ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Πρέσβης Παλαιστίνης στο «Τ»: Ο άμαχος πληθυσμός και το Παλαιστινιακό - «Μεγάλο λάθος να λέμε την ιστορία σαν να ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο»

Αν. Πρέσβης Παλαιστίνης στο «Τ»: Ο άμαχος πληθυσμός και το Παλαιστινιακό - «Μεγάλο λάθος να λέμε την ιστορία σαν να ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Haqi Hussaini, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα καταγεγραμμένα, μέχρι στιγμής, θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, τις ψευδείς ειδήσεις, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο Παλαιστινιακός λαός τα τελευταία 75 χρόνια, ενώ ξεκαθαρίζει τη θέση του Παλαιστινιακού κράτους όσον αφορά τις επιθέσεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται στη στήριξη των υπόλοιπων Αραβικών Κρατών στην Παλαιστίνη και παραθέτει τις ελπίδες του για λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος μετά το τέλος του πολέμου, μέσω σοβαρών και ουσιώδη διαδικασιών ειρηνευτικών συνομιλίων.

Οι δυσκολίες του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και ο απολογισμός των θυμάτων

Ερώτηση: Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν βάναυσες επιθέσεις κατά άμαχων πολιτών. Καταδικάζετε τις βάρβαρες πράξεις που φαίνεται να εκτυλίσσονται από πλευράς της Χαμάς;

Απάντηση: Από την αρχή, εκφράσαμε μια ξεκάθαρη θέση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είμαστε ενάντια στη δολοφονία αμάχων και από τις δύο πλευρές, χωρίς διακρίσεις. Οποιεσδήποτε ζωές χάνονται, είναι ζωές που έχουν αξία.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ορισμένα σημαντικά γεγονότα. Η βάση όλης της βίας που συμβαίνει στην περιοχή, είναι η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστινιακής γης. Είναι η συνεχιζόμενη δολοφονία Παλαιστινίων σε καθημερινή βάση για 75 χρόνια. Στερεί από αυτόν τον λαό το όνειρό του για ελευθερία, ανεξαρτησία και εγκαθίδρυση κράτους. Είναι μεγάλο λάθος να λέμε την ιστορία σαν να ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 7/10/2023. Η ιστορία είναι 75 χρόνια διώξεων, κατοχής, φυλετικών διακρίσεων και συνεχών στερήσεων των βασικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Η παλαιστινιακή ηγεσία τα τελευταία χρόνια, έχει προειδοποιήσει ότι η συνέχιση της καταπίεσης των Παλαιστινίων, οι επιθέσεις στις ισλαμικές και χριστιανικές ιερότητες των Παλαιστινίων, η συνέχιση της ανέγερσης εποικισμών και της κλοπής γης και οι ρατσιστικές πολιτικές κατά των πολιτών, όλα θα οδηγούσαν σε εκρηκτική κατάσταση και τα πράγματα θα έβγαιναν εκτός ελέγχου, με αντίκτυπο όχι μόνο στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Γιατί ένας Παλαιστίνιος να ζει ως κατώτερος άνθρωπος; Γιατί πρέπει να δεχτεί να είναι λιγότερο άνθρωπος από έναν Ισραηλινό, έναν Ευρωπαίο ή οποιονδήποτε άνθρωπο στη γη; Γιατί να του στερείται η ελευθερία του, η ελευθερία κινήσεων, η ελευθερία έκφρασης, η γη του, ακόμη και μια αξιοπρεπής ζωή χωρίς φόβο και τρόμο όλη την ώρα;

Η ιστορία δεν ξεκίνησε με μια επίθεση της Χαμάς. Η ιστορία ξεκίνησε με 75 χρόνια ρατσιστικών, μεροληπτικών πολιτικών και συνεχούς κατοχής, μαζί με την έλλειψη ελπίδας για οποιαδήποτε λογική πολιτική λύση στην παλαιστινιακή τραγωδία.

Δεν μιλώ στο όνομα της Χαμάς, αλλά στο όνομα του παλαιστινιακού πόνου και του παλαιστινιακού λαού. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται εικόνες, σχετικά με την ισραηλινή προπαγάνδα για αποκεφαλισμό παιδιών και βιασμούς γυναικών. Όλες οι πηγές αρνούνται την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη στοιχείων για αυτά τα εγκλήματα που ισχυρίζεται το Ισραήλ.

Ερώτηση: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, εδώ και μερικές μέρες η παροχή νερού και ηλεκτρισμού έχει διακοπεί στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, φαίνεται να διακόπηκε και η παροχή φαρμάκων και προμηθειών. Κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες;

Απάντηση: Λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς, το Ισραήλ αποφάσισε να εφαρμόσει μια σειρά πολιτικών συλλογικής τιμωρίας, εναντίον Παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση έκοψε νερό, ηλεκτρισμό, καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Απείλησε επίσης την Αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα βομβαρδίσουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια αν διέσχιζαν τα σύνορα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό σύστημα υγείας μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και τον αυξανόμενο αριθμό μαρτύρων και τραυματιών, κατέρρευσε εντελώς. Μέχρι στιγμής πάνω από 500.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και τις γειτονιές τους. Οι ομάδες διάσωσης δεν είναι σε θέση να ανασύρουν τα θύματα κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων, λόγω της έλλειψης επαρκούς αριθμού πληρωμάτων και βαρέως εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Επίσης ομάδες ασθενοφόρων και οχήματα βομβαρδίστηκαν και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότερο από 25 ιατροί, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι, το Ισραήλ έχει ζητήσει την εκκένωση νοσοκομείων λόγω επικείμενων βομβαρδισμών, το οποίο θα αποφέρει τον θάνατο όλων όσων νοσηλεύονται.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας που απευθύνεται στον παλαιστινιακό λαό και όχι στο κίνημα της Χαμάς. Αυτό σημαίνει μια νέα τραγωδία για τον παλαιστινιακό λαό. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή είναι μια νέα καταστροφή. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Η ισραηλινή πολεμική μηχανή δεν κάνει διακρίσεις στους βομβαρδισμούς της. Σκοτώνουν τους πάντες.

Ερώτηση: Ανάμεσα στον απολογισμό των θυμάτων, υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες, πόσοι νεκροί και πόσοι τραυματίες υπάρχουν;

Απάντηση: Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του Υπουργείου Υγείας, από το Σάββατο υπάρχουν περίπου 2.750 μαρτυρικοί θάνατοι στην Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 58 στη Δυτική Όχθη. Τα περισσότερα εκ των 750 θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 10.000. Είναι όλοι αυτοί Χαμάς; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση στο Ισραήλ; Ή μήπως είναι μια επιχείρηση αντιποίνων που πραγματοποιείται από το Ισραήλ χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών;

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου. Είναι αυτά τα έξυπνα όπλα του Ισραήλ; Το Ισραήλ ηγείται ενός πολέμου με στόχο τον τερματισμό του παλαιστινιακού ζητήματος και ενός νέου εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ανοίγοντας το δρόμο για μονοπώληση της Δυτικής Όχθης μετά από αυτό. Η απαγόρευση της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και την αποκοπή του νερού είναι τα μέτρα με τα οποία θα μας πολεμήσει το Ισραήλ; Με τα μέτρα αυτά τι θα καταφέρουν; Μόνο τα μέλη της Χαμάς πίνουν νερό και χρειάζονται φάρμακα;

Η τραγωδία, τα ερείπια και το μέλλον των Παλαιστινίων

Ερώτηση: Φωτογραφίες και βίντεο παρουσιάζουν κτήρια-ερείπια μετά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύετε ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες που ζούσαν εκεί, θα μπορέσουν να ανακάμψουν;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να τεκμηριωθούν ορισμένα στοιχεία. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τη Γάζα με 7.000 τόνους πυραύλων, δηλαδή επτά εκατομμύρια κιλά εκρηκτικών, που, παρεμπιπτόντως, ισοδυναμεί με το μισό μιας πυρηνικής βόμβας όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.

Ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί, με τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να έχουν σκοτωθεί και θαφτεί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς τον αριθμό των ορφανών των χήρων και των ατόμων με αναπηρία; Πόσοι άνθρωποι θα κοιμηθούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς στέγη; Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα μετατραυματικού στρες;

Μιλάμε για χιλιάδες που δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή την προσωπική τραγωδία που τους βρήκε και στην οποία έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους.

Η βία γεννά μόνο βία. Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός πολιτικού σχεδίου που εγγυάται στους Παλαιστίνιους τα δικαιώματα τους, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να αισθάνεται, όπως κάθε άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να ζει στην πατρίδα του, ασφάλεια και ειρήνη.

Ερώτηση: Στην περίπτωση που καταστραφεί ολοσχερώς η Λωρίδα της Γάζας, το 1,5 εκατομμύρια περίπου Παλαιστίνιοι πολίτες που μένουν εκεί, που θα ζήσουν;

Απάντηση: Για να διορθώσουμε, ο αριθμός των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες σε αυτή τη μικρή γεωγραφική περιοχή. Το σημαντικό ερώτημα εδώ είναι, έχει το Ισραήλ την επιλογή να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Λωρίδα της Γάζας; Είναι η άνευ προηγουμένου και άνευ όρων υποστήριξη και η αποστολή περισσότερων όπλων και βοήθειας στο Ισραήλ, εντολή για την πλήρη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας; Η επιλογή του εκτοπισμού και της εγκατάλειψης της χώρας μας δεν είναι δυνατή. Δεν θα δεχθούμε ποτέ την επανάληψη της τραγωδίας των Παλαιστινίων στη Νάκμπα το 1948. Δεν θα δεχτούμε επίσης εναλλακτικά σχέδια εγκατάστασης του παλαιστινιακού λαού σε άλλες χώρες. Έχουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στη χώρα μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποκτήσουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται στο Ισραήλ ως κράτος υπεράνω του νόμου. Έχουμε αποδεχθεί τη διεθνή νομιμότητα και πρέπει να την αποδεχθεί και το Ισραήλ, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Οι Ισραηλινές αρχές κατοχής στέλνουν μηνύματα σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντάς τους να φύγουν για το Σινά. Λέμε ότι η Γάζα, η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι η πατρίδα μας. Το Σινά είναι Αιγυπτιακό έδαφος και θα παραμείνει Αιγυπτιακό και αυτό δεν αποτελεί λύση για τους Παλαιστινίους, παρά μόνο το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και επιστροφή όλων των προσφύγων.

Η στήριξη των Αραβικών Κρατών και η ελπίδα για λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος

Ερώτηση: Ως Κράτος θεωρείτε ότι έχετε στήριξη από τα υπόλοιπα Αραβικά Κράτη ή νιώθετε ότι σας έχουν παραγκωνίσει;

Απάντηση: Οπωσδήποτε, οι αραβικές θέσεις υποστηρίζουν πάντα τους Παλαιστινίους. Αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα από τις διακηρυγμένες θέσεις αυτών των χωρών, από την αρχή της κρίσης. Η δήλωση που εκδόθηκε από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, επιβεβαίωσε αυτές τις θέσεις με πιο σημαντικό την εργασία για μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Μια πρόταση για άμεση εκκίνηση ενός σοβαρού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών που θα οδηγούσε σε πλήρη τερματισμό της σύγκρουσης με κατάληξη στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με τον παλαιστινιακό λαό να ζει με ασφάλεια και ειρήνη.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι απολαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξη των αραβικών λαών. Ο αραβικός κόσμος υποστηρίζει απεριόριστα την παλαιστινιακή υπόθεση, και υπάρχουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στις αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Έτοιμοι να μας στηρίξουν και να βγουν στους δρόμους να φωνάξουν για την ελευθερία της Παλαιστίνης.

Ερώτηση: Εδώ και 75 περίπου χρόνια παλεύετε για λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, μετά και με τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείτε ότι η έναρξη του πολέμου σας έχει πάει πίσω και ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του;

Απάντηση: Ελπίζω ότι αυτό που συνέβη, θα παρακινήσει την Διεθνή Κοινότητα να σκεφτεί ορθολογικά τη βασική αιτία όλης αυτής της σύγκρουσης, που είναι η κατοχή.

Αν τελειώσει η κατοχή, θα τελειώσει και η βία. Μετά το τέλος του πολέμου, πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή και ουσιώδη διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να αναβάλλεται για πάντα. Θα έρθει μια μέρα που ο κόσμος θα καταλάβει ότι, η απόλυτη και απροκάλυπτη στήριξη του Ισραήλ δεν θα δώσει στο Ισραήλ ειρήνη.

Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Οι αρχές είναι αδιαίρετες. Η ανθρωπότητα και η ελευθερία δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους λαούς ή συγκεκριμένες φυλές. Κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει την ελπίδα μέσα μας, και το Ισραήλ, με όλη του τη δύναμη, δεν θα σκοτώσει το όνειρο που ονειρευόμαστε εδώ και 75 χρόνια, το οποίο είναι η ελευθερία. Η ελπίδα προπορεύθηκε και το όνειρο παραμένει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top