερε ότι το φετινό μήνυμα «Γνώρισε και φρόντισε την καρδιά σου» μας υπενθυμίζει ότι στην ατομική υγεία, η άγνοια μπορεί να εκθέσει ένα ανθρώπινο οργανισμό σε σοβαρούς κινδύνους, ενώ η γνώση και η φροντίδα μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ενδιαφερθούν και να αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους,  για να γνωρίσουν την καρδιά τους και να φροντίσουν για την υγεία της.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους πρέπει να τρώμε υγιεινά και να μειώσουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, να ασκούμαστε καθημερινά και να ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας, να σταματήσουμε το κάπνισμα, να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση και να μην αμελούμε τις εξετάσεις σακχάρου και χοληστερόλης

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης θα προβληθούν τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ παράλληλα θα  διοχετευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο άρθρα και παρουσιάσεις, σχετικά με τους κινδύνους και την πρόληψη των καρδιοπαθειών. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top