ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 24 κύρια έργα που θα «τρέξουν» το 2024 – Πόσα θα κοστίσουν

Τα 24 κύρια έργα που θα «τρέξουν» το 2024 – Πόσα θα κοστίσουν

Πλεονασματικός και σημαντικά αναπτυξιακός θα είναι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2024, ο πρώτος της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «ο προϋπολογισμός έχει έντονο το αναπτυξιακό στοιχείο μέσα από τα προγράμματα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), καθώς και σημαντικές δαπάνες για ανάπτυξη των υποδομών σε δρόμους και κτήρια υπηρεσιών».

Όπως εξήγησε, οι αναπτυξιακές δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται σε 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σημαντικότερα έργα

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, την νέα χρονιά αναμένεται να «τρέξουν» μία σειρά από σημαντικά έργα.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 24 κύρια έργα. Το μεγαλύτερο έργο αφορά την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, ένα έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και το κόστος του εκτιμάται στα 143,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που προωθεί δυναμικά το κράτος είναι το Σχέδιο «ΚτίΖω» συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο μεγαλύτερο αφορά την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 119 εκατ. ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, το 2024 θα «τρέξει» η ανέγερση του νέου κτιρίου Γενικού Χημείου κόστους 101,15 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του αυτοκινητόδρμου Αστρομερίτη-Ευρύχου κόστους 88,3 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς κόστους 86,8 εκατ. ευρώ, ο δρόμος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου-Αγρού κόστους 78,5 εκατ. ευρώ, η βελτίωση/κατασκευή των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως στη Λακατάμεια και στο Στρόβολο αξίας 30,7 εκατ. ευρώ και η ανέγερση των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κόστους 22,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το 2024 θα προχωρήσει το έργο βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας (ΦΑΣΗ Γ) κόστους 17,7 εκατ. ευρώ, το έργο βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα αξίας 15,9 εκατ. ευρώ, η ανακατασκευή και αναβάθμιση της λεωφόρου «Αλεξανδρουπόλεως» στο Δήμο Στροβόλου κόστους 12 εκατ. ευρώ και η ανάπλαση-αναβάθμιση της οδού «Τσερίου» στο Δήμο Στροβόλου αξίας 11 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο «ΚτίΖω» και σχολικές υποδομές

Επιπρόσθετα, τη νέα χρονιά θα «τρέξουν» το έργο βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τις κοινότητες Ακρούντας-Διερώνας-Αρακαπά αξίας 8,2 εκατ. ευρώ, το έργο βελτίωσης της λεωφόρου «Κάππαρη» στο Παραλίμνι αξίας 7,7 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας (ΦΑΣΗ Α) αξίας 7,1 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση της λεωφόρου εντός του Δήμου Τσερίου αξίας 7 εκατ. ευρώ και η ανέγερση του Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίας Νάπας κόστους 6,9 εκατ. ευρώ.

Το 2024, επίσης, θα προχωρήσει το έργο αναδόμησης πέντε πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό «Αγίου Μάμα» στη Λακατάμεια (ΦΑΣΗ Β) κόστους 6 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, έργα αντισεισμικής αναβάθμισης και αντικατάστασης του Στ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και η αντικατάσταση του Β Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα αξίας 5,25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα «τρέξουν» τα έργα αντικατάστασης του Β Δημοτικού Σχολείου Γερίου αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και αποκατάστασης του τμήματος του παλαιού δρόμου Λεμεσού-Πάφου παρά την Πέτρα του Ρωμιού αξίας 4,8 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top