ΔΙΕΘΝΗ

«Σιδερένιο Κεντρί» – Αυτό είναι το νέο και καινοτόμο όπλο που χρησιμοποίησε το Ισραήλ

«Σιδερένιο Κεντρί» – Αυτό είναι το νέο και καινοτόμο όπλο που χρησιμοποίησε το Ισραήλ

Ένα νέο όπλο γνωστό ως «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting), χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενάντια στους μαχητές της Χαμάς. Από τους βομβαρδισμούς και τα χτυπήματα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και απλοί πολίτες.

Το γεγονός έκανε γνωστό η ίδια Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF), η οποία σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο το όπλο αναφέρεται ως «Ατσάλινο Κεντρί» (Steel Sting), παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και η κατασκευάστρια εταιρεία Elbit Systems, το αποκαλούν «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting).

Στην ανάρτηση η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ χαρακτηρίζει αυτό το νέο όπλο «καινοτόμο» και όπως αναφέρει κύριο γνώρισμα του είναι η «ακρίβεια» των χτυπημάτων του. Χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα κομάντο Maglan, η οποία επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικεύεται σε αντιαρματικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Η μονάδα Maglan σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, απέτρεψε δεκάδες τρομοκράτες χρησιμοποιώντας μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένης μιας καινοτόμου και ακριβούς βόμβας όλμου, που ονομάζεται ‘Ατσάλινο Κεντρί (Steel Sting)’. Παρακολουθήστε μια επίθεσης σε εκτοξευτή πυραύλων με τη χρήση του ‘Ατσάλινου κεντριού’».

Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει διαφορά στο όνομα του όπλου στο χτύπημα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, σε μία ανακοίνωση ο υποστράτηγος, Ομέρ Κοχέν, διοικητής της ταξιαρχίας Maglan ανέφερε: «Χάρη στην ακρίβεια των χτυπημάτων και την τεχνογνωσία των στρατιωτών, η ομάδα Maglan σε συνεργασία με την αεροπορία εξουδετέρωσε δεκάδες τρομοκράτες με μία ευρεία γκάμα μέσων, ένα από τα οποία είναι το ‘Σιδερένιο Κεντρί’».

Το νέο αυτό όπλο όπως αναφέρει το Newsweek, το νέο όπλο εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021 μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών του στο νότιο Ισραήλ και ξεκίνησε η παραγωγή του για τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Τι είναι το «Σιδερένιο Κεντρί»

Τότε η Elbit είχε αναφέρει ότι το ολμοβόλο χρησιμοποιεί λέιζερ που με σύστημα GPS «πετυχαίνει με ακρίβεια στόχους τόσο σε ανοιχτά όσο και σε αστικά περιβάλλοντα κάτι που μειώνει την πιθανότητα καταστροφών σε σημεία που γειτνιάζουν στον στόχο και αποτρέπει τον τραυματισμό των αμάχων».

Ο τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο όπλο θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, «να αντιμετωπίσουν εχθρούς που κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες σε αστικά περιβάλλοντα ενώ έχει συμμορφωθεί με τα νομικά και ηθικά στάνταρ ενός σύγχρονου πολέμου».

Σύμφωνα με την Elbit Systems, ο εκτοξευτής όλμων «Σιδερένιο Κεντρί» είχε τοποθετηθεί σε ένα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού «M113» και σε ένα Χάμερ. Ακόμα όπως είχε συμπληρώσει είχαν χρειαστεί 10 χρόνια ανάπτυξής του μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής.

Τα νέα για τη χρήση του «Σιδερένιου Κεντριού», ήρθαν μετά τις αναφορές για τη δυνητική χρήση του «Iron Beam», ένα κανόνι λέιζερ το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως συμπλήρωμα στο αμυντικό σύστημα αεράμυνας απόκρουσης ρουκετών του Ισραήλ, το «Iron Dome».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top