ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες οι πλατφόρμες του Υπ. Ενεργείας - Αυτές είναι οι ιστοσελίδες για να παρακολουθείτε τις τιμές των καυσίμων

Έτοιμες οι πλατφόρμες του Υπ. Ενεργείας - Αυτές είναι οι ιστοσελίδες για να παρακολουθείτε τις τιμές των καυσίμων

Τα δύο μέτρα που θέσπισε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων παρουσιάστηκαν σε ειδική σύσκεψη, στο Υπουργείο, σε εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπροσώπους οργανώσεων καταναλωτών υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο πλατφόρμες, η μία είναι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ενώ η δεύτερη αφορά ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet. Και οι δύο επιτρέπουν στους καταναλωτές να παρακολουθούν τις τιμές των καυσίμων σε πραγματικό χρόνο.

Ο Υπουργός θεωρεί ότι οι δύο πλατφόρμες θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν το φθηνότερο πρατήριο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες σημειώνεται είναι ελευθεροποιημένες από το 2004.

Και στις δύο πλατφόρμες παρουσιάζονται ζωντανά οι τιμές των καυσίμων σε 295 πρατήρια σε όλη την Κύπρο. «Τη στιγμή που αλλάζει η τιμή στην αντλία αλλάζει και η τιμή στη δική μας εικόνα» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης, διευκρινίζοντας ότι στην εφαρμογή οι τιμές αλλάζουν σε μία ώρα.

Την παρουσίαση έκανε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών Χαράλαμπος Ρούσος.

Η πρώτη πλατφόρμα αφορά το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών, που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.mcit.gov.cy) όπου οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στη πλατφόρμα πατώντας τη σύνδεση «Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο δελτίο επισκόπησης των τιμών των καυσίμων που εκδίδεται κάθε βδομάδα, που επίσης υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αφού εισέλθουν στην σελίδα, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν το συγκεκριμένο καύσιμο που επιθυμούν και ακολούθως να επιλέξουν την επαρχία που βρίσκονται. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα διαθέτει και δυνατότητα επιλογής περιοχής ή χωριών σε κάθε επαρχία.  Αφού επιλέξει το καύσιμο και την περιοχή ή επαρχία, τότε η πλατφόρμα παρουσιάζει τα πρατήρια και τις τιμές. Επιπλέον, οι τιμές μπορούν να ταξινομηθούν από τη χαμηλότερη στην ψηλότερη, έτσι ώστε να βγαίνει πρώτο το πιο φθηνό πρατήριο, ενώ διατίθεται επιλογή που αποτυπώνει το πρατήριο στο χάρτη. Επιπρόσθετα, οι χρήστες μπορούν να διαπιστώσουν τις διαφοροποιήσεις στις τιμές, αφού παρουσιάζεται η χαμηλότερη, η μέση τιμή και τη ψηλότερη τιμή.

Η δεύτερη πλατφόρμα αφορά ειδική εφαρμογή για κινητά και τηλέφωνα και tablets, υπό την ονομασία Map Cyprus, η οποία διατίθεται για κινητά/tablets android και apple.

Στην ουσία, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα με το άνοιγμα της εφαρμογής να βρουν στην περιοχή τους τα δέκα φθηνότερα πρατήρια. Η εφαρμογή μέσω του GPS αυτόματα εντοπίζει την περιοχή και αφού ο χρήστης επιλέξει το καύσιμο που επιθυμεί του παρουσιάζει τα δέκα φθηνότερα στην περιοχή του, σε απεικόνιση στο χάρτη, ώστε ο χρήστης να γνωρίζει επακριβώς πού βρίσκεται το πρατήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην απεικόνιση σημειώνεται και πότε ο πρατηριούχος ενημέρωσε το σύστημα για τις τιμές του πρατηρίου του.

Μετά την παρουσίαση εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανώσεων καταναλωτών συζήτησαν με τον Υπουργό για το θέμα των τιμών των καυσίμων υπό το φως των τελευταίων μειώσεων στις τιμές πετρελαίου διεθνώς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top